Turismul Balnear în Muntenia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 27527
Mărime: 143.93KB (arhivat)
Publicat de: Decebal Călin
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

1. Pozitia geografica a regiunii Sud Muntenia

Muntenia este o regiune istorica din sudul Romaniei. Limitele sale sunt: la nord muntii Carpati (care o delimiteaza de Transilvania), la vest raul Olt (care o separa de Oltenia), la sud si est fluviul Dunarea (care o delimiteaza de Bulgaria si Dobrogea), iar la nord-est raurile Milcov, Putna si Siret (dincolo de care se afla Moldova). Are in componenta actualele judete si unitati administrative: Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman (fara comuna Islaz), Municipiul Bucuresti. De asemenea, segmentele situate de est de raul Olt din judetele Valcea si Olt, precum si sudul judeţului Vrancea (la sud de Milcov) fac parte din regiunea istorica Muntenia.

Turismul balnear nu se adresează numai celor cu probleme medicale, ci şi celor care vor să se relaxeze, să-şi regăsească vitalitatea şi o bună condiţie fizică, mentală şi spirituală. Datorită acestui fapt în ultimele decenii, prin importantele sale efecte sociale şi

economice, turismul balnear a devenit un segment major al pieţei turistice internaţionale, spre care se centrează importante mijloace materiale şi umane, cu implicare tot mai profundă a ştiinţei şi tehnicii, a prestării unor servicii turistice şi medicale de o factură complexă şi de un înalt nivel calitativ, chemate să satisfacă cerinţele vitale ale omului modern, determinate de evoluţia condiţiilor de viaţă şi a stării de sănătate a populaţiei. Din păcate, revenirea României în rândul democraţiilor europene, începând cu 1989, a însemnat pentru turismul balnear, în ciuda valorii factorilor naturali de cură, intrarea într-o criză profundă, baza tehnico-materială suferind o degradare continuă.

Pozitia geografica a Munteniei, configuratia variata a reliefului si dezvoltarea economico-sociala contemporana constituie premisele existentei unui bogat si divers potential turistic, a unor resurse (naturale si antropice) de mare valoare si complexitate.

2. Potentialul turistic natural

Cadrul natural de o mare diversitate, cu o structura variata si un grad de atractivitate ridicat raspunde unei game largi de cerinte, asigurand Munteniei multiple posibilitati de afirmare in plan turistic. Dintre componentele acestuia, relieful – exprimat printr-o paleta generoasa de forme: munti, dealuri si podisuri, campii, chei – ofera conditii pentru o complexa exploatare turistica si situeaza Muntenia intre cele mai apreciate destinatii din Romania.

Teritoriul Regiunii are trei forme de relief, care se succed de la nord (dinspre culmile Muntilor Fagaras - cea mai semeata creasta montana din tot lantul Carpatilor Romanesti; aici se intalnesc cele mai mari altitudini din tara noastra - Vf. Moldoveanu, 2544m, Vf. Negoiu, 2535m.) catre sud (Campia Romana) avand intre ele o diferenta de inaltime de 2,500 m. Structura formelor de relief : 70,7 % campie, 19,8 % deal, 9,5 % munte.

Factori naturali de cură balneară

Cercetările hidrogeologice au arătat că subsolul Munteniei conţine o varietate de resurse balneare situate în interiorul sau la suprafaţa scoarţei terestre. Aceste resurse sunt reprezentate în primul rând de substanţele minerale terapeutice, care prin proprietăţile fizico-chimice răspund necesităţilor profilactice şi medicale de menţinere, consolidare, refacere a stării de sănătate, a capacităţii de muncă şi de reconfortare fizică şi psihică individuală. În al doilea rând, factorii climatici existenţi în Muntenia, datorită poziţiei geografice (radiaţia solară, circulaţia atmosferică, temperatura, umiditatea, aeroionizarea, microclimatul salinelor) fac din climatoterapie un mijloc eficient, care contribuie în orice staţiune balneară la completarea ofertei de tratament. Substanţele minerale terapeutice se regăsesc atât în apele minerale şi termominerale cât şi în apa lacurilor terapeutice a nămolurilor şi turbelor.

A. Apele minerale

Apele minerale sunt răspândite pe mai mult de 20% din suprafaţa ţării la diferite adâncimi, având o largă gamă de proprietăţi fizico-chimice şi terapeutice în funcţie de geneza lor. Sunt considerate ape minerale terapeutice, apele ivite la suprafaţă dintr-o sursă naturală sau aduse la zi prin foraje şi ale căror caracteristici fizico-chimice pot exercita efecte farmaco-dinamice cu rol terapeutic. În funcţie de temperatura lor naturală apele minerale pot fi reci (sub 200 C), izoterme (340 – 370 C) şi hiperterme (peste 370 C). Mineralizările medii, ce depăşesc frecvent procentul de 1gram/litru determină valoarea balneară a apelor minerale şi termominerale. O clasificare fizico-chimică a apelor minerale şi termominerale, unanim acceptată pe plan internaţional nu există. În România se foloseşte o clasificare bazată pe proprietăţile fizico-chimice ale apei minerale.

Astfel, apele minerale reci, cuprind :

- ape oligominerale

- ape minerale carbogazoase

- ape minerale clorurato-sodice pure

- ape minerale sulfatate (Sărata Monteoru, Amara,);

- ape minerale sulfuroase, unele având caracter mixt datorită componentelor

clorurate, sodice, alcaline ( Pucioasa, Săcele);

- ape minerale feruginoase

- ape minerale arsenicale

- ape minerale iodurate

- ape minerale radioactive

B. Apele termominerale

Prezenţa apelor geotermale şi termominerale pe teritoriul României este legată de tectonică, anomalii hidrogeotermice, conductivitate termică. Acestea nu sunt pure, ci reprezintă diferite concentraţii minerale de săruri solubile, existând astfel ape termale bicarbonate, sulfuroase, clorurate, clorurat-sulfuroase, cu utilizări multiple în cura externă.

C. Apa lacurilor terapeutice

Prin calităţile farmacologice şi farmacodinamice ale apelor lor, o bună parte din lacuri prezintă interes terapeutic deosebit.

Din punct de vedere al genezei lacurile terapeutice se împart în trei categorii distincte:

- lacuri de liman;

- lacuri de câmpie;

- lacuri din masivele de sare.

Lacurile de liman au luat naştere prin bararea gurii de vărsare a unei ape curgătoare cu un grind fluviatil sau cordon marin. In Muntenia nu se gasesc astfel de lacuri.

Lacurile de câmpie sunt Amara, Balta Amară, Movila Miresii, Sărat-Brăila. Toate aceste lacuri au compoziţie chimică variată alături de sărurile de natriu fiind prezenţi sulfaţii de magneziu şi calciu. Apele acestor lacuri sunt utile în curele terapeutice externe.

Lacu Sarat este de fapt format din doua lacuri, despartite de o sosea si de o linie ferata, lacuri ce comunica intre ele printr-un canal subteran special amenajat. Primele stabilimente pentru bai calde au fost construite aici inca din 1875. Cercetarile ulterioare si analizele chimice ale apei lacului au demonstrat o concentratie puternica de saruri minerale si faptul ca namolul de aici dispune de o eficienta terapeutica analoga lacurilor din Suedia, Italia sau Austria. Dar istoria acestui loc pare a fi mult mai veche: se spune ca proprietatile terapeutice uimitoare ale apei si namolului de aici au fost descoperite de Vlad Tepes pe la 1400. Aici, la Lacu Sarat, se vindecau ostasii si caii raniti in lupte.

Lacu Sarat (1,72 km˛, adancimea maxima 1,5 m) prezinta importante rezerve de namol sapropelic si apa minerala hipertonica, continand compusi ai sulfului, clorului, sodiului, magneziului, bromului (mineralizare 70 - 84 g/ litru), folosite pentru tratamentul bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), boli ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica), dermatologice (psoriasis, ichthyosis, dermatita keratotica, neurodermatite, etc.), endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomelita), a starilor post-traumatice (dupa operatii pe muschi, tendoane si articulatii, dupa luxatii si fracturi), respiratorii (bronsite cronice, traheolaringite, laringite) si alte boli .

Preview document

Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 1
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 2
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 3
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 4
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 5
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 6
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 7
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 8
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 9
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 10
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 11
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 12
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 13
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 14
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 15
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 16
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 17
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 18
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 19
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 20
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 21
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 22
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 23
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 24
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 25
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 26
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 27
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 28
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 29
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 30
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 31
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 32
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 33
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 34
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 35
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 36
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 37
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 38
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 39
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 40
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 41
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 42
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 43
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 44
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 45
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 46
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 47
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 48
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 49
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 50
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 51
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 52
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 53
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 54
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 55
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 56
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 57
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 58
Turismul Balnear în Muntenia - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Turismul Balnear in Muntenia.doc

Alții au mai descărcat și

Posibilități de valorificare a potențialului turistic al Județului Buzău

P R E F A Ţ Ă Deşi apariţia turismului se pierde în negura timpurilor şi, în consecinţă, din cauza lipsei unor informaţii istorice nu se poate...

Promovarea turismului rural în Județul Buzău

Capitolul 1. 1.1 Caracteristici generale Turismul rural este forma turistica preponderenta a regiunii Buzau/ Dealu Mare. Destinatiile turistice...

Program de prezentare și valorificare a resurselor și destinațiilor turistice din județul Tulcea

CAPITOLUL I PREZENTARE GENERALA A JUDETULUI TULCEA 1.1 ASEZAREA GEOGRAFICA A JUDETULUI TULCEA Judetul Tulcea ocupa jumatatea nordica a...

Județul Brăila

JUDEȚUL BRĂILA 1.Localizarea și caracterizarea județului 1.1Scurt istoric al județului Brăila este o veche așezare pe malul stâng al Dunării,...

Județul Buzău

Cap.1 LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI BUZAU Scurt istoric Teritoriul judeţului Buzău, leagănul culturii şi civilizaţiei române, conservă...

Prezentarea turistică a zonei Dobrogea - litoralul Mării Negre

1.Introducere Podisul Dobrogei impreuna cu litoralul Marii Negre sunt rezultatul unei evolutii indelungate si complexe, determinate de evolutia...

Program turistic Bulgaria - farmecul balcanilor

Capitolul I-Alegerea tipului de program turistic international Pachetul turistic oferit este compus dintr-un circuit de 8 zile (7 nopti), 2 nopti...

Degustare de vinuri la crama Murfatlar

CAP 1 MURFATLAR, LEGENDA SI ADEVAR Dupa legenda, faima vinului de Murfatlar s-ar datora unor soiuri de origine franceza ajunse din intamplare pe...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea economică a României în contextul globalizării

Dictionarul explicativ al limbii romane ne da o definitie a dezvoltarii destul de clara si anume - "a trece de la o stare calitativa veche la alta...

Potențialul Turistic al Mușcelelor Argeșului și Valorificarea Acestora

1.INTRODUCERE Regiunea Argeş, locuită din vremuri străvechi, a favorizat dezvoltarea aşezărilor geto-dacice care au devenit în timp centre...

SIF - apariție și dezvoltare

Programul de privatizare, aparitia S.I.F Procesul de privatizare a fost initiat în România inca din 1990, prin adoptarea succesiva a unor legi si...

Turismul în Muntenia

1. Localizare si asezare Muntenia este o regiune istorica din sudul Romaniei. Limitele sale sunt: la nord muntii Carpati (care o delimiteaza de...

Analiza elementelor componente ale produsului hotelier

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Perspectivele Turismului Balnear în România

PERSPECTIVELE TURISMULUI BALNEAR ÎN ROMÂNIA România se înscrie în rândul tarilor europene cu un remarcabil fond balnear ceea ce a facut ca...

Campanie integrată de marketing

Introducere Turismul balnear reprezintă un sector major în cadrul industriei turistice româneşti, datorită particularităţilor sale specifice,...

Înființarea agenției de turism Perfect Destination

Capitolul 1 Infiintarea unei firme Pregatirea inregistrarii fimei cuprinde: 1.Informarea initiala privind procedura si obligatiile...

Ai nevoie de altceva?