Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4723
Mărime: 1.59MB (arhivat)
Publicat de: Georgian Ardeleanu
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1) Descrierea Judetului Satu Mare
  2. 2) Regionalisme, sfaturi primite din batrani
  3. 3) Resurse Bibliografice:
  4. 4) Agentii de turism:
  5. 5) FIRME TURISTICE 5.1 Firme de cazare
  6. 5.2 Firme de Transport
  7. 5.3 Firme de servire a mesei
  8. 6) Resurse turistice
  9. 7) Activitati care trebuie puse in valoare
  10. 8) Concluzii

Extras din proiect

1. Descrierea Judetului Satu Mare

Judetul Satu Mare este cunoscut ca un pitoresc colt de tara romaneasca, cu un potentialturistic bogat si atractiv, in plina dezvoltare.

Judetul Satu Mare face parte din Regiunea de Dezvoltare de Nord-Vest, avand o populatie de 369096 locuitori (recensamantul 2002) si o suprafata de 4418 km2. Resedinta de judet este municipiul Satu Mare, cu o populatie de 115630 locuitori

Pornind de la criterii de apreciere complexe, ca varietatea si densitatea obiectivelor, gradul de atractivitate, perspectivele de dezvoltare etc., pe teritoriul judetului se pot delimita ca zone turistice mai importante Tara Oasului si Zona Codru, iar ca puncte turistice de interes national municipiile Satu Mare si Carei, orasul Negresti Oas, comunele Mediesu Aurit si Ardud, satele AdyEndre, Chilia etc. Numarul obiectivelor de interes local a sporit simtitor in ultima vreme: orasul Tasnad si imprejurimile sale, lacul de acumulare de la Calinesti Oas, comuna Viile Satu Mare, sirul de localitati cu izvoare de ape termale - intre care Acas, Moftin, Ghenci, Beltiug, zonele de agrement Homoroade, Crucisor, Tiream, Noroieni Padure precum si toate localitatile osenesti depozitare de inestimabile valori etnografice si folclorice.

Obiective turistice

Din multitudinea obiectivelor turistice din judet am selectat pentru dvs. cateva dintre cele mai semnificative si atractive:

Acas (DN 19 A, 38 km de Satu Mare): Izvoare cu apa minerala termala (46°C), bicarbonatata, sodica, hipotona, mineralizare totala 180 mg%; strand cu apa minerala termala; biserica in stil gotic construita in sec. XIII.

Apa (DN 19, 19 km + DN 1, C 18 km): casa memoriala dr. Vasile Lucaciu, monument de

arhitectura populara specifica zonei Somesului inferior, din prima jumatate a sec. XIX; luciu de apă în suprafaţă de circa 90 ha - acesta a devenit un loc de agrement de interes local (ştrand, pescuit,campare). Calitatea deosebită a apei (apropiată de cea potabilă), întinderea luciului de apă, calitatea nisipului şi accesul în zonă deosebit de lesnicios (auto şi CF) au condus la amplificarea în ultimii ani a funcţiunii de agrement. Prin efort privat s-a amenajat o plajă publică, s-au realizat o serie de dotări de interes public (alimentaţie publică, căsuţe cazare, camping, duşuri, grupuri sanitare ) dar şi câteva case de vacanţă familiale. Vara mii de locuitori ai judeţelor Satu Mare şi Mramureş vin aici pentru aero-hidroterapie, ştrand, pescuit şi sporturi nautice.

Ardud (DN 19 A, 20 km de Satu Mare): Ruinele cetatii Ardud (sec.XV) apartinând voievodului român Bartolomeu Dragfi, ruda lui Stefan cel Mare. Pe locul acesteia, Alexandru Karolyi a construit în anul 1630 un castel. Se pastreaza unul din turnuri, refacut în anul 1896, în stil neogotic.

Bixad (5 km de localitatea Negresti Oas) comuna, statiune sezoniera situata intr-o regiune de dealuri impadurite (178 m altitudine); factori terapeutici: izvoare cu ape minerale bicarbonatate, sodice, carbogazoase, clorurate, bromurate, calcice, magneziene, feruginoase, sulfuroase, mineralizare totala 13 566 mg%; manastire in stil bizantin ce dateaza din sec. XVI-lea cu biblioteca proprie ce numara peste 3000 de volume.

Carei (DN 19, 36 km de Satu Mare) orasul unde s-au desfasurat ultimele lupte de pe teritoriul Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial. Obiective turistice: Monumentul ostasului roman, opera sculptorului Vida Geza; Muzeul orasului instalat in Castelul familiei Karolyi construit la sfarsitul secolului XVIII si inconjurat de un valoros parc dendrologic; in prezent aici functioneaza o tabara de echitatie, iar trasura existenta poate fi inchiriata pentru diferite ocazii; cladiri medievale, sedii ale breslelor mestesugaresti; ateliere de ceramica si artizanat. Localitatea este in acelasi timp si statiune sezoniera (160 m altitudine) cu factori terapeutici: ape minerale hipotone, termale (52°C), clorurate, iodurate, bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene,mineralizare totala 4 804,8 mg%;instalatii pentru cura; bazine descoperite, cu apa minerala termala.

Calinesti-Oas (DN 19 + DJ 109, 38 km de Satu Mare) bazin cu lac de acumulare pe valea raului Tur care a devenit un punct de mare atractie turistica, lucru ce se explica prin pozitia lui intr-un decor natural format din padurile de foioase care acopera versantii ce descind spre malurile lacului, la care se adauga multiple posibilati de agrement; cabana turistica (16 locuri) dotata cu restaurant bar si terasa, un minihotel si un numar insemnat de casute.

Huta-Certeze (DN 19, 55 km de Satu Mare) localitate unde se gaseste hanul “Sambra Oilor” care ofera trecatorilor mancaruri traditionale: mamaliga cu branza si lapte, boace care merg foarte bine cu un pahar de palinca. Aici, in timpul iernii se pot practica sporturi specifice acestui sezon (schi, sanius) si annual, in luna mai, are loc sarbatoarea “Sambra oilor”; ferma agroturistica HUTACOV.

Luna-Ses (DN 19, 58 km de la Satu Mare) zona de recreere, agrement si turism montan de interes local si judetean, cu caracter sezonier (vara, in special la sfarsit de saptamana).

Negresti-Oas (DN 19, 50 km de Satu Mare) tanar centru civic situat in inima renumitei zone etnoturistice “Tara Oasului”. Obiective turistice: Muzeul Tarii Oasului (sectii de arheologie, etnografie si arta populara specifica zonei) si Muzeul in aer liber al Tarii Oasului. (www.cjsm.ro – sectiunea Turism– Monumente); Hotel “Osanul” cu 108 locuri, restaurant-bar, terasa; complex turistic HARD CVI; baza de agrement si tratament ALBINA HOTCA.

Tasnad (DN 19 + DN 1 F, 65 km de Satu Mare) statiune balneoclimaterica. Obiective turistice: muzeu amplasat intr-o cladire din sec. XVIII cu sectii de istorie-arheologie si etnografie

hotel, restaurant, strand cu apa termala

Turt-Bai (DN 19, 20 km de Satu Mare) statiune sezoniera din satul cu acelasi nume, cu factori terapeutici: apa minerala puternic feruginoasa, clorurata, sulfatata, calcica, magneziana, mineralizare totala 1836 mg%; instalatii de cura pentru bai calde cu apa minerala; indicatii: afectiuni reumatismale, ginecologice.

Valea Mariei (DN 19, 44 km de Satu Mare + 2,5 km de localitatea Vama) zona pitoreasca in mijlocul unei paduri de foioase. Cabana “Valea Mariei” (36 locuri) dotata cu restaurant, bar, terasa, “Cabana Teilor” (16 locuri) cu restaurant, bar, terasa si “Hanul lui Pintea” cu restaurant, bar si piscina acoperita. Izvoare cu apa minerala bicarbonata, clorurata, sodica, carbogazoasa, izotona, mineralizare totala 1200 mg%.

Zonele turistice cele mai importante ale judetului sunt Tara Oasului si zona Codru.

Zona Codru prezinta peisaje atractive cum ar fi cele de la Oteloaia, Apa, Valea Bolzii,

Crucisor, Hodisa, Izvorul lui Pintea etc. precum si imprejurimile cu izvoare minerale (Beltiug) si

termale (Dobra si Acas).

Zona Tarii Oasului , situata pe itinerarul Satu Mare – Sighetu Marmatiei, cu posibilitate de comunicare, pe sosea asfaltata, cu Maramuresul istoric si nordul Moldovei, este o zona complexa, cu obiective valoroase si felurite peisaje atractive, arta populara si folclor si produse renumite (tuica oseneasca).

Preview document

Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 1
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 2
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 3
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 4
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 5
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 6
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 7
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 8
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 9
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 10
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 11
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 12
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 13
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 14
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 15
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 16
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 17
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 18
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 19
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 20
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 21
Turismul în Județul Satu Mare - Țara Oasului - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Turismul in Judetul Satu Mare - Tara Oasului.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea turistică a comunei Vama - Țara Oașului

I.Opţiunea alegerii Am ales localitatea Vama, în vederea valorificării si amenajării din punct de vedere turistic deoarece aceasta dispune de...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Valorificarea potențialului turistic al județului Bihor

1. Localizarea si Caracterizarea Judetului 1.1 Localizare Judetul Bihor este situat in partea de Nord-Vest a Romaniei,, orasul resedinta de judet...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Valorificarea potențialului turistic al județului Maramureș

VALORIFICAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL JUDETULUI MARAMURES I) Localizarea si caracterizarea zonei Judetul Maramures este situat in partea de...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale Potențialului Turistic în Zona Munților Oaș

INTRODUCERE Această lucrare de licenţă, intitulată „Aspecte ale potenţialului turistic în zona Munţilor Oaş” îşi propune să identifice şi să...

Analiza potențialului turistic din județul Satu-Mare

CUVÂNT ÎNAINTE În demersul oricărei analize, se urmărește studiul sistematic al fiecărui element în parte, ce presupune o examinare în amănunt a...

Studiu de caz privind analiza resurselor și activității turistice din Bucovina

INTRODUCERE Bucovina este un loc care te răsplăteşte la fiecare pas, în orice perioadă a anului. Pădurile adînci şi apele cristaline sub cerul de...

Reglementări și raportări financiare potrivit IAS-IFRS în România și în alte state

Studiul diferentelor contabile intre tari si implicit aspiranti spre o contabilitate uniforma a aparut la finele anilor '60. Factorii determinanti...

Economia turismului - amenajări turistice în Țara Oasului

I. CONCEPTUL ,,ŢARA OAŞULUI’’ Etimologia cuvântului: Pentru etimologia toponimului ,,Oaş’’ s-au emis mai multe ipoteze: - după numele unui...

Amenajarea turistică a comunei Vama - Țara Oașului

I.Opţiunea alegerii Am ales localitatea Vama, în vederea valorificării si amenajării din punct de vedere turistic deoarece aceasta dispune de...

Forme de Turism în România - Turism Montan

Pe fondul acceptului ca, între mobilurile calatoriei în strainatate, pe unul din primele locuri figureaza interesul pentru cunoasterea directa a...

Maramureș și Bavaria

Maramures Asezare Este o regiune geografică, alcătuită din Depresiunea Maramureşului din România şi estul regiunii Transcarpatia din Ucraina...

Ai nevoie de altceva?