Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6505
Mărime: 66.39KB (arhivat)
Publicat de: Titus Păun
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Bogan
Universitatea din București, 2014 Facultatea de Geografie Specializarea Turism

Extras din proiect

1. Analiza componentelor spațiului geografic

AȘEZAREA GEOGRAFICA

Toscana este cea mai mare regiune administrativă din centrul Italiei situata între Apenini și Marea Mediterana ( Suprafața de 22.990 km2 , reprezentând 7.6% din totalul suprafeței Italiei).

Accesibilitatea este un un factor pozitiv în dezvoltarea turismului și în deplasarea turiștilor. Fiind situată în centrul Italiei, regiunea Toscana beneficiază de o accesibilitate foarte bună și diversă fiind traversată de rețele de drumuri naționale, europene, căi feroviare ce fac legătura atat cu nordul țarii și alte țari din Europa cat și cu alte regiuni din sudul țarii și cu capitala Italiei, Roma.

De asemenea pe coasta vestică a regiunii există o rețea feroviară ce leagă stațiunile litorale. Regiunea este deservită și de două aeroporturi importante pentru fluxul de turiști internaționali. Acestea sunt situate în apropiere de Florența, respectiv Aeroportul Florența și cel de-al doilea, în Pisa - Aeroportul Internațional Pisa. Avand ieșire la Marea Tireniană și Ligurică, regiunea este favorizată și de amplasarea orașelor porturi( Pisa, Livorno) care sunt căi de acces dinspre alte regiuni ale Italiei, dar și dinspre alte tări.

CADRUL NATURAL

Regiunea are un relief predominant deluros utilizat în agricultură cu deosebitele coline toscane cunoscute pentru plantațiile lor viticole și pentru culturile de măslini. Dealurile acopera doua treimi (66,5%) din suprafaăa totală a regiunii. Munții acoperă 25% din regiune, reprezentați de Munții Apenini, iar campiile 8,4% și sunt situate mai ales în jurul vaii râului Arno. Multe dintre cele mai mari orașe din Toscana se afla pe malul râului Arno, inclusiv capitala Florența, Empoli și Pisa. Relieful regiunii este foarte important deoarece dispune la vest de o lungime de coastă foarte mare (633km) unde accesul turiștilor este permis. Pe langa coastă, regiunea deține și arhipelagul Toscanei, insula cea mai mare fiind Insula Elba. În plus, aici exista cele mai multe parcuri marine din Italia, fapt care este benefic pentru conservarea coastelor nealterate de activitațile omului.

În interior regiunea este acoperită de dealuri favorabile pentru plantațiile viticole și culturile de măslini. Campiile, deși ocupă suprafețe restranse au un sol foarte fertil și sunt favorabile culturilor agricole. Atat în campii cat și pe dealuri predomină fermele agricole, vile și resedințe care au pus baza turismului rural si agroturismului.

Regiunea Toscana are cea mai mare suprafată împădurită din Italia ce contribuie la aspectul rural general și la calitatea generala a mediului înconjurator.

Regiunea montană a Toscanei, respectiv Munții Apenini se impun prin peisaj. Există stațiuni montane ce atrag amatorii de schi dar și stațiuni cu ape termale și minerale.

Clima regiunii este mediteraneană fiind favorabilă practicării activitaților turistice datorită verilor calde si iernilor blande, dar cu precipițatii bogate. Clima este favorabilă și culturilor agricole, viței de vie și măslinilor.

Hidrografia: principalele rauri sunt Arno, Ombrone si Serchio. Arno este cel mai important rau al Toscanei și străbate orașe importante ca Florența, Pisa, Empoli și Arezzo contribuind la frumusețea peisajului și la alimentarea cu apa potabilă a orașelor.

CAPITALUL UMAN

Populația Toscanei este de aproximativ 3,7 milioane de locuitori, cu o densitate de 161 loc/km2. Populația este distribuită neuniform în regiune și au existat diferite oscilații de-a lungul timpului, de exemplu regiunile montane și agricole au suferit depopulări după cel de-al doilea razboi mondial, locuitorii migrand spre centrele industrializate sau spre importantele orașe din campie. În ultimii ani o noua tendința a fost surprinsă prin migrarea populației din marile orașe aglomerate către zonele înconjurătoare.

Între 1955 și 1971, zona rurală a Toscanei a fost clasată ca o zonă în declin, multe municipalități rurale și-au pierdut peste jumătate din populație. Dar acest declin al populației, și prin urmare disponibilitatea vilelor și fermelor nelocuite a oferit o oportunitate pentru turiști, dar și pentru străini și locuitorii orașelor italiene să își cumpere case de vacantă. Disponibilitatea ridicată a proprietaților într-un peisaj rural unic a fost un factor principal în facilitarea dezvoltării turismului rural.

BAZA ECONOMICĂ

Toscana este una dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei. Turismul este o componentă cheie a economiei regionale cu peste 30 de milioane de turiști (din care jumătate sunt straini) în fiecare an. Întreprinderile mici sunt, de asemenea, actori-cheie din sectorul terțiar, orașele cunoscute pentru arta lor și în stațiunile de pe coasta Mării Tireniene.

Pe langa turism industria textilă și fashion este și ea importantă contribuind cu 35% la veniturile regionale(produse textile, îmbrăcăminte și încălțăminte), precum și alte activități de producție tradiționale (mobilier, marmură și aur). Exporturile sunt și ele însemnate înregistrand peste 7% din totalul exporturilor italiene. De asemenea sectorul primar aduce și el contribuții semnificative la economie, Toscana fiind printre primii producători de floarea-soarelui, tutun, legume, măsline și struguri. Podgoriile Toscanei și respectiv vinurile sale sunt cunoscute în întreaga lume și atrag mulți turiști.

Rata somajului este de 5%; Sectorul terțiar este principala sursă de locuri de munca (65,8%), urmate de industrie (31,2%) și agricultură (3%). Sectorul terțiar este în extindere datorită faptului că cererile pentru servicii de îngrijire personală sunt în crestere ca urmare a populației în curs de îmbătrânire. (anul 2012)

Bibliografie

- Articol: „Rural tourism driving regional development in Tuscany. The renaissance of the countryside. Autori: Filippo Randelli, Patrizia Romei, Marco Tortora and Maria Tinacci.Department of Economic Sciences.University of Florence.

- Articol: An evolutionary approach to the study of rural tourism:Thecase of Tuscany. Autori:Filippo Randelli∗, P.Romei,M.Tortora

- Rural Development Programme (RDP) of Umbria, Italy

- Articol: Place-based policies for rural development provinces of Arezzo and Grosetto, Tuscany, Italy(CASE STUDY)

- Articol(Umbria) :Tourism business in developement of european rural areas. Autori: Agnieszka Jaszczak , Janas Žukovskis; University of Warmia and Mazury in Olsztyn and Lithuanian University of Agriculture, Kaunas, Lithuania

- Cursul de Turism Rural – Lector dr. Elena Bogan

- http://www.festivals-of-tuscany.com

- http://www.tuscanychic.com/traveling-in-tuscany/tuscanys-most-beautiful-hilltop-villages

- http://adelaparvu.com/2014/07/18/cum-arata-casele-in-stil-toscan-hai-sa-vezi-trei-exemple-si-sa-afli-ce-au-in-comun/

- http://www.italyfarmholidays.com/tuscany

- http://goitaly.about.com/od/umbria/fl/Umbria-Olive-Oil-and-Visiting-Olive-Mills.htm

- http://www.wine-searcher.com/regions-umbria

- http://www.delallo.com/articles/umbria

- http://www.dudutki.com/217/agritourism-italy.html

- http://en.wikipedia.org/wiki/Tuscany

- http://en.wikipedia.org/wiki/Umbria

- http://www.istat.it/

- http://dati.istat.it/Index.aspx?DataSetCode=DCSP_ALLEV&Lang=en

https://www.google.ro/search?hl=ro&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=&bih=&q=tuscany&btnG=Cautati+dupa+imagine

Preview document

Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 1
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 2
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 3
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 4
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 5
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 6
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 7
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 8
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 9
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 10
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 11
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 12
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 13
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 14
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 15
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 16
Turismul rural practicat în regiunile Toscana și Umbria - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Turismul Rural Practicat in Regiunile Toscana si Umbria.docx

Alții au mai descărcat și

Turism gastronomic

INTRODUCERE Multă vreme, până în prima jumatate a secolului XX, gastronomia a fost un apanaj și o preocupare a elitelor. Dar, de prin anii 1950,...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Europa multiculturală - Finlanda

Nume oficial  Republica Finlanda Situare  N Europei , în Peninsula Scandinava Coordonate  60 °10´ N , 24 ° 56 ´ E Vecini  Norvegia , Suedia...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Cercetări Privind Valorificarea Durabilă a Resurselor Turistice și Agroturistice din Județul Bacău

CAP.: 1. GENERALITĂŢI ŞI CONCEPTE PRIVIND TURISMUL RURAL, AGROTURISMUL SI ECOTURISMUL 1.1 Turismul rural: Teritoriul Romaniei prezinta: o mare...

Necesitatea Dezvoltării Turismului Rural și Perspectivele Integrării Acestuia pe Piața Turistică Europeană

INTRODUCERE Serviciilor le revine actualmente un rol esenţial în cresterea economică. Această tendinţă manifestată pe plan mondial este sensibil...

Forme de Turism

INTRODUCERE Actualitatea temei. Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte...

Analiza Nivelului de Dezvoltare a Turismului Rural în România

ROLUL TURISMULUI RURAL PENTRU DEZVOLTAREA TURISTICA A ROMÂNIEI Urmarindu-se unele interdependente între parte si întreg, în lucrare se prezinta...

Turismul rural în Județul Suceva

INTRODUCERE Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la sfârşitul...

Agroturismul în Țările Europene și în România

CAPITOLUL 1 Turismul – domeniu de activitate economică 1.1 Locul şi rolul turismului în economie Ca ramură economică, turismul îşi aduce...

Agroturismul în țările europene și în România

SCURT ISTORIC Putem afirma, fără a greşi, că apariţia călătoriilor turistice s-a produs în antichitate, iar activităţile turistice în spaţiul...

Turismul Rural și Agroturismul

Putem afirma, fara a gresii, ca aparitia calatorilor turistice s-a produs în antichitate, iar activitatile turistice în spatiul rural au început a...

Ai nevoie de altceva?