Turismul Litoral Spaniol

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Turismul Litoral Spaniol.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Turism, Geografie

Extras din document

… Ca oriunde, orice itinerar istorico-artistic trebuie să înceapă cu centrul cel mai important care în Catalonia este marele oraş “floare a frumoaselor oraşe ale lumii, onoare a Spaniei, desfătarea şi deliciul locuitorilor săi şi protectoarea străinilor ”, cum scria Cervantes despre Barcelona.

Oraşul propriu-zis avea 1.7 mil locuitori în iulie 1972, pe cei 97,62 km², dar aglomerarea urbană depăşea mult limitele municipale, întinzându-se pe 200 km², cu o populaţie de peste 3 mil locuitori ( iar datele recente arată că populaţia este de 1,6 mil la care se adaugă 4,75 mil. din zona cosmopolită , populaţie care ocupă o suprafaţă de 478 km² în zona cosmopolită “ Marea Barcelona” şi 7.733 km² în provincia Barcelona). Aria metropolitană a Barcelonei este însă şi mai mare , cuprinzând zone litorale şi prelitorale întinse pînă la cca 3500 km². Uriaşa aglomerare se datorează în primul rând dezvoltării industriale , şi ca o consecinţă a acesteia –fenomenul de imigraţie , devenit exploziv în ultimele 6-7 decenii.( în 1900 populaţia abia trecea peste 500.000 locuitori, pentru ca în 1930 să se dubleze).

Barcelona este aşezată pe Coasta Dorada la 620 km de Madrid, în câmpia care se ridică treptat din Marea Mediterană până în apropiere de Tibidabo şi delta fertilă a râului Llobregat, învecinându-se la nord-est cu muntele Montana Pelada , la nord cu râul Besos, iar la nord-vest cu muntele Montjuich- aşezare geografică care o favorizează.

Al doilea oraş al Spaniei ca mărime după Madrid (rivalul său secundar), este unul dintre cele mai vechi oraşe. Centrul Antic Barcino s-a aflat, pe rând, sub stăpânirea ibericilor, cartaginrzilor şi romanilor.Conform legendei , numele de Barcelona datează de la expediţia colonială a lui Hercule în Africa, realizată cu ajutorul a 9 vase în 200 î.e.n.Romanii s-au instalat într-o zonă numită Barcino pe parcursul I-lui secol î.e.n. În perioada romanilor Barcino era o aşezare relativ minoră, în comparaţie cu puternica şi eleganta capitală, Tarraco( Taragona de azi), care era cea mai estică provincie iberică a Romei, situată 100 km mai la sud. Dezvoltarea Barcelonei coincide cu declinul Imperiului Roman şi invazia vizigoţilor.

În secolul al III –lea î.Hr. Barcelona a fost un centru economic important în bazinul Mării Mediterane. În perioada sa de înflorire( secolul al XIV-lea) a concurat cu oraşe precum Genova şi Veneţia. Ea şi-a pierdut importanţa economică atunci când , după descoperirea Lumii Noi, nu a avut acces la relaţiile de comerţ cu noile teritorii descoperite. Şi-a revenit abia la jumătatea secolului al XIX-lea , datorită revoluţiei industriale, când industria catalană (la începuturi , cea textilă ) şi-a pus amprenta pe dezvoltarea excepţională a Barcelonei din ultima sută de ani.

De atunci principala funcţie a marelui oraş este cea industrială , care ocupă cca 65% din populaţia activă, marile întreprinderi industriale fiind concentrate mai ales în cartierele periferice, iar o altă funcţie importantă este cea portuară şi de nod al transporturilor aeriene , aeroportul barcelonez fiind una dintre marile porţi aeriene ale Europei.

Barcelona a devenit, în foarte scurt timp, primul centru industrial al Spaniei şi unul dintre cele mai mari şi mai active ale Europei. Cel mai înalt punct este Sierra Collserolla, iar în nord- vestul oraşului se găsesc vechiul cartier pescăresc al Barcelonei şi clădirile satului olimpic în Poble Nou. (În anul 1992 Barcelona a găzduit Jocurile Olimpice, ceea ce a contribuit la dezvoltarea oraşului: în metropolă şi-au făcut apariţia complexe sportive moderne, a fost reconstruit vechiul stadion olimpic de la Montjuich, iar înainte de începerea acestui eveniment au fost renovate multe clădiri din oraş, au fost refăcute parcurile, centrele de recreere-de care au beneficiat şi locuitorii oraşului).

Barcelona are farmecul său, chiar dacă turismul în Catalunia a luat amploare abia dupa Jocurile Olimpice, atunci când a început şi dezvoltarea portului turistic şi a plajelor din împrejurimi. Plajele din regiune sunt excelent îngrijite , iar atmosfera micilor localităţi-staţiuni este inconfundabilă . Cea mai apropiată plajă de capitala Cataluniei este Barceloneta , la câteva minute de mers cu autobuzul, fiind frecventată inclusiv de localnici. Ceva mai departe se află Icaria şi Mar Bella (ultima destinată nudiştilor). La o distanţă ceva mai mare, aproximativ o oră de mers cu maşina, se află plajele denumite generic Costa Brava, o suită de staţiuni în care se găsesc hoteluri de 3, 4 si 5 stele, foarte apropiate de plajă, cu servicii ireproşabile , magazine de tip bazar şi o viaţă de noapte intensă.Iată câteva caracteristici ale principalelor plaje din Barcelona:

- Plaja Barceloneta-

Această plajă se întinde paralel cu esplanada (loc deschis de dimensiuni mari, plantat cu arbori, iarbă şi flori , aflat în faţa unei clădiri monumentale)

Barcelonetei, de o parte a portului Olimpic, şi oferă facilităţi excelente, care include: cişmele sigure, toalete, duşuri, condiţii speciale pentru invalizi, parcări, locuri special amenajate pentru copii şi câţiva palmieri pentru răcoare. Salvamarii sunt disponibili pentru siguranţa înnotătorilor, care asigură desfăşurarea în regulă a lucrurilor: nu permit înnotul în apropiere de dig, aducerea animalelor pe plajă, sau folosirea săpunului în apă.

- Plaja Mar Bella –

Singura plajă oficial destinată nudiştilor din oraş şi centrul sporturilor de apă. Baza Nautică de la Mar Bella este locul unde poţi închiria echipament şi poţi lua lecţii dintr-un lung şir de activităţi pe mare. Alte facilităţi includ: duşuri, toalete, colectoare de gunoi, locuri de joacă pentru copii , locuri amenajate pentru invalizi, salvamari.

- Plaja Nova Icària –

Una dintre cele mai cunoscute plaje ale oraşului Barcelona datorită facilităţilor de care dispune, atmosfera specifică de destindere , turiştii având prilejul să-şi petreacă timpul liber în portul Olimpic şi pe minunatele plaje cu nisip fin şi apă excelentă pentru scăldat.

- Plaja Sant Sebastià –

Spre uimirea multora există numeroase plaje în Barcelona –ce ocupă aproximativ 4 km- bine îngrijite şi dotate cu toate facilităţile necesare reţinerii turiştilor pe plaje timp îndelungat, şi revenirii acestora pe tot parcursul sezonului, precum şi în anii următori.

Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Litoral Spaniol.doc