Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 19965
Mărime: 466.16KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Costin
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ticiu George

Cuprins

  1. Introducere
  2. Cap.1. Prezentarea generală a staţiunii
  3. 1.1. Aşezarea geografică
  4. 1.1.1.Căile de acces
  5. 1.1.2.Relieful
  6. 1.1.3.Clima
  7. 1.1.4.Hidrografia
  8. 1.1.5.Fauna şi flora
  9. 1.2. Dezvoltarea istorică
  10. 1.3. Dezvoltarea staţiunii după cel de-al doilea război mondial
  11. 1.4. Consideraţii geologice
  12. Cap.2. Organizarea serviciilor turistice
  13. 2.1. Gestionarea turismului
  14. 2.2. Dotările existente
  15. 2.3.Analiza structurilor turistice din staţiunea Buziaş
  16. 2.4.Evaluarea stării resurselor staţiunii
  17. Cap.3. Climatul şi termalismul
  18. 3.1. Aerul şi climatul
  19. 3.2. Apa minerală Buziaş
  20. 3.3. Termalismul la Buziaş
  21. 3.4. Posibilităţi terapeutice balneare în staţiunea Buziaş
  22. 3.5. Indicaţii terapeutice ai factorilor naturali de cură
  23. Cap.4. Circulaţia turistică
  24. 4.1. Numărul de turişti
  25. 4.2. Indicatorii intensităţii şi densităţii turistice
  26. 4.3. Durata medie a sejurului
  27. 4.4. Densitatea circulaţiei turistice
  28. Cap.5. Eficienţa economică
  29. 5.1. Productivitatea
  30. 5.2. Tarifele
  31. 5.3. Rata rentabilităţii
  32. Cap.6. Modalităţi de (re)lansare a turismului la Buziaş
  33. Concluzii
  34. Bibliografie

Extras din proiect

“B U Z I A Ş”

Staţiune balneoclimaterică, altitudine 128 m ; funcţionează în tot cursul anului ; situată în plină câmpie a Banatului, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Timişoara şi Lugoj.

Căi de acces pe şoseaua regională Timişoara-Buziaş-Lugoj la 34 km de Timişoara şi 23 km de Lugoj, pe calea ferată Timişoara-Nord-Buziaş (36 km), Lugoj-Buziaş (27 km); din Buziaş (staţia CFR) cca. 12 curs CFR pe zi (cu automotor) asigură legătura de 2 km dintre staţie şi centrul staţiunii.

Principalii factori terapeutici sunt cele trei izvoare (apa unuia se îmbuteliază), un puţ şi trei sonde a căror apă minerală este folosită în cura balneară. Caracteristica apelor minerale de Buziaş este procentul crescut de acid carbonic şi bioxid de carbon.

Apa minerală de Buziaş este carbogazoasă, feruginoasă, bicarbonatată, cloruro-sodică, hipotonă, atermală, cu variaţiuni ale unora sau altora dintre componente de la o sursă la cealaltă. Astfel : apa izvoarelor Phoenix şi Republica are o mineralitate totală de 2,42 g %o şi respectiv 2,92 g %o, apa ce se îmbuteliază de 3,60 g %o, iar a sondelor între 4,36-7,20 g la litru.

Climat de câmpie continental-mediteranean, caracterizat prin veri călduroase (nopţi răcoroase) având o medie de 20,9 C (în iulie) şi ierni blânde, cu media lunii ianuarie de 0,1 C (media deasupra limitei îngheţului; cel mult 7-9 zile de îngheţ în luna ianuarie). Nebulozitatea este redusă vara şi toamna, lunile iulie-octombrie având cele mai multe zile senine… precipitaţiile anuale de circa 600 mm, cu maxime în iulie şi noiembrie, umiditatea redusă dimineaţa, ceva mai crescută după-amiaza. Presiunea atmosferică corespunzătoare altitudinii, are variaţiuni lunare mici (750 mm în mai, 753 mm în octombrie). Vânturile cele mai frecvente vara bat dinspre nord, aducând mase de aer rece, care temperează căldura de câmpie, iar iarna bat dinspre sud, aducând mase de aer cald ; luna cu cele mai frecvente zile cu vânt este aprilie (cca.20-23 de zile), iar cea mai calmă, octombrie.

În staţiune se află buvete pentru cura internă, instalaţii pentru băi calde cu apă minerală carbogazoasă, bazin cu apă minerală feruginoasă (pe perioada de vară), ştrand pentru aerohelioterapie, instalaţii de fizioterapie şi sală pentru gimnastică medicală.

Staţiunea este indicată pentru afecţiuni ale aparatului cardiovascular, afecţiuni ale tubului digestiv, aparatului urinar şi în anemii.

Puncte de interes turistic : împrejurimile staţiunii, oraşele Lugoj şi Timişoara, localitatea balneoclimaterică Ivanda (în apropiere de Deta).

În împrejurimile Buziaşului se fac scurte plimbări pe dealul Silagiului (la podgorii) şi la pădurea Dumbrăvii.

În Buziaş şi în comunele din împrejurimi, de mare interes este portul specific bănăţean. Pe lângă cămăşi, poale, catrinţe, pieptar şi bete (elemente comune şi altor zone ale portului popular), în Banat femeile poartă pe spate, peste poalele cămăşii, o ţesătură dreptunghiulară policromă (de 10-40 cm) din lână, mătase, bumbac şi fir de aur şi argint, din care atârnă chiţele (fire lungi de lână colorată) : acesta este opregul. Opregele specifice Banatului sunt însă felurite de la o zonă la alta şi chiar de la un sat la celălalt”.

Costin Ştefănescu – Staţiuni balneare şi climaterice din România

INTRODUCERE

Serviciile de tratament şi alimentaţie publică, alături de serviciile de cazare şi transport, precum şi de multe alte servicii, sunt o componentă esenţială a turismului.

Turismul reprezintă un fenomen caracteristic societăţii, civilizaţiei actuale, o componentă majoră a vieţii economice mondiale.

Turismul evoluează sub incidenţa procesului de dezvoltare al umanităţii, acţionând ca factor important în creşterea economică.

Noţiunea de turism are un caracter dinamic, lărgindu-şi sfera de cuprindere în continuu şi adaptându-se la viaţa economică. Turismul are ca scop organizarea călătoriilor pentru diferite scopuri : recreere, tratament, agrement, participare la reuniuni, congrese, întâlniri de afaceri şi include toate activităţile necesare satisfacerii nevoilor turiştilor.

Importanţa serviciului de cazare turistică. Conţinutul industriei hoteliere a evoluat paralel cu dezvoltarea capacităţii de cazare şi implicarea în activitatea turistică a acesteia, îmbogăţindu-se cu noi forme şi funcţii de protecţie.

La început, existenţa hotelului a fost legată de efectuarea unor deplasări în alte scopuri decât turistice. Ulterior, pe măsura dezvoltării circulaţiei turistice şi dezvoltării turismului ca fenomen de masă, creşte numărul locurilor de cazare. Industria hotelieră, deşi nu priveşte în exclusivitate angrenarea tuturor spaţiilor de cazare şi servicii pentru turişti, manifestă multă receptivitate faţă de nevoile acestora. Pe lângă atracţia exercitată de un loc turistic, amenajările legate, în principal, de condiţiile de odihnă şi agrement, contribuie, în mod hotărâtor, la prezenţa turiştilor în acea zonă. Complexitatea serviciilor de cazare, diversitatea lor, reprezintă un factor de prestigiu, de atractivitate a produsului turistic şi indirect, de creştere, a eficienţei comercializării lui.

Turismul de odihnă şi recreere presupune renunţarea la activităţile de orice fel şi exercitarea în mod voluntar a unor activităţi preferate de fiecare turist. Acest fel de turism ajută la refacerea potenţialului fizic şi intelectual al turistului după un an de muncă şi pregătirea sa pentru începerea unui nou an de lucru.

Proiectul de faţă îşi propune să analizeze factorii care influenţează circulaţia turistică în staţiunea balneoclimaterică Buziaş, începând cu factorii geografici, microclimatul, resursele naturale, până la factorii economici şi de natură managerială.

De asemenea, ne propunem să identificăm aspectele ce induc desincronizări şi inadvertenţe în activitatea S.C.T.B. Buziaş, precum şi metode eficiente de înlăturare a acestora, în vederea relansării turismului.

CAP.1. PREZENTAREA GENERALĂ A STAŢIUNII

1.1. Aşezarea geografică

Aşezarea Buziaşului în plină câmpie, ca un oraş-staţiune balneară şi-a găsit importanţa şi chiar numele în minunatele calităţi binefăcătoare ale izvoarelor sale.

Buziaşul surprinde cu originalitatea şi pitorescul său, prin frumuseţea sa şi îndeosebi prin minunatul parc care înconjoară staţiunea.

Oraşul-staţiune Buziaş este situat în sud-vestul României, între colinele care se prelungesc la poalele dealului Silagiului. Oraşul este situat aproximativ la jumătatea distanţei dintre Timişoara-Lugoj (la 35 de km de Timişoara şi la 28 de km de Lugoj). Buziaşul se află la altitudinea de 128 m deasupra nivelului mării.

Preview document

Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 1
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 2
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 3
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 4
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 5
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 6
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 7
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 8
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 9
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 10
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 11
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 12
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 13
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 14
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 15
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 16
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 17
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 18
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 19
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 20
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 21
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 22
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 23
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 24
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 25
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 26
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 27
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 28
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 29
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 30
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 31
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 32
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 33
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 34
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 35
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 36
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 37
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 38
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 39
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 40
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 41
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 42
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 43
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 44
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 45
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 46
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 47
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 48
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 49
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 50
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 51
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 52
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 53
Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Turismul Balnear si de Agrement in Statiunea Buzias.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul Balnear - Covasna

Statiunea Covasna si imprejurimile sale reprezinta un produs turistic complex, competitiv pe piata turistica interna si externa. Statiune...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Timiș

INTRODUCERE Turismul reprezinta o activitate permanenta a omului modern, având implicatii pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic,...

Starea mediului din Timiș

CAPITOLUL 1. CADRUL NATURAL ŞI DEZVOLTAREA SOCIO-ECONOMICĂ Judeţul Timiş se situează în partea de vest a României, la nord, se margineşte cu...

Fundamente Teoretice ale Managemntului Firmei

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI 1.1 Obiectul de studiu 1.1.1. Definirea ştiinţei managementului După părerea...

Determinarea Decalajului Regional dintre Județele Vrancea și Timiș

I Caracteristi generale ale judetului 1.Caracteristici generale ale judeţului Vrancea Numele ” Vrancea ” este pentru prima data atestat...

Strategii de Relansare a Turismului Internațional al României

I. TURISMUL INTERNAŢIONAL – parametri economici şi starea de fapt Nu se poate realiza o analiză a turismului românesc fără a se urmări evoluţiile...

Rolul economico-social al serviciilor pe piața de muncă

CAPITOLUL I ROLUL ECONOMICO-SOCIAL AL SERVICIILOR 1. Incursiune în evoluţia managemetului resurselor umane Pe măsura dezvoltării şi...

Stațiunile Balneoclimaterice din România

CAPITOLUL I Turismul balnear –componentă majoră a turismului 1.1 Particularitaţile turismului balnear 1.2 Factori favorizanţi ai dezvoltării...

Analiza managementului participativ și a motivării complexe a personalului

CAP.I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI .4 CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI 1.1. Obiectul de studiu...

Ai nevoie de altceva?