Turismul românesc

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 18990
Mărime: 57.43KB (arhivat)
Publicat de: Sabin Sîrbu
Puncte necesare: 6
ACADEMIA FORTELOR TERESTRE “NICOLAE BALCESCU”SIBIU

Extras din proiect

ACTIVITATEA DE TURISM PE PLAN MONDIAL

Turismul, ca fenomen economic si social, a cunoscut dezvoltari spectaculoase, explozive in cea dea doua jumatate a secolului xx. Dorinta de a calatori si de a cunoaste lucruri noi este cunoscuta inca din antichitate, chiar daca la inceput aceste dorinte aveau ca scop principal razboiul, cuceririle de noi teritorii sau schimburile comerciale.

Poate primii care si-au dorit sa calatoresca mult si au inlesnit calatoriile au fost vechii greci. Ei incheiau contracte de vizite reciproce,prieteneau oameni de aceasi ocupatie, dobandind in acest fel siguranta calatoriei. Acest contract de vizitare se putea mosteni din tata in fiu.

Au fost antrenate mase relativ mari de oameni pentru vizitarea locurilor sfinte, bailor curative,a locurilor de desfasurare a jocurilor festive. Deosebit de importanta era circulatia spre baile curative la Roma, orasul avand 854 bai populare si 14 bai de lux. Primul ghid turistic apare la 1130, scris de Aimeri Picaud, un calugar francez.

De-a lungul timpului, incep sa se diversifice motivatiile de calatorie, conturandu-se tot mai mult activitatea de turism, determinata de actiuni religioase, folosirea bailor curative, deplasarile calfelor si studentilor catre centrele universitare, calatorii catre lumi noi etc. In paralel cu cresterea traficului de calatori, s-a dezvoltat si industria hoteliera, comunicatiile, transportul, activitati destinate turismului.

Transformarea circulatiei de calatori in turism propriu-zis a inceput o data cu secolul xix si s-a manifestat, in primul rand,prin cresterea numarului de calatori englezi ce se indreptau in mod special in Franta, Elvetia, Italia. De-a lungul anilor, turismul a capatat diverse definitii, unele punand accent mai ales pe latura de agrement.

In sensul actual, turismul a capatat un continut mult mai compex din punct de vedere economic, social si spiritual.

Turismul prezinta ansamblul de masuri puse in aplicare pentru organizarea in desfasurarea unor calatorii de agrement sau in alte scopuri, realizate, fie prin intermediul unor organizatii, societati sau agenti specializati, fie pe cont propriu, pe o durata limitata de timp, precum si industria care concura la satisfacerea nevoilor turistice.

FACTORII DE INFLUENTARE A TURISMULUI

Potentialul turistic este influentat de o serie de factori: factori naturali (care raman , in general, neschimbati) si factori economici, demografici, politici, psihologici (ce sunt caracterizati printr-o dinamica accentuata dar si cu posibilitati de dirijare in sensul dorit).

Factorii naturali au rol hotarator in practicarea turismului, formele de relief, reteaua hidrograhica, clima, flora, fauna diferentiaza turismul in: turism montan, turism de litoral, de schi, de vanatoare etc.

Unii factori influenteaza turismul pe perioade lungi de timp. Acesti factori sunt:cresterea populatiei globului, cresterea veniturilor populatiei, cresterea timpului liber, modernizarea mijloacelor de transport si comunicatii.

Amploarea fenomenului turistic este ilustrat si de faptul ca, anual, peste 1,5 miliarde persoane, reprezentand aproape o treime din populatia globului, efectueaza calatorii in scopuri turistice, cheltuind peste 2000 miliarde $ SUA (din care peste 10 % pentru calatorii turistice in strainatate).

Turismul international reprezinta 25-30 % din comertul mondial de servicii. Principalele tari furnizoare de turisti sunt: SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Canada, Olanda, Italia, Suedia, Japonia si altele, iar dintre tarile primitoare amintim:Spania, Franta, Marea Britanie, Austria, Germania, Elvetia si altele. Cele mai mari incasari din turism au fost inregistrate in Italia, urmata de Spania, Franta, Marea Britanie, Austria, Germania, Elvetia si altele.

TURISMUL IN ROMÂNIA

Potentialul turistic remarcabil al Romaniei este dat de resursele naturale (varietatea reliefului, clima, hidrografia, flora, fauna), cat si de resursele antropice (vestigii arheologice, monumente istorice si arhitectonice, muzee, case memoriale).

In prezent, Romania dispune de 2.840 unitati de cazare, din care 811 unitati sunt reprezentante de hoteluri de diferite categorii, iar restul de vile (1.255 unitati), cabane, campinguri, tabere. Capacitatea de cazare a acestor unitati este de 292.479 locuri (1999),din care 57,4 % locuri in unitati de cazare de 1 si 2 stele si 7,5 %in unitati de 3 , 4 si 5 stele. Din totalul locurilor de cazare, 45 % sunt locuri in unitati de cazare permanenta.

In anul 2007 au fost cazati 7,005 mil. turisti din care 848 mii straini. Cei mai multi turisti straini care viziteaza Romania provin din Europa (in special din R.Moldova, Italia, Germania, Anglia). Veniturile din turism sunt de aproximativ 135,5 miliarde lei, din care 37 miliarde provin din cazarea turistilor straini.

O parte importanta a ofertei turistice o constituie resursele turistice antropice. Vestigiile arheologice sunt legate de formarea si continuitatea poporului roman, vechile cetati de pe litoralul Pontului Euxin, ruinele de la Orastie.

Monumentele istorice si arhitectonice au valori deosebite pe plan mondial : manastirile si bisericile din Bucovina (Moldovita, Voronet, Putna), cu fresce exterioare, bisericile din lemn din Maramures, cetatile si castelele din Transilvania, monumentele din orasele foste capitale ale Tarilor Romanesti. La toate acestea se adauga elementele de folclor, satele turistice (cu specific etnofolcloric, cultural-istoric, peisagistic), muzeele si casele memoriale care sporesc atractivitatea zonei.

Potentialul natural si caracterul carpato-danubiano-pontic al tarii determina varietatea formelor de turism care se pot practica: turismul de litoral, turismul in Delta Dunarii, turism montan, turism balnear, alte forme.

TURISMUL - efecte pozitive

Activitatea turistica se numara printre cele câteva fenomene ce s-au impus în epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica a secolului nostru si în special a celei de-a doua jumatati a acestuia.

Preview document

Turismul românesc - Pagina 1
Turismul românesc - Pagina 2
Turismul românesc - Pagina 3
Turismul românesc - Pagina 4
Turismul românesc - Pagina 5
Turismul românesc - Pagina 6
Turismul românesc - Pagina 7
Turismul românesc - Pagina 8
Turismul românesc - Pagina 9
Turismul românesc - Pagina 10
Turismul românesc - Pagina 11
Turismul românesc - Pagina 12
Turismul românesc - Pagina 13
Turismul românesc - Pagina 14
Turismul românesc - Pagina 15
Turismul românesc - Pagina 16
Turismul românesc - Pagina 17
Turismul românesc - Pagina 18
Turismul românesc - Pagina 19
Turismul românesc - Pagina 20
Turismul românesc - Pagina 21
Turismul românesc - Pagina 22
Turismul românesc - Pagina 23
Turismul românesc - Pagina 24
Turismul românesc - Pagina 25
Turismul românesc - Pagina 26
Turismul românesc - Pagina 27
Turismul românesc - Pagina 28
Turismul românesc - Pagina 29
Turismul românesc - Pagina 30
Turismul românesc - Pagina 31
Turismul românesc - Pagina 32
Turismul românesc - Pagina 33
Turismul românesc - Pagina 34
Turismul românesc - Pagina 35
Turismul românesc - Pagina 36
Turismul românesc - Pagina 37
Turismul românesc - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Turismul Romanesc.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția Turismului în România

CAPITOLUL I DEZVOLTAREA TURISMUL ÎN ROMÂNIA Conform determinărilor turismul1 este „activitatea cu caracter recreativ sau sportiv, constând din...

Dezvoltarea Turismului în România

CAPITOLUL I CAPITOLUL I Premisele dezvoltării turismului în România Vocaţia turistică a României este determinată de varietatea şi complexitatea...

Turismul românesc în contextul integrării în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Actualitatea tezei i nivelul cercetrilor întreprinse. Economia naional a României parcurge o dificil etap de tranziie...

Turismul balnear - oportunitate de relansare pentru România

INTRODUCERE Prin poziţia sa geografică, România dispune de o mare varietate de resurse naturale, care dau posibilitatea practicării unei game...

Strategii de Dezvoltare a Turismului Românesc

CAPITOLUL I STAREA ACTUALĂ A TURISMULUI ROMÂNESC 1.1.Analiza stării mediului în care se dezvoltă turismul românesc Exceptând calamităţile...

Prezentarea turistică a zonei Dobrogea - litoralul Mării Negre

1.Introducere Podisul Dobrogei impreuna cu litoralul Marii Negre sunt rezultatul unei evolutii indelungate si complexe, determinate de evolutia...

Turismul Românesc

A. Privire de ansamblu asupra României România se gaseste în partea de sud-est a Europei, fiind cuprinsa între Ungaria si Marea Neagra, intinsa pe...

Turismul de afaceri în evoluție

Cap 1.Turismul de afaceri in secolul XXI În ultimii patru ani turismul de afaceri,conferinţe şi evenimente s-a dezvoltat într-un ritm rapid în...

Te-ar putea interesa și

Influența integrării în UE asupra turismului românesc

INTRODUCERE Turismul ca activitate economică se bazează pe o strânsă conlucrare a industriei turistice cu celelalte sectoare economice ca:...

Rolul și importanța turismului rural în dezvoltarea generală a turismului românesc

INTRODUCERE Turismul are, pe langa consecintele economice, si o profunda semnificatie socio-umana. Actiunea sa se exercita atat asupra turistilor,...

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Turismul Cultural în România și Oltenia de Nord

INTRODUCERE Turismul în zone rurale, complementar altor f 616d311g orme de turism, contri¬buie la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile...

Turismul în zona rurală - influența acestuia asupra mediului înconjurător

Introducere Turismul rural cuprinde toate activitatile turistice desfasurate in mediul rural, in afara zonelor destinate „turismului luminilor”...

Turismul românesc - premise și tendințe în turismul românesc direcții de relansare și dezvoltare a turismului

Introducere Industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate şi, în acelaşi timp, cel mai...

Viitorul turismului românesc - hotelurile de lux

Capitolul 1 : MARKETINGUL SERVICIILOR Marketingul serviciilor este diferit de marketingul produselor, fiind definit ca un proces specific...

Strategia de dezvoltare a turismului în Municipiul Roman

1. INTRODUCERE 1.1. Prezentare Roman este un municipiu din judetul Neamt, Moldova, Romania. Este situat in partea centrala a podisului Moldovei,...

Ai nevoie de altceva?