Turismul Rural in Italia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Turismul Rural in Italia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

I. Analiza componentelor spaţiului turistic
1. Aşezare geografică
2. Cadrul natural – suport al activității turistice
3. Capitalul uman și economic
II. Componentele potenţialului turistic rural
1. Arhitectura tradiţională – element cadru al desfășurării turismului
2. Meşteşuguri tradiţionale – elemente de potențial oferite de cultura materială și spirituală rurală
3. Manifestări etnofolclorice – elemente de cunoaștere culturală
III. Analiza componentelor activităţii de turism
1. Infrastructura turistică
2. Servicii turistice specific rurale
3. Circulaţia turistică
4. Turismul rural, agroturismul și dezvoltarea comunităţii locale
IV. Politici, legislaţie şi strategii de promovare şi eficientizare
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

I. Analiza componentelor spaţiului turistic

Italia este o ţară continentală, peninsulară şi insulară, ale cărei "rădăcini" sunt înfipte în arcul Alpilor din centrul continentului şi se prelungeşte până în apropierea Africii (ţărmurile Siciliei se află la numai 150 km de acest continent). De altfel, tocmai datorită acestei poziţii geografice, Italia este puternic influenţată, în nord, de lumea alpină, iar în sud de prezenţa Mării Mediterane, ale cărei ape îi scaldă ţărmurile pe mai bine de 7450 km. Italia are graniţă pe uscat în nord, învecinându-se cu Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia, în sud este delimitată de Marea Ionică, în vest de Marea Tireniană, iar în est de Marea Adriatică. Statele independente San Marino şi Vatican sunt enclave în interiorul peninsulei Italiene.

Italia deține un peisaj incredibil, o combinație între toate formele de relief, fiind înconjurată de ape. Datorită reliefului, Italia prezintă un model unic de peisaj cultural, cu numeroase regiuni mirifice. Italia este una din puţinele ţări europene în care se regăsesc aproape toate formele posibile de turism: ţara se mândreşte cu numeroase monumente aflate în patrimoniul UNESCO, are mii de kilometri de litoral, munţi impresionanţi, unde se pot practica în voie sporturile de iarnă, staţiuni balneoclimaterice, şi, în general vorbind, cam tot ce-i trebuie pentru a atrage în fiecare an zeci de milioane de turişti străini.

Trentino Alto Adige este probabil cea mai puțin italiană dintre toate regiunile Italiei. Aflată la granița cu Austria și având statutul de regiune autonomă, este o combinație de peisaje de neimaginat, piscuri alpine și cascade, stațiuni de schi și parcuri naturale, orașe medievale pline de istorie. Dincolo de panoramele superbe presărate de-a lungul acestei regiuni, Costiera Amalfitana impresionează atât prin capodoperele arhitecturale şi artistice, cât şi prin ingeniozitatea localnicilor ce şi-au construit locuinţele pe cornişele abrupte de pe coastă. Frumuseţea acestei regiuni a fost recunoscută şi de UNESCO, aceasta incluzând în 1997 coasta amalfitană pe lista Patrimoniului Mondial. Coasta Amalfi, alături de insula Capri, reprezintă una dintre cele mai populare regiuni în rândul turiştilor din întreaga lume. De la nenumăratele monumente artistice ce dăinuie de secole, la minunile lumii antice, trecând prin peisajele spectaculoase, plajele primitoare şi, evident, bucătăria mediteraneană celebră în întreaga lume, această zona din regiunea Campania constituie o destinaţie importantă pentru orice călător.

1. Aşezare geografică

Regiunea autonomă Trentino – Alto Adige sau Tirolul de Sud, cu o suprafață de 13.606,87 km², este situată în nordul Italiei, fiind mărginită de Austria la nord, de regiunea italiană Lombardia la vest și de Veneția la sud. Este subdivizată în două provincii: provincia Bolzano (Tirolul de Sud/Alto Adige) si provincia Trento.

În mai multe sensuri, regiunea Trentino – Alto Adige a Italiei este cea mai puțin italiană dintre toate. Granița sa nordică este sus în munții Alpi și Dolomiți, învecinându-se cu Elveția și Austria. Această regiune este Alto – Adige sau regiunea Bolzano si reprezintă partea italiană a Tirolului austriac. Locuitorii din zonă sunt adânc înrădăcinați în cultura germană, iar italiana este, în multe cazuri, a doua lor limbă. Mutându-ne spre sud, către Trentino, mediul devine mai italian pe parcurs ce ne îndreptam către regiunile învecinate cu Veneto, Lombardia și malul nordic al lacului Garda.

Trentino – Alto Adige este un hibrid ciudat al unei regiuni care adună laolaltă două zone complet diferite etnic și istoric. Trentino, în sud, numită astfel după capitala regiunii, Trento, este italiană in mod foarte clar. Tirolul de Sud (Alto-Adige), din nord, zona preponderent vorbitoare de limbă germană, se întinde de-a lungul regiunii cedate Italiei de fostul imperiu Austro - Ungar după Primul Război Mondial. Limba germană a rămas predominantă aici și aerul teutonic este foarte puternic în toate, de la mâncare la arhitectură. Toate acestea fac din această regiune una fascinantă pentru turiști.

Coasta Amalfitana este situata in sudul Italei in sudul Peninsulei Sorrentine si este marginita de Golful Salerno; delimitata la vest de Positano si la est de Vietrisul mare. Numele vine de la orasul Amalfi, nucleul central al Coastei Amalfitane, nu doar geografic ci si istoric.

Este un teritoriu faimos in toata lumea pentru frumusetile lui naturale si localitatile turistice, iar in 1997 a intrat in Patrimoniul UNESCO.

Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural in Italia.doc

Bibliografie

http://amalfi-coast.com/calendar-field-data-evento/month
http://www.festivalsinitaly.com/main-events-in-italy.html
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eAhhk8eTZH4
http://whc.unesco.org/archive/advisory_body_evaluation/830.pdf
http://whc.unesco.org/en/list/830/
http://www.lovetoescape.com/rrps/holiday_properties/italy/all_regions/amalfi_coast/all_towns/all_property_types/location_rural-17.html
http://www.positano.com/en/p/positano-3
Bleahu A, 2005, "Dezvoltarea rurala in Uniunea Europeana"
Bran Florina, Marin D, Simon Tamara, 1997, "Turismul rural - modelul european", Editura Economica, Bucuresti
Candea Melinda, Simon Tamara, Tataru Alexandra, 2007, "Spatiul rural, turismul rural si agroturismul", Editura Transversal, Bucuresti
Levey R, Levey Susan, 2006, "Italia Farm Holiday"
Sarti R, 2004, "Italy: A Reference Guide from the Renaissance to the Present", European Nations, New York