Turismul și Serviciile Turistice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 12182
Mărime: 3.33MB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAPITOLUL I: Turismul şi Serviciile Turistice
  2. 1.1 Apariţia turismului
  3. 1.2 Clasificarea şi particularităţile formelor de turism 2
  4. 1.3 Factorii care influenţează dezvoltarea turismului
  5. 1.4. Serviciile Turistice – Caracteristici Generale. Rolul serviciilor turistice în dezvoltarea economică 7
  6. CAPITOLUL II: Studiu de Caz Privind Potenţialul Turistic al Munţilor
  7. Apuseni 12
  8. 2.1. Prezentare generală. Aşezare geografică 12
  9. 2.2. Obiective turistice în Munţii Apuseni. Obiective antropice 14
  10. 2.3. Itinerariu şi Program Turistic 24
  11. 2.4. Analiza de preţ 25
  12. CAPITOLUL III: Concluzii şi Propuneri 28
  13. BIBLIOGRAFIE 37

Extras din proiect

Capitolul I

Turismul şi Serviciile Turistice

1.1 Apariţia turismului

Analiza istorică a societăţii umane arată că turismul a existat în forme incipiente din cele mai vechi timpuri. Omul, chiar din cele mai îndepărtate timpuri ale evoluţiei sale, nu a reuşit să producă toate cele necesare şi a căutat să stabilească relaţii cu semenii săi din alte comunităţi, prin intermediul schimburilor comerciale. Treptat s-au diversificat şi îmbunătăţit relaţiile sale cu celelalte colectivităţi. De asemenea, călătoriile şi pelerinajele la marile catedrale şi ansamblurile monarhale ale învăţaţilor timpului sau ale negustorilor de ape tămăduitoare, atestă faptul că au apărut primele forme de turism .

În Eviul Mediu, mişcarea turistică este reprezentată doar de călătoriile de afaceri spre marile târguri comerciale ale vremii (Lyon, Cracovia) şi cele diplomatice.

Conjuctura nefavorabilă de la sfârşitul secolului al XIV-lea (războaie, boli, foamete) îşi pun amprenta negativă şi asupra călătoriilor şi abia la sfârşitul secolului al XV-lea are loc un reviriment al acestora.

Începând cu secolul al XVI-lea circulaţia se dezvoltă, dorinţa de cunoaştere creşte, comerţul ia amploare, ceea ce determină multiplicarea călătoriilor, iar acestea la rândul lor vor genera aparaţia unui sector specializat destinat găzduirii călătoriilor. Începe să se dezvolte un turism recreativ, alături de cel comercial şi militar. Se dezvoltă de asemenea, turismul balnear, staţiunile balneare fiind un loc de întâlnire şi destinderea mai ales pentru cei bogaţi. Alături de acest turism se dezvoltă ulterior şi turismul alpin.

Un rol deosebit de important în evoluţia turismului l-au avut descoperirea forţei aburilor, construirea locomotivei şi a primelor căi ferate, iar mai târziu apariţia automobilului, care au înlesnit posibilităţile de deplasare. Alături de acestea, dezvoltarea căilor de comunicaţie au favorizat şi extins activităţile turistice.

Avantajele economice obţinute în urma activităţii turistice nu întârzie să apără, astfel că ritmul progresului tehnic marcat la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, impune şi ritmul de dezvoltare al turismului. Astfel că secolul XX este marcat de detaşarea activităţii turistice ca activitate economico – socială distinctă, devenind obiectiv al activităţii economice – financiare a statelor.

Pe plan mondial şi naţional, turismul este considerat ca făcând parte din sectorul terţiar – cel al prestărilor de servicii, fiind o ramură a economiilor naţionale.

În România, turismul apare sub forme izolate cu mulţi ani în urmă, dar primele începuturi de organizare a activităţii turistice apar spre sfârşitul secolului al XIX-lea, prin înfiinţarea unor asociaţii cu obiect de activitate construcţia de cabane, amenajarea de trasee montane.

În anul 1936 apare legea pentru organizarea „Oficiului Naţional de Turism” (înfiinţat în 1926), care devine organizaţie de stat subordonată de Ministerul de Interne. Conform prevederilor acestei legi, „Oficiul Naţional de Turism” avea sarcina organizării şi dezvoltării turismului în ţara noastră. În anul 1948, sunt dizolvate toate asociaţiile turistice şi este înfiinţată asociaţia „Turismul popular”. Aceasta funcţionează până în anul 1950, când activitatea turistică şi bunurile trec în patrimoniul „Confederaţiei Generale a Muncii”, care a preluat şi atribuţiile şi bazele turistice ale Oficiului Naţional de Turism,desfiinţat şi el. Un pas important în organizarea turismului în ţara noastră este înfiinţarea în 1968 a Biroului de Turism pentru Tineret şi în 1971 a Ministerului Turismului.

Organizarea Ministerului Turismului are la bază prevederile articolului 115 din Constituţia României şi H.G. 455/1994, publicată în Monitorul Oficial nr.233/18 august 1994. Ca urmare a restructurării Guvernului României, prin H.G.R. nr. 972/23.12.1998, Ministerul Turismului s-a transformat în Autoritatea Naţională pentru Turism (A.N.T), care a funcţionat până în 4 ianuarie 2001, când prin H.G.R. nr. 24/04.01.2001 s-a reînfiinţat Ministerul Turismului.

Etimologic, cuvântul „turism”, provine din latinescul „turnus”, termen ce avea ca accepţiune voiajul în circuit. Din aceasta derivă termenul francez „tour” cu semnificaţia de călătorie, mişcarea în aer liber, plimbare, drumeţie. Acesta a fost preluat ulterior de majoritatea limbilor moderne, pentru a exprima forme de călătorie cu scop de agrement, recreere. Din acest termen s-au format şi cele de „touriste” (persoană care voiajează pentru propriul agrement) şi „tourisme” (activitate care se ocupă cu organizarea călătoriilor).

Noţiunea de turism exprimă acţiunea de a vizita diferite locuri şi obiective atractive, pentru plăcerea proprie, această călătorie implicând deplasarea şi stabilirea temporară în localităţile alese pentru petrecerea timpului liber. Fenomenul a atras de mult atenţia cercetătorilor, mai ales că s-a constatat rolul de consumator al vizitatorului în alte localităţi şi chiar în alte ţări decât cele de reşedinţă, ceea ce duce la o creştere a veniturilor în aceste localităţi.

De-a lungul anilor, conţinutul noţiunii de turism s-a modificat şi îmbunătăţit continuu, deoarece turismul antrenează un vast potenţial material şi uman, cu implicaţii importante asupra evoluţiei economiei şi societăţii, asupra relaţiilor interumane naţionale şi internaţionale.

1.2 Clasificarea şi particularităţile formelor de turism

Dezvoltarea circulaţiei turistice, diversificarea motivaţiilor care generează cererea, au determinat multiplicarea formelor de turism, care au fost grupate în literatura de specialitate după diferite criterii care să asigure o mai mare omogenitate a lor. Un prim criteriu de clasificare care este locul de provenienţă a turiştilor, în funcţie de care se disting două forme principale:

-turismul naţional (intern), practicat de cetăţenii unei ţări în interiorul graniţelor ei;

-turismul internaţional (extern), caracterizat prin vizitele catăţenilor străini într-o ţară şi prin plecările cetăţenilor autohtoni în scopuri turistice în afara graniţelor ţării lor.

Termenul „turism naţional” este mai puţin utilizat în practica activităţii turistice, unde s- a statornicit denumirea de turism intern.

Preview document

Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 1
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 2
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 3
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 4
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 5
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 6
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 7
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 8
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 9
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 10
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 11
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 12
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 13
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 14
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 15
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 16
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 17
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 18
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 19
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 20
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 21
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 22
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 23
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 24
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 25
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 26
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 27
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 28
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 29
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 30
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 31
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 32
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 33
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 34
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 35
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 36
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 37
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 38
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 39
Turismul și Serviciile Turistice - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Turismul si Serviciile Turistice
    • Continut Muntii Apuseni.doc
    • TITLU SI CUPRINS2.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea Diversității Ofertei de Agrement Turistic în Municipiul Chișinău

Introducere În perioada actuală, când turismul a devenit o activitate de mare importanţă socială, economică şi, chiar politică, atât pe plan...

Turcia - Politici Turistice

REPUBLICA TURCIA ( TÜRKIYE CÜMHURIYETI) Motto: “Pace in tara, pace in lume” Turcia, tara asezata pe doua continente, la estul extreme al...

Potențialul Turistic al Deltei Dunării

Evaluarea industriei turistice românesti indica faptul ca turismul poate deveni una din industriile de export puternice ale României, care va...

Brand Turistic Brașov

Capitolul I Branding-ul şi destinaţia turistică I.1 Ce este turismul? Turismul modern s-a născut în secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea...

Turismul Religios

1. Notiuni teoretice despre turismul religios Turismul religios este o forma de turism care exista, de secole si care mai pastreaza înca unele...

Program turistic internațional în Grecia

Capitolul I 1.1 Tipul de program turistic international: Agentia de turism « New Vision » organizeaza un circuit turistic international in inima...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Obiective turistice pentru un sejur în orașul Sibiu

Sibiul este situat in partea sudica a Transilvaniei, pe raul Cibin si se situeaza la 45°47' latitudine nordica (in linie cu Lyon) si 24°05'...

Te-ar putea interesa și

Diversificarea și modernizarea serviciilor turistice la UTB Ceres - Pucioasa

INTRODUCERE Turismul reprezinta un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat in viata societatii si, ca atare,...

Necesitatea Dezvoltării Turismului Rural și Perspectivele Integrării Acestuia pe Piața Turistică Europeană

INTRODUCERE Serviciilor le revine actualmente un rol esenţial în cresterea economică. Această tendinţă manifestată pe plan mondial este sensibil...

Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești prin prisma SC Sind România SRL sucursala Căciulata

INTRODUCERE Turismul reprezintă, prin conţinutul şi rolul său, un fenomen caracteristic al civilizaţiei actuale, intercorelat cu celelalte...

Strategiile de distribuție ale agenției de turism utilizând comerțul electronic

Preambul Turismul este domeniul cu cea mai mare expansiune la nivel internaţional, contribuind cu 10% la produsul intern brut mondial. Dependent...

Diversificarea produselor și serviciilor studiu de caz Dodo Travel

Introducere Am ales aceastǎ lucrare de licenţǎ deoarece evoluţia, atât a turismului, cât şi a turismului internaţional se caracterizeazǎ, la nivel...

Serviciile Turistice

Argument Activitatea agenţilor economici din industria serviciilor (de exemplu a unei întreprinderi hoteliere, a unui restaurant, a unei firme de...

Studiul ofertei unei firme de turism - Agenția Unirea Iași

INTRODUCERE „Orice pas al unei calatorii devine o aventura a cunoasterii; la fiecare pas mori si învingi de bucurie, ineditul te face sa renasti,...

Agențiile de Turism

INTRODUCERE Unul dintre principalele fenomene social-economice ale secolului nostru îl constituie dezvoltarea cu o rapiditate şi continuitate...

Ai nevoie de altceva?