Turismul Rural Romanesc si Ecoturismul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Turismul Rural Romanesc si Ecoturismul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 51 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Moldovan Teodor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Turism

Cuprins

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1
CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA TURISMULUI RURAL ROMÂNESC 6
1.1.Satul românesc - produs turistic 6
1.1.1.Componentele produsului turistic rural românesc 8
1.1.2.Motivaţia alegerii unui produs turistic 9
1.1.3.Disonanţa cognitivă a satului românesc - produs turistic 10
1.2.Produsul turistic rural românesc analizat prin prisma motivaţiilor
în alegerea unei destinaţii 11
1.2.1.Produsul turistic rural românesc prin prisma catalogului
EUROGÎTES, “L’Europe a vivre” 11
1.2.2.Principalele motivaţii pentru care alegem o destinaţie sau alta 12
1.2.3.Produsul turistic rural românesc prin prisma utilizatorilor săi 13
1.2.4.Corolar al analizei întreprinse 14
1.3.Ineditul satului turistic românesc rezultat al contrapunerii interculturale 16
1.4. Ineditul satului românesc - rezultat al diferenţelor între: rural şi urban;
respectiv între comunitatea rurală românească şi cea rurală europeană 18
1.4.1.Caracteristicile societăţilor rurale şi urbane, vor pune în valoare
latura inedită a satului turistic românesc 18
1.4.2.Contraste între turismul rural şi cel urban (clasic) 18
1.4.3.Activităţile de vacanţă specifice celor două medii 20
1.5.Piaţa mondială, receptor al ofertei româneşti 21
CAPITOLUL 2
TURISMUL RURAL ROMÂNESC 23
2.1.Contextul istoric al turismului rural românesc 24
2.2.Valorilor satului românesc şi ale potenţialului său turistic 27
2.2.1.Aprecieri referitoare la localităţile rurale cu vocaţie turistică 27
2.2.2.Potenţialul turismului rural românesc 29
2.2.2.1. Prezentare generală a resurselor turistice naturale 30
2.2.2.2. Potenţialul antropic al aşezărilor rurale româneşti 35
2.2.2.3. Satele turistice 36
2.2.2.4. Obiective economice - atracţii turistice 38
2.2.3.Echipamente şi structuri de primire în turismului rural românesc 39
2.2.4. Infrastructura generală sau turistică 39
2.3. Priorităţi ale turismului rural românesc 40
2.4. Măsuri concrete pentru alinierea la cerinţele pieţei 41
CAPITOLUL 3
ECOTURISMUL - ELEMENT AL DEZVOLTĂRII DURABILE A COMUNITĂŢILOR LOCALE RURALE ROMÂNEŞTI 45
3. 1. Evoluţia conceptului de dezvoltare durabilă 45
3. 2. Valori rurale 46
3.3. Valori rurale - dezvoltarea comunitară şi turismul 47
3. 4. Principiile ecoturismului 48
BIBLIOGRAFIE 61

Extras din document

INTRODUCERE

Turismul rural si agroturismul istorie, , evolutii, tendinte si reglementari in perspectiva aderarii la uniunea europeana

Turismul rural cuprinde toate activitatile turistice desfasurate in mediul rural, in afara zonelor destinate „turismului luminilor” (in orase), „turismul albastru” (pe litoral), „turismul de sanatate” (in statiuni balneo-climaterice) si „turismului alb” (in statiuni montane).

In Uniunea Europeana piata turismului rural este estimata la peste 370 milioane persoane, iar 25% din turistii europeni isi petrec concediile in spatiul rural. Cu toate acestea statisticile UNIUNII EUROPENE arata ca 57% din cei care-si petrec vacanta in mediul rural nu au avut o sursa de informare in acest scop,, ceea ce arata ca posibilitatea petrecerii unei astfel de vacante este foarte putin cunoscuta in tarile UNIUNII EUROPENE.

Cazarea in spatiul rural cuprinde toate formele de cazare turistica, de la ferme la hoteluri rurale sau la camerele de oaspeti, gestionate direct si personal de proprietari, persoane fizice, asociatii sau comunitati locale. Agroturismul, ca forma a turismului rural, utilizeaza ca spatii de cazare si servire a mesei fermele/pensiunile turistice rurale in UNIUNII EUROPENE, cat si in Romania

La nivelul UNIUNII EUROPENE in 1990 a fost creata EUROGITES – Federatia Europeana pentru Cazare Turistica la Locuitori (fermieri) in Spatiul Rural, la ferma si sat, care reuneste 22 de asociatii nationale si regionale din 14 tari europene. Scopul Federatiei este unul promotional, si anume: definirea unui concept european, crearea unei marci comune, definirea unei strategii comerciale. EUROGITES contribuie la: mentinerea modului de viata in spatiul rural european, oferirea unei alternative a turismului de masa, edificarea tolerantei si a intelegerii intre rural si urbanul diferitelor tari europene.

Dar in fiecare tara din UNIUNEA EUROPEANA, turismul rural si agroturismul au o organizare proprie la nivel de comunitate, localitate, departament, zona si tara, prin asociatii sau sindicate de intitiativa care se ocupa de dezvoltarea si promovarea acestor forme de turism.

Prin existenta sa milenara, satul romanesc a reprezentat firul continuitatii poporului nostru pe teritoriul Romaniei, ca o adaptare la mediul geografic, care a constituit creuzetul formarii acestuia, al culturii si civilizatiei sale.

De milenii s-au perpetuat traditiile populare, obiceiurile, folclorul, arta populara, transmise pana la creatorii populari si acuratetea artei populare.

Acest tezaur focloric se pastreaza in mai toate satele romanesti, dar cu precadere in ariile de munte si deal, acolo unde tentaculele emanciparii contemporane au patruns intr-un ritm mai lent. De aceea se impune ca satul sa ramana si mai departe pastratorul autencitului romanesc.

Potentialul agroturistic din satul romanesc este deosebit de complex, cuprinzand in alcatuirea sa componente naturale si cultural-istorice de mare varietate si atractivitate turistica.

Alaturi de cadrul natural, spatiul rural romanesc beneficiaza si de un potential etnografic si folcloric de mare originalitate si autenticitate. Aceasta zestre spirituala reprezentata prin valori arhitecturale populare, instalatii si tehnici populare, mestesuguri traditionale, folclor si obiceiuri ancenstrale, sarbatori populare, etc., se completeaza cu numeroase monumente istorice si de arta, vestigii arheologice, muzee, care amplifica inestimabilul tezaur cultural-istoric.

Turismul rural cu componenta sa, agroturismul, se practica emipiric, in Romania, de peste 60 de ani. Dar abia dupa anul 1990, acesta a cunoscut o dezvoltare mai ampla si chiar o roganizare pe piata interna si externa.

Pentru promovare, la nivel national s-a infiintat ANTREC – Asociatia Nationala pentru Turismul Rural, Ecologic si Cultural – cu 32 de filiale in teritoriul

Pentru dezvoltarea complexa a zonei montane s-a constituit FRDM – Federatia Romana pentru Dezvoltare Montana.

De asemenea, au aparut si alte asociatii locale, de promovare si chiar de dezvoltare a turismului rural.

Cu toate acestea turismul rural (si in special agroturismul) nu are o organizare proprie la nivelul prestatorilor de servicii agroturistice sau conexe acestora sau la nivel regional si national.

Din experienta europeana si, indeosebi, germana, austriaca, elvetiana si franceza, se remarca faptul ca „turismul rural” cu componenta sa „agroturismul”, sunt bine definite ca organizare si promovare pe plan local, regional si national, se inscriu in politica generala a UNIUNII EUROPENE de amenajare si dezvoltare a mediului rural si de sprijinire a populatiei in acest spatiu. De asemenea, in activitatea turistica locala sunt implicate comunitatile si autoritatile locale, alte asociatii, firme si persoane fizice, care concura la desfasurarea activitatii de turism, fiecare avand o contributie financiara la dezvoltarea si promovarea acestuia.

Turismul rural si agroturismul, ca activitati economice si socio-culturale, se inscriu in normele de protectie a mediului inconjurator natural si umanizat, adica a turismului bazat pe principii ecologice. De aceea, consideram ca aceste doua forme de turism se inscriu in sfera turismului durabil.

Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural Romanesc si Ecoturismul.doc