Turismul în Bistrița

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 105 în total
Cuvinte : 27270
Mărime: 157.46KB (arhivat)
Publicat de: Elodia Timiș
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Andrescu

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I: EXPERIENŢA INTERNAŢIONALĂ ÎN VALORIFICAREA ZONELOR MONTANE 6
  3. 1.1. Strategii de dezvoltare montană pe plan internaţional 8
  4. 1.2. Dezvoltarea reţelelor de cabane în unele ţări europene 14
  5. 1.2.1. Austria 14
  6. 1.2.2. Italia 16
  7. 1.2.3. Elveţia 16
  8. 1.2.4. Cehia 19
  9. 1.3. Impactul amenajărilor turistice montane asupra mediului 21
  10. CAPITOLUL II: TURISMUL MONTAN ÎN ROMÂNIA 25
  11. 2.1. Potenţialul turistic montan 25
  12. 2.1.1. Potenţialul turistic montan natural 28
  13. 2.1.2. Potenţialul turistic montan antropic 33
  14. 2.1.3. Forme de turism 35
  15. 2.2. Echipamente turistice 35
  16. 2.2.1. Infrastructura generală 35
  17. 2.2.2. Echipamente de cazare 36
  18. 2.2.3. Echipamente de alimentaţie 41
  19. 2.2.4. Dotările pentru agrement 42
  20. 2.3. Reţeaua de cabane montane şi refugii turistice din România 48
  21. 2.4. Circulaţia turistică în zona montană a României 55
  22. 2.5. Protecţia mediului montan românesc 58
  23. CAPITOLUL III: OFERTA TURISMULUI MONTAN ÎN JUDEŢUL BISTRIŢA - NĂSĂUD 62
  24. 3.1. Potenţialul turistic montan în judeţul Bistriţa - Năsăud 62
  25. 3.2. Forme de turism ce pot fi promovate în zona montană Bistriţeană 70
  26. 3.3. Echipamente de cazare 73
  27. CAPITOLUL IV: PROPUNERI DE DEZVOLTARE A TURISMULUI MONTAN ÎN JUDEŢUL BISTRIŢA - NĂSĂUD 76
  28. 4.1. Dezvoltarea de parcuri turistice de renume internaţional 76
  29. 4.2. Studiu de fezabilitate privind construirea Căminului Sportiv; Sală de
  30. Pregătire şi Baza nautică 77
  31. 4.3. Susţinerea dezvoltării turismului şi legăturile economice interzonale 92
  32. 4.4. Derularea de studii de impact în vederea intensificării potenţialului agro-turistic din judeţ crearea şi dezvoltarea reţelelor judeţene de agroturism şi integrarea acestora în reţelele regionale, naţionale şi internaţionale 95
  33. CONCLUZII 100
  34. BIBLIOGRAFIE 102
  35. ANEXA NR. 1 103

Extras din proiect

INTRODUCERE

Turismul montan s-a născut în secolul IX, odată cu dezvoltarea civilizaţiei industriale. Mult timp, el a fost rezervat unei elite, dar adoptarea legilor sociale (ex. concediul de odihnă obligatoriu) şi creşterea veniturilor l-au transformat într-un fenomen de masă.

Această explozie a coincis cu dezvoltarea planificării şi amenajării teritoriului în lume. Guvernele încep să se preocupe de dezvoltarea teritoriului, renunţând să mai lase aceasta doar pe seama particularilor. Astăzi sunt puţine ţări care nu au un plan naţional şi care nu au transpus, în domeniul turismului, conceptul de amenajare şi planificare a teritoriului.

Turismul este un fenomen complex a cărui desfăşurare generează o mulţime de interdependenţe în viaţa fiecărei ţări. Dimensiunile şi amploarea lui influenţează ţările lumii atât la nivel politic, social, cultural, cât mai ales la nivel economic. Prin intermediul turismului, factor de progres, se intensifică schimbul de valori culturale dintre naţiuni, se determină o îmbunătăţire tehnologică a echipamentelor destinate scopurilor turistice, se realizează o valorificare superioară a potenţialului turistic al diferitelor ţări ale lumii, ceea ce determină o amplificare a dezvoltării economice (prin dezvoltarea agriculturii şi diferitelor ramuri ale industriei). Efectele turismului pot fi atât directe – creşterea PIB, echilibrarea balanţei de plăţi, dezvoltarea economico-socială a diferitelor regiuni, dar şi indirecte – prin stimularea dezvoltării celorlalte ramuri economice – transporturi, construcţii, telecomunicaţii, ş.a.m.d.

Conceptul de dezvoltare a unei zone turistice are semnificaţii diferite în funcţie de nivelul şi condiţiile de viaţă ale oamenilor din diferite ţări şi în funcţie de nivelul lor de dezvoltare naţională.

Trebuie, de asemenea, verificat dacă dezvoltarea turistică nu riscă să perturbe condiţiile ecologice, economice, sociale ale regiunii turistice. Fragilitatea resurselor naturale impune aprecierea tendinţelor de evoluţie ale turismului.

De acea, efectele turismului nu au numai un sens pozitiv. Printr-o circulaţie turistică necontrolată se poate ajunge la distrugerea diferitelor zone datorită poluării mediului natural - eroziuni ale solului, aruncarea de deşeuri în munţi, defrişări exagerate ale pădurilor pentru amenajări turistice, braconajul, distrugerea unor specii rare de flori – în unele cazuri nefiind posibilă regenerarea. De aceea, este absolut necesar ca dezvoltarea turismului să se facă în strictă legătură cu asigurarea unei dezvoltări durabile a mediului. În acest scop este necesară atât existenţa unor arii naturale protejate în regiunile montane, dar şi o educare a populaţiei ţărilor lumii în vederea păstrării mediului, corelate cu o politică corespunzătoare a guvernelor naţionale.

Creşterea turismului a obligat guvernele să aibă o viziune de perspectivă asupra amenajării turistice. De aceea amenajările trebuie să cuprindă studii ample ale teritoriului şi să privească toate tipurile de echipamente. Întrucât amenajarea acoperă forme de o mare diversitate, este necesar ca aceasta să se integreze într-un sistem de obiective economice, sociale şi spaţiale.

Analiza amenajărilor turistice nu poate reda clar efectele globale ale circulaţiei turistice din diferite zone. De aceea, este necesară o viziune de ansamblu a tuturor acţiunilor de amenajare care să surprindă toate aspectele implicate într-o astfel de activitate.

Turismul românesc are posibilităţi largi de dezvoltare dispunând de resurse – atât naturale cât şi antropice – deosebit de valoroase în acest sens. Varietatea peisagistică, numeroasele realizări ale poporului român pe linii culturale, arhitecturale, etnografice şi folclorice, au dat posibilitatea realizării unor programe turistice foarte atractive pentru turiştii români, dar şi pentru cei străini.

Posibilităţile de practicare a turismului în ţara noastră se pot lărgi printr-o îmbunătăţire a calităţii serviciilor oferite şi a dotărilor necesare oferirii unor servicii de agrement diverse. În multe din staţiunile montane ale României, cu toate că resursele naturale sunt extrem de atractive atât prin originalitate cât şi prin diversitate, circulaţia turistică nu atinge cote prea mari. Acest lucru impune conceperea şi punerea în practică a programelor de reamenajare a dotărilor (baza materială de cazare, alimentaţie, agrement), dar şi realizarea unor amenajări care să permită o valorificare optimă a zonelor respective.

Pentru valorificarea acestui potenţial turistic montan a fost construită în perioada 1928 – 1990, o reţea de cabane care asigură pe traseele turistice montane principale, serviciile de cazare, masă şi securitatea turiştilor.

O reţea de poteci, marcate / nemarcate permit accesul la aceste cabane, inclusiv la cele amplasate în zone izolate şi la altitudine mare.

În ariile montane cu o circulaţie turistică mare s-au construit teleferice, atât pentru facilitarea accesului cât şi pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Turismul montan bistriţean deţine un potenţial de mare complexitate, în care se înscriu cu precădere, diversitatea şi pitorescul peisajelor alpine, formele de relief carstic, glaciare, domeniul schiabil - prezenta lucrare dorind să reliefeze aceste atracţii turistice de mare valoare pentru turismul montan, inclusiv, cel de la cabane, precum şi propunerea unor măsuri pentru dezvoltarea acestei activităţi în zona montană a judeţului Bistriţa – Năsăud.

CAPITOLUL I

EXPERIENŢA INTERNAŢIONALĂ ÎN VALORIFICAREA

ZONELOR MONTANE

Dintre toate zonele geografice care se pretează amenajărilor – în special turistice, mediul montan este, fără îndoială, cel mai exigent şi cel mai vulnerabil. Dificultăţile specifice întâlnite scot în evidenţă mai întâi condiţiile climaterice şi topografice specifice acestei zone.

Dincolo de manifestările spectaculoase caracteristice spaţiului montan – ploi torenţiale, avalanşe, alunecări de teren, saturarea şi degradarea ireversibilă a siturilor printr-o urbanizare excesivă, există un echilibru bio-geografic: versanţi şi văi, păşuni alpine şi păduri, resurse hidrografice şi peisaje .

In amenajarea zonelor montane, datorită specificităţilor acestora, se identifică mai multe soluţii care înglobează atât experienţa din acest domeniu, cât şi particularităţile şi priorităţile din fiecare zonă. Aceste soluţii de amenajare au ca bază de diferenţiere elementele naturale, pe de o parte, iar pe de altă parte posibilităţile de acces :

• în raport cu condiţiile naturale, localităţile urmăresc valorificarea la parametrii superiori ai resurselor existente;

• posibilităţile de acces contribuie prin permeabilitatea zonelor şi prin mijloacele de acces (cale ferată, şosea, mijloace mecanice de urcare, poteci şi marcaje adecvate) la amplasarea viitoarelor staţiuni.

Preview document

Turismul în Bistrița - Pagina 1
Turismul în Bistrița - Pagina 2
Turismul în Bistrița - Pagina 3
Turismul în Bistrița - Pagina 4
Turismul în Bistrița - Pagina 5
Turismul în Bistrița - Pagina 6
Turismul în Bistrița - Pagina 7
Turismul în Bistrița - Pagina 8
Turismul în Bistrița - Pagina 9
Turismul în Bistrița - Pagina 10
Turismul în Bistrița - Pagina 11
Turismul în Bistrița - Pagina 12
Turismul în Bistrița - Pagina 13
Turismul în Bistrița - Pagina 14
Turismul în Bistrița - Pagina 15
Turismul în Bistrița - Pagina 16
Turismul în Bistrița - Pagina 17
Turismul în Bistrița - Pagina 18
Turismul în Bistrița - Pagina 19
Turismul în Bistrița - Pagina 20
Turismul în Bistrița - Pagina 21
Turismul în Bistrița - Pagina 22
Turismul în Bistrița - Pagina 23
Turismul în Bistrița - Pagina 24
Turismul în Bistrița - Pagina 25
Turismul în Bistrița - Pagina 26
Turismul în Bistrița - Pagina 27
Turismul în Bistrița - Pagina 28
Turismul în Bistrița - Pagina 29
Turismul în Bistrița - Pagina 30
Turismul în Bistrița - Pagina 31
Turismul în Bistrița - Pagina 32
Turismul în Bistrița - Pagina 33
Turismul în Bistrița - Pagina 34
Turismul în Bistrița - Pagina 35
Turismul în Bistrița - Pagina 36
Turismul în Bistrița - Pagina 37
Turismul în Bistrița - Pagina 38
Turismul în Bistrița - Pagina 39
Turismul în Bistrița - Pagina 40
Turismul în Bistrița - Pagina 41
Turismul în Bistrița - Pagina 42
Turismul în Bistrița - Pagina 43
Turismul în Bistrița - Pagina 44
Turismul în Bistrița - Pagina 45
Turismul în Bistrița - Pagina 46
Turismul în Bistrița - Pagina 47
Turismul în Bistrița - Pagina 48
Turismul în Bistrița - Pagina 49
Turismul în Bistrița - Pagina 50
Turismul în Bistrița - Pagina 51
Turismul în Bistrița - Pagina 52
Turismul în Bistrița - Pagina 53
Turismul în Bistrița - Pagina 54
Turismul în Bistrița - Pagina 55
Turismul în Bistrița - Pagina 56
Turismul în Bistrița - Pagina 57
Turismul în Bistrița - Pagina 58
Turismul în Bistrița - Pagina 59
Turismul în Bistrița - Pagina 60
Turismul în Bistrița - Pagina 61
Turismul în Bistrița - Pagina 62
Turismul în Bistrița - Pagina 63
Turismul în Bistrița - Pagina 64
Turismul în Bistrița - Pagina 65
Turismul în Bistrița - Pagina 66
Turismul în Bistrița - Pagina 67
Turismul în Bistrița - Pagina 68
Turismul în Bistrița - Pagina 69
Turismul în Bistrița - Pagina 70
Turismul în Bistrița - Pagina 71
Turismul în Bistrița - Pagina 72
Turismul în Bistrița - Pagina 73
Turismul în Bistrița - Pagina 74
Turismul în Bistrița - Pagina 75
Turismul în Bistrița - Pagina 76
Turismul în Bistrița - Pagina 77
Turismul în Bistrița - Pagina 78
Turismul în Bistrița - Pagina 79
Turismul în Bistrița - Pagina 80
Turismul în Bistrița - Pagina 81
Turismul în Bistrița - Pagina 82
Turismul în Bistrița - Pagina 83
Turismul în Bistrița - Pagina 84
Turismul în Bistrița - Pagina 85
Turismul în Bistrița - Pagina 86
Turismul în Bistrița - Pagina 87
Turismul în Bistrița - Pagina 88
Turismul în Bistrița - Pagina 89
Turismul în Bistrița - Pagina 90
Turismul în Bistrița - Pagina 91
Turismul în Bistrița - Pagina 92
Turismul în Bistrița - Pagina 93
Turismul în Bistrița - Pagina 94
Turismul în Bistrița - Pagina 95
Turismul în Bistrița - Pagina 96
Turismul în Bistrița - Pagina 97
Turismul în Bistrița - Pagina 98
Turismul în Bistrița - Pagina 99
Turismul în Bistrița - Pagina 100
Turismul în Bistrița - Pagina 101
Turismul în Bistrița - Pagina 102
Turismul în Bistrița - Pagina 103
Turismul în Bistrița - Pagina 104
Turismul în Bistrița - Pagina 105

Conținut arhivă zip

  • Anexe
    • Anexe.doc
  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Lucrare de diploma.doc

Alții au mai descărcat și

Turism Rural

INTRODUCERE Ca sa poata fi cuprinsa intr-o definitie, sfera turismului il are in centrul sau pe “ Homo viator”, adica omul care calatoreste in...

Turismul Montan

INTRODUCERE Ca ramura a sectorului tertiar si în acelasi timp ca ramura de interferenta, turismul reprezinta în perioada contemporana o varianta...

Studiul privind posibilitățile de dezvoltare a agroturismului în zona Gura Râului

Draga calatorule, Daca doresti sa vezi biserici de lemn si tarani în costume traditionale, Daca doresti sa visezi cu ochii deschisi într-o padure...

Sistemul Informațional de Marketing

INTRODUCERE După 1989, în România turismul a înregistrat o evoluţie descendentă, semnalându-se diminuări alarmante la majoritatea indicatorilor...

Agroturismul în Țările Europene și în România

CAPITOLUL 1 Turismul – domeniu de activitate economică 1.1 Locul şi rolul turismului în economie Ca ramură economică, turismul îşi aduce...

Analiza Turismului Rural, Urban și Agroturismului

Turismul cultural (este numit si turism de vizitare deoarece practicarea sa presupune invariabil vizitarea unui obiectiv sau a unui grup de...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Politica de produs turistic la SC Coroana Tourism SA

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizaţiei moderne, manifestându-se ca o componentă distinctă a economiei,...

Managementul Agenției de Turism Best Travel Bistrita

CAP. I FIRMA DE TURISM ŞI PERFORMANŢELE SALE 1.1 Istoricul apariţiei şi evoluţiei turismului Interesul pentru călătorie şi turism s-a transformat...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Bistrița Năsăud

I. REPERE TEORETICE Turismul, se manifestă astăzi ca un domeniu distinct de activitate, cu o prezenţă tot mai activă în viaţa economică şi...

Prezentarea zonei turistice Colibița

Cuvânt înainte Prin lucrarea de faţă, se urmareşte prezentarea potenţialului turistic şi analizarea unor aspecte de ordin turistic din zona...

Promovarea Localității piatra-neamț ca Destinație Turistică

1. PIATRA - NEAMT - PREZENTARE GENERALA 1.1. Date geografice Putine regiuni din Romania concentreaza pe o suprafata atat de redusa un asemenea...

Economia turismulu stategii de dezvoltare a turismului în Munții Rodnei

I ANALIZA COMPONENTELOR SPATIULUI GEOGRAFIC Munții Rodnei sunt cei mai inalti și mai greu de străbătut munti din nordul Romaniei si fac parte din...

Resurse turistice ale județului Bistrița Năsăud - analiză

I. Evaluarea si propunerea de solutii de valorificare a resurselor locale si regionale de turism 1. Resurse turistice naturale si antropice ale...

Program de valorificare a potențialului unui județ - Bistrița Năsăud

Program de valorificare a potenţialului turistic al judeţului „Bistriţa - Năsăud” 1. Localizarea şi caracterizarea judeţului 1.1. Scurt istoric...

Ai nevoie de altceva?