Turismul Montan în România

Proiect
7.7/10 (6 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 24859
Mărime: 96.98KB (arhivat)
Publicat de: Adrian Badea
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. CAPITOLUL I – Turismul – activitate economico-socială.4
  2. 1.1. Conceptele de „turism” şi „ turist”.4
  3. 1.1.1. Repere istorice.5
  4. 1.1.2. Abordări actuale ale noţiunilor fundamentale de turism.6
  5. 1.2. Turismul şi dezvoltarea economico-socială.10
  6. 1.2.1. Conexiuni macroeconomice ale turismului.10
  7. 1.2.1.1. Impactul economic al turismului.12
  8. 1.2.1.2. Turismul şi ocuparea forţei de muncă.13
  9. 1.2.1.3. Turismul internaţional şi comerţul mondial.15
  10. 1.2.2. Semnificaţii socio-culturale ale turismului.17
  11. CAPITOLUL II – Analiza-diagnostic a stadiului actual de valorificare a ofertei turistice în România.20
  12. 2.1. Stadiul actual de valorificare a resurselor turistice.20
  13. 2.1.1. Forme de turism.20
  14. 2.1.2. Valorificarea resurselor turistice.21
  15. 2.1.3. Valorificarea potenţialului turistic montan.22
  16. 2.1.4. Valorificarea potenţialului turistic balnear.23
  17. 2.1.5. Valorificarea resurselor turistice antropice.24
  18. 2.1.6. Valorificarea ecologică.25
  19. 2.2. Punctele forte şi punctele slabe ale turismului românesc.26
  20. 2.2.1. Punctele forte. .26
  21. 2.2.2. Punctele slabe.28
  22. 2.2.3. Factori de influenţă.29
  23. 2.3. Priorităţi de management.31
  24. 2.3.1. Îmbunătăţirea cadrului legislativ.31
  25. CAPITOLUL III – Amenajarea turistică a zonei montane.33
  26. 3.1. Concepţii şi strategii de amenajare şi de dezvoltare a turismului montan.33
  27. 3.2. Politici internaţionale în domeniul amenajării şi
  28. echipării turistice a muntelui.37
  29. 3.3. Indicatori ai echipării turistice a spaţiului montan.39
  30. 3.3.1. Dimensiuni ale domeniului schiabil.40
  31. 3.4. Turismul montan în România.40
  32. 3.4.1. Particularităţi ale domeniului schiabil.41
  33. 3.4.2. Perspectivele turismului montan în România.44
  34. 3.5. Programe naţionale de amenajare turistică a zonei montane.46
  35. CAPITOLUL IV – Studiu de caz – Staţiunea Lacul Roşu.49
  36. 4.1. Aşezarea geografică.49
  37. 4.1.1. Localizarea din punct de vedere geografic.49
  38. 4.1.2. Scurt istoricul staţiunii.49
  39. 4.1.3. Vecini şi obiective turistice de vizitat.50
  40. 4.1.4. Căile de acces spre Staţiunea Lacul Roşu.52
  41. 4.2. Inventarierea patrimoniului turistic. Resurse antropice.52
  42. 4.3. Unităţile de cazare, agrement, divertisment.53
  43. CONCLUZII ŞI PROPUNERI.54
  44. BIBLIOGRAFIE.56

Extras din proiect

CAPITOLUL I

TURISMUL – ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIALĂ

Turismul reprezintă astăzi, prin conţinutul şi rolul său, un domeniu distinct de activitate, o componentă de primă importanţă a vieţii economice şi sociale pentru un număr tot mai mare de ţări ale lumii.

Receptiv la prefacerile civilizaţiei contemporane, turismul evoluează sub impactul acestora, dinamica sa integrându-se procesului general de dezvoltare. La rândul său, prin vastul potenţial uman şi material pe care îl antrenează în desfăşurarea sa, ca şi prin efectele benefice asupra domeniilor de interferenţă, turismul acţionează ca un factor stimulator al progresului, al dezvoltării.

Multiplele sale conexiuni şi implicaţii în plan economic, social, cultural şi politic, rolul său activ în societate, pe de o parte, şi transformările sale ca fenomen, pe de alta, argumentează actualitatea preocupărilor pentru cunoaşterea conţinutului turismului, a sensibilităţilor şi incidenţelor sale, pentru descifrarea mecanismelor de funcţionare. În acest context se înscriu şi eforturile specialiştilor privind definirea, cu rigurozitate ştiinţifică, a sistemului categorial integrat turismului, a interdependenţelor cu celelalte componente ale economiei, de cuantificare a efectelor sale.

1.1. Conceptele de „turism” şi „ turist”

Considerat de cei mai mulţi dintre experţii în domeniu un fenomen specific epocii contemporane, turismul s-a cristalizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi ca atare, primele încercări de definire şi caracterizare a lui datează din această perioadă. Preţ de un secol de la apariţie, turismul a avut o evoluţie relativ lentă, ceea ce s-a reflectat şi în planul clarificărilor conceptuale. După cel de-al doilea război mondial, mai exact începând cu anii 1960, şi ca urmare a profundelor transformări din economia mondială, turismul cunoaşte o expansiune deosebită – de unde şi caracteristica pe care i-o atribuie numeroşi autori, aceea de „ fenomen specific lumii moderne” – antrenând tot mai multe resurse, angrenând în mecanismele sale un număr în creştere de ţări şi organisme.

Mutaţiile majore din practica turismului au favorizat intensificarea cercetărilor cu privire la conţinutul şi trăsăturile definitorii ale acestui domeniu, am impus crearea unui cadru metodologic unitar pentru înregistrarea şi evaluarea dimensiunilor şi efectelor sale.

Turismul este considerat, în primul rând, „ o formă de recreere alături de alte activităţi, şi formule de petrecere a timpului liber ”; el presupune „ mişcarea temporară a oamenilor spre destinaţii situate în afara reşedinţei obişnuite şi activităţile desfăşurate în timpul petrecut la acele destinaţii”; de asemenea, în cele mai multe situaţii, el implică efectuarea unor cheltuieli cu impact asupra economiilor zonelor vizitate.

Turismul se prezintă ca o activitate complexă, cu o multitudine de faţete, cu încărcătură economică semnificativă, poziţionată la intersecţia mai multor ramuri şi sectoare din economie; toate acestea îşi găsesc reflectarea în varietatea punctelor de vedere cu privire la conţinutul noţiunii de turism şi a conceptelor adiacente.

Pornind de la premisa că turismul se referă, în esenţă, la călătoriile oamenilor în afara reşedinţei obişnuite, definirea conţinutului acestuia aduce în discuţie aspecte cum sunt:

- scopul călătoriei,

- distanţa şi durata deplasării,

- caracteristicile subiectului călătoriei,

- caracteristicile turistului.

Ca urmare, cele mai multe dintre studiile consacrate acestui domeniu operează

cu analiza intercorelată a categoriilor de „turism” şi „turist”.

1.1.1. Repere istorice

Călătorii având o motivaţie apropiată de sensul modern al turismului s-au

manifestat de pe la 1600. Cu toate acestea, utilizarea cuvântului turist este consemnată abia la 1800.

În ceea ce priveşte turismul, consacrarea lui ca activitate şi evidenţierea ca atare sunt localizate spre sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu exploatarea apelor termale în ţările europene, când se vorbeşte de o „ nouă industrie”, cu o evoluţie rapidă şi o importanţă economică în creştere.

Astfel, în 1883, în Elveţia, un prim document oficial se referă la activitatea hotelieră, iar în 1896, E.Guyer Freuler publică studiul „ Contribuţii la o statistică a turismului ” , în care turismul este definit ca „ un fenomen al timpurilor moderne, bazat pe creşterea necesităţii de refacere a sănătăţii şi schimbare a mediului, de cultivare a sentimentului de receptivitate faţă de frumuseţile naturii... rezultat al dezvoltării comerţului, industriei şi perfecţionării mijloacelor de transport „. Se remarcă, în această definiţie, pe lângă sublinierea motivaţiei călătoriei, evidenţierea legăturii dintre turism şi dezvoltarea economică.

Simultan sau ceva mai târziu, în ţări ca Austria, Germania, Belgia, Spania, Franţa, Italia, apar lucrări consacrate cercetării turismului ca fenomen, definirii sau evaluării lui, analizei impactului acestuia asupra economiei. Dintre acestea, se impune a fi menţionată, pentru originalitatea şi complexitatea abordărilor, lucrarea prof.belgian Ed. Picard – Industria călătorului – în care turismul este înţeles ca „ ansamblul organismelor şi funcţiilor acestora privite deopotrivă din punctul de vedere al celui care se deplasează, al călătorului propriu-zis, dar şi al celor ce profită de pe urma cheltuielilor făcute de acesta. În acelaşi context se înscriu şi contribuţiile economistului austriac Jean von Schullern zu Schrattenhofen care descria turismul ca o activitate economică destinată a furniza tot ce este necesar mişcării străinilor.

O lucrare de referinţă în domeniu – cu o contribuţie remarcabilă la studiul economic al turismului – este cea a prof.englez F.W.Ogilvie, lucrare ce se constituie într-o amplă demonstraţie a mecanismului formării şi manifestării cererii, lansând şi primele elemente ale unei teorii a consumului turistic, teorie reluată şi dezvoltată ulterior de K.Krapf.

Desigur, pe măsura trecerii anilor şi amplificării călătoriilor, abordările fenomenului turistic au devenit tot mai numeroase, iar conţinutul noţiunii de turism

s-a îmbogăţit, încercând să reflecte cât mai fidel complexitatea acestei activităţi.

Unul dintre specialiştii consacraţi în cercetarea fenomenului turistic, a cărui opinie a fost îmbrăţişată de un număr mare de teoreticieni, este profesorul elveţian W.Hunziker. El defineşte turismul prin „ ansamblul relaţiilor şi fenomenelor ce rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara locului de reşedinţă, atât timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt motivate de o stabilire permanentă sau o activitate lucrativă oarecare. ” Pe o poziţie foarte apropiată se situează şi K.Krapt, ceea ce îi conduce pe cei doi autori la formularea unui punct de vedere comun şi mai elaborat, dar care păstrează, în esenţă, aceleaşi elemente. Definiţia propusă de W. Hunziker şi K.Krapf, având meritul de a fi realizat o abordare riguroasă şi mai complexă a turismului ca fenomen economico-social, se constiuie în literatura de specialitate, ca element de referinţă. Ca atare, ea a fost acceptată oficial, pe plan internaţional. Cu toate acestea, definiţia în discuţie a suscitat multe controverse; unii autori au considerat-o prea generală, alţii dimpotrivă, prea limitată, ea excluzând o serie de călătorii având caracter turistic, tot mai frecvente în ultimul timp, cum sunt congresele şi reuniunile sau călătoriile de afaceri.

Preview document

Turismul Montan în România - Pagina 1
Turismul Montan în România - Pagina 2
Turismul Montan în România - Pagina 3
Turismul Montan în România - Pagina 4
Turismul Montan în România - Pagina 5
Turismul Montan în România - Pagina 6
Turismul Montan în România - Pagina 7
Turismul Montan în România - Pagina 8
Turismul Montan în România - Pagina 9
Turismul Montan în România - Pagina 10
Turismul Montan în România - Pagina 11
Turismul Montan în România - Pagina 12
Turismul Montan în România - Pagina 13
Turismul Montan în România - Pagina 14
Turismul Montan în România - Pagina 15
Turismul Montan în România - Pagina 16
Turismul Montan în România - Pagina 17
Turismul Montan în România - Pagina 18
Turismul Montan în România - Pagina 19
Turismul Montan în România - Pagina 20
Turismul Montan în România - Pagina 21
Turismul Montan în România - Pagina 22
Turismul Montan în România - Pagina 23
Turismul Montan în România - Pagina 24
Turismul Montan în România - Pagina 25
Turismul Montan în România - Pagina 26
Turismul Montan în România - Pagina 27
Turismul Montan în România - Pagina 28
Turismul Montan în România - Pagina 29
Turismul Montan în România - Pagina 30
Turismul Montan în România - Pagina 31
Turismul Montan în România - Pagina 32
Turismul Montan în România - Pagina 33
Turismul Montan în România - Pagina 34
Turismul Montan în România - Pagina 35
Turismul Montan în România - Pagina 36
Turismul Montan în România - Pagina 37
Turismul Montan în România - Pagina 38
Turismul Montan în România - Pagina 39
Turismul Montan în România - Pagina 40
Turismul Montan în România - Pagina 41
Turismul Montan în România - Pagina 42
Turismul Montan în România - Pagina 43
Turismul Montan în România - Pagina 44
Turismul Montan în România - Pagina 45
Turismul Montan în România - Pagina 46
Turismul Montan în România - Pagina 47
Turismul Montan în România - Pagina 48
Turismul Montan în România - Pagina 49
Turismul Montan în România - Pagina 50
Turismul Montan în România - Pagina 51
Turismul Montan în România - Pagina 52
Turismul Montan în România - Pagina 53
Turismul Montan în România - Pagina 54
Turismul Montan în România - Pagina 55
Turismul Montan în România - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Turismul Montan in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul Balnear în România

Introducere Balneologia şi climatologia, sunt ştiinţe tradiţionale care studiază si valorifică remediile oferite de natură (ape minerale, climat,...

Turismul montan în județul Brașov - Studiu de caz Râșnov

Turismul montan reprezintă o activitate foarte apreciată de către turiştii din întreagă lume. În ultimul a secol a cunoscut dezvoltări la scară...

Amenajare Turistică Montană

CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND STRATEGIA DEZVOLTĂRII TURISMULUI 1.1 Turismul si dezvoltarea strategică Pentru foarte multe tări, turismul...

Turismul Montan

INTRODUCERE Ca ramura a sectorului tertiar si în acelasi timp ca ramura de interferenta, turismul reprezinta în perioada contemporana o varianta...

Modernizarea, dezvoltarea și relansarea turistică a stațiunii montane - Lacul Roșu

Odata cu formarea sa, în 1837, Lacu Rosu a devenit o atractie turistica importanta pentru aceasta arie montana, formând împreuna cu Cheile...

Dezvoltarea economică, modernizarea și promovarea turistică - studiu de caz stațiunea Lacul Roșu

Introducere Prin structura acestui proiect se face în prima parte o imagine a desfășurării activitățiile turistice în principalele țări turistice...

Franța și Austria

In acest proiect vom prezenta doua regiuni turistice si anume : Franta si respectiv Austria. Prezentare generala a Frantei Franta este cea mai...

Amenajarea turistică în zona montană - studiu de caz - amenajarea turistică în zona Lacul Roșu

Introducere 1.Argumentearea alegerii temei Prin structura acestui proiect se face in prima parte o imagine a desfasurarii activitatiile turistice...

Te-ar putea interesa și

Perspectivele Dezvoltării Turismului Montan în Contextul Dezvoltării Durabile

MOTIVAŢIA LUCRĂRII Importanţa zonei montane în cererea de vacanţe, a generat preocupări ale specialiştilor în scopul exploatării pentru turism a...

Perfecționarea Managementului Resurselor Umane - Atribut de Bază în Eficientizarea Activității Firmelor de Turism

INTRODUCERE Problematica şi complexitatea activităţii turistice din România şi de pretutindeni impune o abordare amănunţită în scopul cunoaşterii...

Cercetări tehnice și de marketing privind extinderea sezonului turistic în Poiana Brașov pe toată perioada anului

1. INTRODUCERE Industria turismului din România are că specific important turismul montan. Analiza turismului montan presupune soluționarea...

Strategii de dezvoltare a turismului montan românesc

1. Introducere Romania se afla in pragul relansarii; dupa o experienta a economiei centralizate si o alta a cautarii caii care apropie...

Cecrcetari marketing - atitudini opinii și comprtamente în ceea ce privește turismul montan în România

Introducere Ca ramura a sectorului tertiar si în acelasi timp ca ramura de interferenta, turismul reprezinta în perioada contemporana o varianta...

Turismul Montan Românesc

În ţara noastră, amenajarea turistică a zonei montane are deja o experienţa de peste un secol. Numeroase grupări, asociaţii şi societăţi de turism...

Cercetarea preferințelor consumatorilor de servicii turistice pentru destinația turistică montană România

Introducere Cunoaștem că scopul principal al unui producător de bunuri și servicii este de a obține profit, iar pentru aceasta cheltuielile de...

Turismul montan în România

Zona montana in general se concentreaza printr-o mare concentrare de resurse turistice. Relieful, ca suport al tuturor componentelor mediului...

Ai nevoie de altceva?