Turismul în Brazilia

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 11480
Mărime: 4.47MB (arhivat)
Publicat de: Basarab Avram
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pacurar Alexandru
Date generale si date statistice privitoare la turismul in Brazilia.

Extras din proiect

Brazilia (portugheză Brasil), oficial Republica Federativă a Braziliei ( República Federativa do Brasil) este o republică federativă formată din 27 unităţi federative — Districtul Federal şi 26 state. Ţara este împărţită administrativ în 5.564 de municipii. În 2008 avea o populaţie de 189.612.814 de locuitori şi o suprafaţă de 8.511.965 km², ocupând 47% din teritoriuiul continentului sud-american. Comparată cu celelalte ţări ale lumii, Brazilia ocupă locul al cincilea după numărul populaţiei şi aceeaşi poziţie după suprafaţă. Fiind a noua putere economică a Pământului şi cea mai mare din America Latină, Brazilia are astăzi o influenţă internaţională mare, atât la nivelul regional cât şi la cel global. De asemenea, aproximativ 15-20% din biodiversitatea mondială se concentrează aici, exemple ale acestei bogăţii fiind Pădurea Amazoniană, Pantanal şi Cerrado.

Brazilia se învecinează cu Venezuela, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză la nord, cu statul columbian la nord-est, cu Peru şi Bolivia la est, cu Paraguay şi Argentina la sud-est şi cu Uruguay la sud. Din America de Sud, doar Chile şi Ecuador nu au frontieră comună cu această ţară. La nord-vest, vest şi sud-vest Brazilia are ieşire la Oceanul Atlantic. Departe de teritoriul său continental, ţara posedă şi câteva arhipelaguri, cum ar fi Fernando de Noronha.

În ciuda faptului ca Brazilia este a cincea cea mai populată ţară a lumii, are una dintre cele mai mici densităţi ale populaţiei. Majoritatea populaţiei trăieşte în zonele situate de-a lungul litoralului, pe când interiorul continental şi partea de vest se caracterizează printr-o populare extrem de scăzută.

Harta lumii cu ţările unde se găsesc ambasadele braziliene marcate în albastru închis.

Brazilia este unica ţară americană în care limba oficială este portugheza, aceasta fiind rezultatul colonizării portugheze. Cea mai populară religie este Catolicismul Roman, Brazilia fiind statul cu cel mai mare număr al catolicilor de pe Pământ. Sunt şi reprezentanţii altor culte, mai ales cei ai confesiunii protestante, şi ateişti. Societatea braziliană este şi una dintre cele mai multinaţioale ale lumii, fiind formată din descendenţii europenilor, popoarelor autohtone, africane şi asiatice.

Etimologie

Originile exacte ale termenului „Brazilia” nu pot fi determinate cu exactitate. Filologul Adelino José da Silva Azevedo a emis ipoteza că acest cuvânt îşi are originile în limbile celtice, într-o legendă despre o „ţară a deliciilor” văzută printre nori, dar de asemenea a observat că se mai poate căuta provenienţa termenului chiar în limba fenicienilor antici.

Arbore fernambuc din Rio de Janeiro

În timpul existenţei coloniale, cronicari precum João de Barros, Frei Vicente do Salvador şi Pero de Magalhães Gandavo au prezentat explicaţii concordante asupra originii numelui „Brazilia”. După aceştia, numele derivă de la fernambuc (Caesalpinia echinata), cunoscut în portugheză ca pau-brasil, o esenţă de lemn folosit pentru spălarea ţesăturilor. În epoca descoperirilor, se obişnuia ca exploratorii să ţină în mare secret descoperirile şi cuceririle cu scopul de a le explora avantajos, însă zvonuri despre „insula Brazilia” amplasată în Oceanul Atlantic, de unde se putea extrage „lemnul brazilian” s-au răspândit imediat în Europa. Totuşi, această teorie tradiţională nu poate fi pe deplin adevărată, pentru că termenul „Brazilia” a apărut pe hărţi abia în secolul XIV.

Etnonimul „brazilian” (brasileiro în portugheză) a apărut în secolul XVI, referindu-se la început doar la cei care s-au ocupat de afacerile cu fernambuc. Mai târziu a fost folosit pentru a desemna oamenii născuţi în colonia portugheză spre a-i deosebi de cei care proveneau din Portugalia. Termenul „brazilian” a intrat în uz oficial cu sensul de „nativ al Braziliei” în anul 1824, în strânsă legătură cu adoptarea primei constituţii braziliene.

Înainte de a primi numele „Brazilia”, teritoriile fostei colonii portugheze au purtat diverse denumiri, ca de exemplu: Monte Pascoal (Muntele Paştelui), insula Vera Cruz (Adevărata Cruce), Terras de Santa Cruz (Ţările Sfintei Cruci), Nova Lusitânia (Noua Lusitanie) şi Cabrália (după Pedro Álvares Cabral, descoperitorul „oficial” al regiunii). Numele oficial actual, Republica Federativă a Braziliei a intrat în uz în 1967. Denumirile precedente includeau şi sintagmele: Imperiul Braziliei şi Statele Unite ale Braziliei.

Geografie

Datorită mărimii ţării, geografia Braziliei este foarte diversificată, cu regiuni semi-aride, muntoase, tropicale, subtropicale şi cu varietăţi climatice de la cea secetoasă, ploioasă ecuatorială, la mai temperată în zonele sudice ale ţrii. În Brazilia se găsesc o serie superlative mondiale, cum ar fi Pantanal în Mato Grosso do Sul, una dintre cele mai mari mlaştini ale lumii şi rezerva biosferei UNESCO, insula Bananal, cea mai mare insulă fluvială a lumii, insula Marajó, cea mai mare insulă fluviomarină, Anavilhanas, unul dintre ce mai mari arhipelaguri fluviale sau fluviul Amazon, cel mai mare fluviu în raport cu debitul apei curgătoare, dispunând de cel mai mare bazin hidrografic şi unul dintre cele mai lungi din lume.

Potențialul natural

Brazilia este una dintre cele mai întinse țǎri de pe Glob, ocupând aproape jumǎtate din suprafața continentului sud-american.

Aceastǎ țarǎ a contrastelor este mereu asociatǎ cu plaje superbe, cu jungla amazonianǎ, cu Rio de Janeiro carnavalul și samba. Munți de granit abrupți, întinderi de nisip auriu, case coloniale cuibǎrite între zgârie-nori modeni de sticlǎ și pǎduri verzi ce se revarsǎ peste colinele populate, împreunǎ cu binecunoscutul vârf Corcavado.

Cele mai importante vârfuri muntoase din Brazilia sunt: Vf. Pico da Bandeira (2890m), Vf. Almas (1850 m), Vf. Neblina (3139m).

În rest Brazilia prezintǎ un relief monoton cu altitudini scǎzute predominând podișurile.

Peisajul brazilian este dominat de douǎ mari unitǎți naturale, Amazonia în Nord și Podișul Brazilian în Sud.

Amazonia este o imensǎ câmpie drenatǎ de fluviul Amazon și afluenții sǎi. Se caracterizeazǎ printr-un relief cu pante mici care favorizeazǎ despletirea râurilor și formarea unor zone mlǎștinoase.

Amazonul

Podișul Brazilian se prezintǎ sub forma unui relief tabular cu altitudini medii de 300-600 m, cele mai mari altitudini localizându-se în Est și Sud unde eroziunea a conturat lanțuri muntoase ce ating 2000-2900m înǎlțime: Serra Caparao, Serra Itatiaia, Serra de Argaos. În Podișul Brazilian dominǎ câmpiile de pe coasta atlanticǎ printr-un versant abrupt. În Vestul acestuia se individualizeazǎ între fluviile Parana și Paraguay, podișul Mato Grosso cu altitudini de 500-700m, regiune puțin cunoscutǎ și greu accesibilǎ.

Rețeaua hidrograficǎ e dominatǎ de fluviul Amazon, unul dintre cele mai mari fluvii de pe Glob, izvorând din Anzii Peruvieni la 100 km de Oceanul Pacific, strǎbate continentul sud American inclusiv nordul statului brazilian de la V la E vǎrsându-se în Oceanul Atlantic.

Afluenții mai importanți de pe teritoriul brazilian sunt: Putmaya, Rio Yapura și RioNegro la stânga, Purus, Madeira și Tapajos pe dreapta.

Preview document

Turismul în Brazilia - Pagina 1
Turismul în Brazilia - Pagina 2
Turismul în Brazilia - Pagina 3
Turismul în Brazilia - Pagina 4
Turismul în Brazilia - Pagina 5
Turismul în Brazilia - Pagina 6
Turismul în Brazilia - Pagina 7
Turismul în Brazilia - Pagina 8
Turismul în Brazilia - Pagina 9
Turismul în Brazilia - Pagina 10
Turismul în Brazilia - Pagina 11
Turismul în Brazilia - Pagina 12
Turismul în Brazilia - Pagina 13
Turismul în Brazilia - Pagina 14
Turismul în Brazilia - Pagina 15
Turismul în Brazilia - Pagina 16
Turismul în Brazilia - Pagina 17
Turismul în Brazilia - Pagina 18
Turismul în Brazilia - Pagina 19
Turismul în Brazilia - Pagina 20
Turismul în Brazilia - Pagina 21
Turismul în Brazilia - Pagina 22
Turismul în Brazilia - Pagina 23
Turismul în Brazilia - Pagina 24
Turismul în Brazilia - Pagina 25
Turismul în Brazilia - Pagina 26
Turismul în Brazilia - Pagina 27
Turismul în Brazilia - Pagina 28
Turismul în Brazilia - Pagina 29
Turismul în Brazilia - Pagina 30
Turismul în Brazilia - Pagina 31
Turismul în Brazilia - Pagina 32
Turismul în Brazilia - Pagina 33
Turismul în Brazilia - Pagina 34
Turismul în Brazilia - Pagina 35
Turismul în Brazilia - Pagina 36
Turismul în Brazilia - Pagina 37
Turismul în Brazilia - Pagina 38
Turismul în Brazilia - Pagina 39
Turismul în Brazilia - Pagina 40
Turismul în Brazilia - Pagina 41
Turismul în Brazilia - Pagina 42
Turismul în Brazilia - Pagina 43
Turismul în Brazilia - Pagina 44
Turismul în Brazilia - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Turismul in Brazilia.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Braziliei în Turismul Mondial de Litoral

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia...

Londra

Capitolul I Aspecte generale privind resursele turistice din Londra Londra este capitala Angliei şi a Regatului Unit. Este cel mai important...

Turism internațional - Brazilia

Prezentare generala Republica Federativă a Braziliei Forma de guvernământ: republică federală Suprafaţa: 8.511.965 kmp Populaţia: 184.101.109...

Canada

CANADA Capitala: Otawa (peste 800 mil loc) Populatia: 30,2 mil loc Vecini: Groenlanda (NE) SUA si oceanul Pacific (NV si S) Oceanul Arctic (N)...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Harghita

Harghita este un judeţ în regiunea Transilvania din România. Majoritatea locuitorilor din Harghita sunt maghiari (85%). Suprafaţa totală a...

Turismul Litoral în Brazilia

Turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia mondială...

Delta Dunării

După o călătorie de aproximativ 2860m, pornită din Munţii Pădurea Neagră, în peste 10 milenii de existenţă, Dunărea a creat a treia deltă ca mărime...

Te-ar putea interesa și

Rolul Braziliei în Turismul Mondial de Litoral

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia...

Turismul internațional al Braziliei

CAPITOLUL 1: DESCRIEREA TARII 1.1.Aspecte generale Brazilia, oficial Republica Federativă a Braziliei, este asezata in partea central-estica a...

Strategii de creștere a competitivității turistice Brazilia

Brazilia, oficial Republica Federativă a Braziliei este o republică federativă formată din 27 de unități federative - Districtul Federal și 26 de...

Strategia de Branding a Braziliei

Scurtă prezentare a ţării Brazilia, oficial Republica Federativă a Braziliei, este o republică federativă formată din 27 de unități federative —...

Turismul în Brazilia

1. Mediul economic – prezentare generala Istoria economica a Braziliei a fost marcata de câteva cicluri succesive de dezvoltare, bazate pe...

Brazilia - caracterizare geografică

Denumire oficială: Republica Federală a Braziliei Capitala: Brasilia Limba oficială: portugheza Moneda: real Suprafaţa: 8 512 000 Km²...

Turism internațional - Brazilia

Prezentare generala Republica Federativă a Braziliei Forma de guvernământ: republică federală Suprafaţa: 8.511.965 kmp Populaţia: 184.101.109...

Analiza geografică a coastei Braziliene

Cap.I. Aṣezarea geograficã A 5-a mare putere a lumii ca întindere şi a 8-a ca forţã economicã, Brazilia nu este o ţarã a viitorului, ci este o...

Ai nevoie de altceva?