Turismul in Suedia

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Turismul in Suedia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

CAP. 1 STUDIU DE IMPACT
1.1 PREZENTAREA GENERALA A TARII
1.2 DETERMINAREA IMPORTANTEI TURISMULUI SI A IMPACTULUI ASUPRA ECONOMIEI SUEDIEI
1.2.1 Indicatorii principali
1.2.2 Indicatorii potentialului turistic
1.2.3 Indicatori ai specializarii
1.2.4 Indicatori ce reflecta impactul turismului asupra economiei tarii

Extras din document

1.1 PREZENTAREA GENERALA A SUEDIEI

Suedia sau Regatul Suediei este un stat puternic industrializat situat în Europa de Nord, în partea estica a peninsulei Scandinave, la tarmurile Marii Baltice (Golful Botnic). Cuprinde si numeroase insule din Marea Baltica (Gotland, Oland s.a.). Are frontiera comuna cu Norvegia la nord-vest (1619 km de lungime), Finlanda (586 km) la nord-est, Marea Nordului împreuna cu strâmtorile daneze la sud-vest si Marea Baltica la est.

Suprafata Suediei este de 449.964 km2 (inclusiv 36.567 km2 ape interioare), cu o populatie de aproximativ 9.131.425 locuitori, dintre care 89% suedezi,mai mult de 80% suedezi locuiesc in sudul tarii, in rest finlandezi, danezi, iar in nord traind circa 15 000 de laponi.

In prezent Suedia este impartita in 21 de comitate . In fiecare comitat exista un birou administrativ numit de guvern si un consiliu ales. Fiecare comitat este mai departe divizat in comune , in total, in 2004 existand un numar de 290 pe tot teritoriul Suediei .

In mod traditional Suedia este impartita in 3 regiuni istorice : Gotaland, Svealand si Norrland.Cea de-a 4-a regiune istorica a fost pana in anul 1809 Osterland ,actuala Finlanda.

Principalele orase ale Suediei sunt : Stockhlom, Malmo, Goteborg, Uppsala, Linkoping, Norrkoping,Jonkoping, Helsingborg, Ostersund.

Stockholm este capitala Suediei si totodata cel mai mare oras al tarii.Acesta a fost atestat documentar din anul 1252 cand era o piata importanta in comertul de fier din minele de la Bergslagen.Se spune ca orasul a fost fondat de Birger Jarl cu scopul de a proteja Suedia de la invazia maritima a fortelor straine si pentru a impiedica jefuirea unor importante cetati.Stockhlom este sediul Guvernului si al Parlamentului si de asemenea orasul de resedinta al sefului statului ,Regele Carol al XVI-lea Gustaf.

Din punct de vedere al reliefului predomina platourile si campiile,iar capitala este situata de o parte si de alta a stramtorii Norrstrom ,care leaga lacul Malaren de Marea Baltica si pe cateva insule ale lacului Malaren, legatura între cartierele-insule facându-se prin intermediul a nu mai putin de 50 de poduri. Lacul Mälaren a fost cândva un golf al Marii Baltice care patrundea adânc în interiorul tarii. Miscarile de ridicare care au antrenat peninsula au înaltat pamânturile despartind apele golfului de cele ale Balticii, formând lacul Malaren. Între lac si mare se formeaza un cordon litoral care nu mai permite accesul corabiilor spre interior si obliga crearea unui punct de tranzit pe uscat. Asa a aparut orasul Stockholm la zona de contact dintre mare si uscat cu un dublu rol: economic (asigurând tranzitul marfurilor pe continent) si strategic (constituind un obstacol în calea piratilor care urmareau si pradau corabiile negustoresti). Legatura lacului cu marea a fost refacuta artificial, necesitatea canalului Norrström fiind vitala. In partea de vest si nord-vest se intind Alpii Scandinavi ,spre est muntii sunt marginiti de un podis, care coboara in trepte spre litoralul cu fiorduri al Marii Baltice, unde se afla Golful Botnic. In partea sudica a tarii se intind campii care inconjoara o mica regiune deluroasa, podisul Smaland (alt. 377 m) si campia valurita Skania, cu soluri fertile si peisaje asemanatoare Danemarcei invecinate.

Suedia este o tara bogata in paduri de conifere ,in minereuri de fier,cupru,zinc,aur,argint,plumb,wolfram,uraniu si alte minereuri ,dar nu are zacaminte de petrol si carbune,dispune insa de energie hidroelectrica.

Conform celor mai recente statisici populatia Suediei numara 9. 131.425 locuitori ,85% din numarul acestora locuiesc in mediul urban. Pragul de noua milioane a fost atins pentru prima data în istoria tarii în august 2004.Inca din timpul primului razboi mondial are loc migratia dintre tarile nordice,care se intensifica pe perioada celui de-al 2-lea razboi mondial.Astfel,cel mai mare grup de imigranti este reprezentat de catre oamenii nascuti în Finlanda, fiind urmati de altii din Turcia, Germania, Danemarca, Norvegia, Polonia, Rusia, Iran, Irak si Iugoslavia.În total acestia reprezinta 400.000 de locuitori din totalul de 9.130.000.

Limba vorbita pe teritoriul Suediei este suedeza-limba nationala (insa nu este si cea oficiala).Aceasta este vorbita de majoritatea populatiei. Suedeza apartine ramurei limbilor germanice de nord, fiind foarte asemanatoare cu daneza si norvegiana, dar difera din punct de vedere al pronuntiei si al ortografiei.

În Suedia exista cinci limbi care sunt cunoscute drept limbi minoritare în aceasta tara : finlandeza, meänkieli, sami, romani si idis. Pe langa acestea o mare parte a populatiei, în special cei nascuti dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial înteleg si vorbesc engleza din cauza influentei anglo-americane care s-a raspândit cu usurinta dupa razboi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul in Suedia.doc

Alte informatii

Prezentarea generala a Suedei si cele 4 tipuri de indicatori mai importanti ai turismului. Capitolul 1 al referatului prezentat in cadrul ASE,facultatea REI,an III