Turism Sighișoara

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 19694
Mărime: 791.30KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. CUPRINS:
  2. INTRODUCERE 2
  3. CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND AMENAJAREA ÎN SCOPURI TURISTICE ORAŞ MEDIEVAL 4
  4. 1.1. Definirea conceptelor cheie: turism şi agrement 4
  5. 1.1.1. Funcţiile turismului 5
  6. 1.1.2. Măsurarea volumului turistic 8
  7. 1.1.3. Definirea industriei ospitalităţii 8
  8. CAPITOLUL II. EVALUAREA DIVERSITĂŢII OFERTEI DE AGREMENT TURISTIC A ORAŞULUI MEDIEVAL SIGHIŞOARA 10
  9. 2.1. Prezentare oraşului medieval Sighişoara 10
  10. 2.2. Evaluarea resurselor naturale 15
  11. 2.3. Cultură şi sport 25
  12. 2.4. Cetate, turism, monumente 28
  13. CAPITOLUL III. ANALIZA POTENŢIALULUI TURISTIC DE AGREMENT 37
  14. 3.1. Turismul 37
  15. 3.2. Divertisment Sighişoara 39
  16. CONCLUZII 52
  17. BIBLIOGRAFIE 54

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea temei. Este singura cetate medievala locuita din sud-estul Europei şi singura de acest gen din România. Întemeierea este datata în cronicile secolului al XVII-lea la 1191 si 1198, însa prima atestare documentara a oraşului este facuta in 1280. Zona oraşului este locuita, cu mici întreruperi, de aproximativ 4000 de ani, fiind atestate arheologic o asezare din epoca bronzului, două asezari dacice din epoca fierului, un castru roman pentru paza drumului, o asezare a daco-romanilor şi a urmasilor lor.

Începând cu a două jumatate a secolului al XII-lea, regii Ungariei aduc colonisti germani în sudul Transilvaniei. Sasii întemeiază lânga apa pârâului Saes (Shaas) o asezare rurala. Localitatea va împrumuta denumirea pârâului la sfârsitul secolului al XIII-lea.

Arhitectural Sighişoara devine o îmbinare de elemente gotice, renascentiste si baroce. Cele 14 turnuri de aparare ale principalelor bresle: tabacarii, cositorarii, aurarii, frânghierii, macelarii, cojocarii, tesatorii, croitorii, cizmarii, lacatusii, dogarii, barbierii, fierarii, şi turnul cu ceas erau construite, aparate şi reparate de catre mestesugarii grupati în aceste organizaţii profesionale. Oraşul nu a putut fi cucerit, desi a suportat câteva asedii (urmele ultimului asediu din 1704 sunt vizibile pe Turnul Cositorarilor). Edificiile civile îmbina stilurile baroc şi renascentist, cele două mari biserici stilul gotic târziu; în timp se vor mai adauga stilurile Rococo, Neogotic, Goticul venetian şi secesion.

Complexul arhitectonic edificat în etape pe parcursul secolelor XIII-XVIII îsi datorează faima pe care o are în prezent şi personalitatilor mai mult sau mai putin celebre: primarul Stephanus Ma, cronicarul Georgius Krauss, farmacistul Andreas Bertram, preotul, carturarul şi publicistul Ilarie Chendi. În mod deosebit s-au remarcat Michael Freiherr von Melas, fiu al parohului sighisorean, general de cavalerie şi comandant suprem al armatei austriece în lupta de la Marengo, Herma Oberth, savantul care a urmat Scoala din Deal, a trait o perioada la Sighişoara si, prin pasiunea sa, a contribuit mult la patrunderea omului în cosmos.

O mare parte a faimei oraşului de astazi se datorează celei mai celebre personalitati istorice - la ora actuala - dintre toate personalitatile care au avut tangenta cu Sighişoara, voievodul Vlad Tepes, supranumit Dracula, fiu al voievodului Tarii Românesti Vlad Dracu. Este paradoxal, fiindca legenda creata se bazează pe calitati şi actiuni straine celebrului voievod. Totul are ca punct de plecare pedepsele exemplare aplicate de Vlad Tepes adversarilor sai, într-o zona europeana mai toleranta şi unor adversari care au amplificat intransigenta sa, însa mai ales amatorilor de senzational, de publicaţii şi filme cu vampiri, începând de la sfârsitul secolului al XIX-lea pâna în prezent.

Vlad Tepes - Dracula s-a nascut probabil in Sighişoara, tatal sau locuind între anii 1431-1436 si în oraşul-cetate Sighişoara. Prin Sighişoara, celebrul Dracula a trecut în 1476, ultimul an al vietii, spre ultima şi scurta sa domnie in Tara Româneasca.

Cu Sighişoara actuala, legatură celebrului personaj istoric este asigurata de vechea şi acum celebra casa supranumita "Vlad Dracu", situata în zona centrala a cetaţii - apartinatoare autoritatilor cetaţii medievale - totodata şi fosta casa a corpului de paza, posibil de oaspeti, în care exista posibilitatea sa fi fost gazduit Vlad Dracu şi cei apropiati lui.

Turnul, care a functionat ca sfat al oraşului pâna la 1556, judecatorie şi corp de garda pâna la sfârsitul secolului al XIX-lea, cuprinde din 1899 Muzeul de istorie, unde pot fi vazute: ceramica din epoca bronzului, vase rituale dacice, ceramica romana, instrumente medicale şi famaceutice din timpul celebrului farmacist Andreas Bertram (1670) şi din timpul Mariei Tereza, mobilier variat (se remarca cel cu intarsie), mari mecanisme de închidere a portilor cetaţii, arme, un exemplar din primele ceasuri de perete, realizat în secolul XVI în sud-vestul Germaniei, precum şi evoluţia mecanismului ceasului din turn, existent din secolul XVI, având figurinele reprezentând zeitati romane pentru fiecare zi din saptamâna.

Scopul tezei constă în studierea potenţialului turistic de agrement a oraşului sighişoara ca singura cetate medievală din europa, locuită şi în prezent.

Obiectivele tezei sunt:

1. evaluarea din punct de vedere teoretic a noţiunilor de bază din domeniul turismului şi a turismului de agrement

2. evaluarea din punct de vedere a potenţialului turistic a localităţii

3. analiza oportunităţilor de agrement existente

Elaborarea lucrării s-a bazat pe aplicarea următoarelor metode: Metoda analizei istorice, folosită pentru cercetarea teoretică a turismului de agrement din cetatea Sigişoarei. Metoda analizei logice, utilizată cu incidenţă maximă pe tot parcursul tezei, în special în procesul sintetizării opiniilor diferiţilor autori privind cetatea Sigişoara şi potenţialul ei turistic.

CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND AMENAJAREA ÎN SCOPURI TURISTICE ORAŞ MEDIEVAL

1.1. Definirea conceptelor cheie: turism şi agrement

În cadrul sectorului terţiar putem localiza turismul şi industria ospitalităţii prin însăşi conţinutului activităţilor pe care le desfăşoară, respectiv prin complexul de prestaţii pe care le furnizează în piaţă. Într-o economie naţională, importanţa turismului şi a ospitalităţii creşte de la an la an.

Mutaţiile social-economice din prezent au creat şi dezvoltat turismul ca ramură distinctă a economiei naţionale. Prima definiţie a turismului, acceptată pe plan mondial, este a lui W. Hunziker, din 1940: Turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atâta timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanentă şi o activitate lucrativă oarecare. Aşadar, prin turism se înţelege, în primul rând, ansamblul de activităţi prin care omul îşi petrece timpul liber, călătorind în altă localitate sau ţară pentru a vizita oameni şi locuri, monumente şi muzee, pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale, pentru a se distra şi a face sport, pentru odihnă sau tratament etc., iar în al doilea rând industria creată pentru satisfacerea tuturor serviciilor solicitate de turişti la locul de destinaţie, la un înalt nivel calitativ, şi în condiţiile protecţiei şi conservării resurselor turistice, în special, şi a mediului înconjurător, în general. Turismul poate fi definit ca o industrie bazată pe servicii, care înglobează o serie de componente tangibile şi intangibile. Din categoria elementelor tangibile fac parte:

- Serviciile de transport;

- Serviciile de ospitalitate – cazare şi alimentaţie;

- Serviciile conexe (complementare) – bancare, asigurare şi securitate.

Elementele intangibile sunt: odihnă şi relaxare, cultură, aventură, experienţe noi.

Potrivit definiţiei, putem identifica în cadrul industriei turistice 5 mari grupe de servicii, fiecare dintre ele având câteva componente de produse şi servicii, aşa cum se observă în Figura nr. 1.1.

WTO defineşte turismul şi industria turistică astfel: În domeniul turismului trebuie incluse toate activităţile pe care o persoană le poate realiza într-o călătorie, în diverse scopuri: vacanţă, business etc., într-o zonă diferită de locaţia uzuală, pentru o perioadă nu mai îndelungată de 1 an consecutiv. În concluzie, pentru ca o călătorie să aparţină domeniului turistic trebuie să fie caracterizată prin aceste 3 aspecte în mod simultan.

Preview document

Turism Sighișoara - Pagina 1
Turism Sighișoara - Pagina 2
Turism Sighișoara - Pagina 3
Turism Sighișoara - Pagina 4
Turism Sighișoara - Pagina 5
Turism Sighișoara - Pagina 6
Turism Sighișoara - Pagina 7
Turism Sighișoara - Pagina 8
Turism Sighișoara - Pagina 9
Turism Sighișoara - Pagina 10
Turism Sighișoara - Pagina 11
Turism Sighișoara - Pagina 12
Turism Sighișoara - Pagina 13
Turism Sighișoara - Pagina 14
Turism Sighișoara - Pagina 15
Turism Sighișoara - Pagina 16
Turism Sighișoara - Pagina 17
Turism Sighișoara - Pagina 18
Turism Sighișoara - Pagina 19
Turism Sighișoara - Pagina 20
Turism Sighișoara - Pagina 21
Turism Sighișoara - Pagina 22
Turism Sighișoara - Pagina 23
Turism Sighișoara - Pagina 24
Turism Sighișoara - Pagina 25
Turism Sighișoara - Pagina 26
Turism Sighișoara - Pagina 27
Turism Sighișoara - Pagina 28
Turism Sighișoara - Pagina 29
Turism Sighișoara - Pagina 30
Turism Sighișoara - Pagina 31
Turism Sighișoara - Pagina 32
Turism Sighișoara - Pagina 33
Turism Sighișoara - Pagina 34
Turism Sighișoara - Pagina 35
Turism Sighișoara - Pagina 36
Turism Sighișoara - Pagina 37
Turism Sighișoara - Pagina 38
Turism Sighișoara - Pagina 39
Turism Sighișoara - Pagina 40
Turism Sighișoara - Pagina 41
Turism Sighișoara - Pagina 42
Turism Sighișoara - Pagina 43
Turism Sighișoara - Pagina 44
Turism Sighișoara - Pagina 45
Turism Sighișoara - Pagina 46
Turism Sighișoara - Pagina 47
Turism Sighișoara - Pagina 48
Turism Sighișoara - Pagina 49
Turism Sighișoara - Pagina 50
Turism Sighișoara - Pagina 51
Turism Sighișoara - Pagina 52
Turism Sighișoara - Pagina 53
Turism Sighișoara - Pagina 54
Turism Sighișoara - Pagina 55
Turism Sighișoara - Pagina 56
Turism Sighișoara - Pagina 57
Turism Sighișoara - Pagina 58
Turism Sighișoara - Pagina 59
Turism Sighișoara - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Turism Sighisoara.doc

Alții au mai descărcat și

Tradiții și Obiceiuri cu Valențe Turistice în Bucovina

INTRODUCERE În cadrul acestui proiect, se tratează regiunea Bucovina, ca fiind o destinație turistică impresionantă și renumită, prin potențialul...

Managementul Departamentului Front Office al Hotelului Hilton Athenee Palace

Capitolul 1 INDUSTRIA OSPITALITĂŢII. CONCEPTE ŞI PARTICULARITĂŢI 1.1 . Stadiul actual al dezvoltării turismului Turismul reprezintă, atât prin...

Potențialul Turistic din Sighișoara

ARGUMENT Sighişoara se evidenţiază prin faptul că este unicul oraş din lume a cărui cetate medievală este locuită, păstrând farmecul şi misterul...

Posibilități și resurse de punere în valoare a potențialului turistic Sighișoara

INTRODUCERE Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicaţii pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic,...

Elveția - politici și strategii în turismul mondial

CAPITOLUL I ELVEŢIA – CARACTERIZARE GENERALĂ 1.1. CRITERII GEOGRAFICE Situată în inima Europei Centrale, Elveţia se defineşte fizic ca un castel...

Sighișoara - destinația ideală pentru turismul cultural

1. Sighisoara- date generale Municipiul Sighisoara beneficiaza de o avantajoasa pozitie geografica in partea centrala a Romaniei, fiind situat in...

Delta Dunării

1. AMPLASAREA IN TERITORIU Prima stire istorica despre Delta Dunarii ne-a lasat-o “parintele istoriei” Herodot, care descrie intrarea flotei...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Te-ar putea interesa și

Program de valorificare al potențialului turistic al municipiului Sighișoara - economia turismului

Argumentul „Nimic nu se pierde ... totul se transforma...” Cetatea medievala Sighisoara este un oras superb, ce adaposteste o istorie de mii de...

Posibilități și resurse de punere în valoare a potențialului turistic Sighișoara

INTRODUCERE Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicaţii pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic,...

Promovarea României în străinătate

Paşii pe care îi face o ţară când îşi construieşte brandul variază de la caz la caz. Totuşi, una din marile agenţii globale de branding,...

Înființarea unei agenții de turism

“Singur poţi visa, în doi putem vorbi, împreună putem acţiona”, acesta este mesajul fondatorului mişcării mondiale de tineret - Scout, Lord Robert...

Sighișoara

1.LOCALIZAREA ŞI CARACTERIZAREA JUDEŢULUI: La întemeierea şi dezvoltarea oraşului medieval Sighişoara au concurat mai multe elemente, dintre care...

Procesul de construcție al brandului de oraș - Sighișoara versus Sibiu

Introducere Obiectivul principal al acestei teze de dizertaţie este acela de a aduce în prin plan procesul prin care un oraş, ce nu are o...

Sighișoara - destinația ideală pentru turismul cultural

1. Sighisoara- date generale Municipiul Sighisoara beneficiaza de o avantajoasa pozitie geografica in partea centrala a Romaniei, fiind situat in...

Strategia de comercializare a produsului turistic - Festivalul Sighișoara Medievală

INTRODUCERE „Turismul reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru schimburile interculturale, oferind o experienţă personală nu...

Ai nevoie de altceva?