Turismul Montan

Imagine preview
(8/10 din 14 voturi)

Acest proiect trateaza Turismul Montan.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 10 fisiere doc de 34 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Puiu Nistoreanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

INTRODUCERE .
CAPITOLUL 1. Tendinte în evolutia turismului montan pe plan mondial .. 1
1.1. Factori de influenta .. 1
1.2. Impactul ecologic al turismului montan . 3
CAPITOLUL 2. Potentialul turistic al Muntilor Carpati 4
2.1. Potentialul turistic natural al muntilor Carpati 4
2.2. Potentialul turistic antropic al muntilor Carpati . 6
CAPITOLUL 3. Tursimul montan în România . 7
3.1. Programe si forme de turism practicate . 7
3.2. Principalele statiuni montane . 8
3.3. Sporturile de iarna în principalele statiuni montane 9
CAPITOLUL 4. Analiza comparativa a patru hoteluri care ofera pachete de schi si petrecere a sarbatorilor . 12
4.1. Hotel "Bastion" .. 12
4.2. Hotel "Marami" . 13
4.3. Hotel "Alp" 14
4.4. Hotel "Cristallo" 16
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE .
ANEXE …….

Extras din document

INTRODUCERE

Ca ramura a sectorului tertiar si în acelasi timp ca ramura de interferenta, turismul reprezinta în perioada contemporana o varianta strategica pentru numeroase economii nationale, fiind cunoscute efectele sale benefice în plan economic, social, cultural si, într-o anumita masura, asupra mediului natural.

În plan social, turismul raspunde unei multitudini de nevoi umane - de odihna, recreere, cunoastere, îngrijire a sanatatii, destindere, îmbogatire a orizontului cultural, comunicare, aventura si altele - ceea ce argumenteaza antrenarea unei ponderi ridicate a populatiei la circulatia turistica. Din acelasi motiv, turismul este considerat un important indicator al calitatii vietii si totodata un mijloc de crestere a acesteia.

În larga paleta a formelor de turism, turismul montan detine un loc aparte; muntele a reprezentat din totdeauna o destinatie preferata pentru refacere, odihna, aventura sau alte nevoi socio - culturale. În acelasi timp, zona montana a atras atentia investitorilor si organizatorilor de turism, datorita oportunitatilor oferite pentru dezvoltarea unei activitati turistice eficiente, astfel ca putem vorbi astazi despre existenta, pe plan mondial, a unei oferte complexe, diversificate (pentru toate gusturile si disponibilitatile banesti) si de mare atractivitate.

În tara noastra, turismul montan se înscrie astazi în tendintele manifestate de turismul românesc în general: transformari structurale generate de trecerea la economia de piata, scadera circulatiei turistice, a calitatii echipamentelor si serviciilor, din lipsa surselor investitionale, dificultati generate de de întârzierea privatizarii, de fiscalitatea împovaratoare, care nu favorizeaza dezvoltarea turismului, de lipsa coerentei cadrului legislativ, de imaginea negativa a României propagata peste hotare etc.. Aceste tendinte demonstreaza sensibilitatea turismului la stimulii economico - sociali, la convulsiile conjucturale, iar turismul montan nu face exceptie.

CAPITOLUL 1

Tendinte în evolutia turismului montan

pe plan mondial

O data cu dezvoltarea turismului din ultimele decenii si transformarea lui intr-o miscare de masa, muntele s-a impus mai mult în atentia investitorilor si promotorilor acestei forme de turism, tocmai datorita numeroaselor conditii pe care le ofera pentru desfasurarea unei activitati economice cu rezultate benefice. Efectele dezvoltarii turismului montan în plan economic si social, desi uneori greu de cuantificat, sunt apreciate ca fiind foarte importante.

Desigur, au existat si efecte mai putin dorite, în plan social mai ales, dar reactia autoritatilor sau a altor organisme a fost promta si, o data constientizate aceste efecte negative, au fost luate masuri de prevenire sau combatere. Acelasi lucru este valabil si în cazul impactului ecologic al turismului montan, devenind astazi clara necesitatea unei promovari a dezvoltarii durabile în zona montana si a intensificarii masurilor de protectie.

Cererea pentru turismul montan a cunoscut, pe plan mondial, o evolutie ascendenta, dar si importante schimbari în ceea ce priveste motivatia deplasarii, sub influenta a numerosi factori, de ordin economic, social - demografic, psihologic, politic, etc..

Radacinile turismului montan se situeaza în câteva locuri particulare, si cînd spunem

acest lucru, ne gandim atât la localizarea spatiala a ofertei, cât si la cerere. Difuziunea turismului montan în plan social si extinderea amenajarilor masivelor montane sunt practic cele doua fenomene principale si interdependente care constituie esenta evolutiei turismului montan.

1.1. Factori de influenta

Pentru a întelege evolutia turismului este importanta descifrarea variabilelor de influenta si a sensurilor de actiune ale acestora, precum si a intensitatii cu care fiecare factor a influentat acest proces. Astfel, vom încerca în continuare o prezentare a celor mai semnifica - tivi factori care au determinat cresterea cererii în turismul montan si schimbarile în structura

acesteia, dupa criteriul naturii social - economice.

Veniturile au, fara îndoiala, o puternica influenta asupra cererii în turismul montan, praticarea sporturilor de iarna fiind considerata o forma scumpa de petrecere a vacantei. Cresterea nivelului de trai în timp, cu ritmuri mai înalte în tarile dezvolate, a facut posibila participarea la activitatile turistice montane a tot mai multor persoane.

Fisiere in arhiva (10):

 • Turismul Montan
  • Anexa 1.doc
  • Anexa 2.doc
  • Anexa 3.doc
  • Bibliografie.doc
  • Capitolele 1, 2, 3 si 4.doc
  • Concluzii.doc
  • Cuprins.doc
  • Introducere.doc
  • Primele pagini.doc
  • Tabel.doc

Alte informatii

Proiectul a fost prezentat in cadrul Academiei de Studii Economice la economia turismului. Este vorba despre turismul montan: evolutia turismului pe plan international, forme de turism practicate, turismul montan in Romania, sporturi de iarna practicate in statiunile romanesti si o analiza comparativa a ofertelor unor hoteluri.