Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 20121
Mărime: 74.32KB (arhivat)
Publicat de: Paul Tudose
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

Introducere

Turismul ca fenomen economic se caracterizează prin faptul că se află la interferenţa dintre mai multe componente ale economiei naţionale şi se individualizează faţă de celelalte servicii prin specificitate şi complexitate, rolul, locul şi atribuţiile sale şi raportul său cu celelalte sectoare.

Caracterul modular al produsului turistic permite o mare flexibilitate în constituirea unei oferte personalizate. Pe de altă parte însă, această opţiune sporeşte complexitatea activităţii care trebuie întreprinsă de agenţii de turism. Cu toate că oferta turistică este încă puternic standardizată, concurenţa tot mai acerbă de pe piaţa turistică impune o utilizare tot mai frecventă a produselor turistice flexibile, modulare, personalizate. Acest tip de ofertă poate determina o satisfacţie sporită din partea clienţilor, care pot experimenta un pachet turistic variat şi adaptat la cerinţele lor specifice. De altfel, asamblarea produsului turistic poate fi realizată în cazul turismului neorganizat (pe cont propriu) chiar de însuşi consumatorul acestuia.

Comparativ cu alte domenii, în turism trecerea de la un produs la altul se poate produce mult mai uşor. Astfel, o agenţie de turism poate introduce şi elimina oricând în şi din structura ofertei sale diferite tipuri de produse turistice fără a fi necesară modificarea pregătirii şi numărului angajaţilor sau echipamentelor de care dispune.

Produsul turistic presupune o combinare de elemente tangibile şi intangibile cu rol de a satisface motivaţiile consumatorilor turistici. Oferta de bunuri materiale din cadrul produsului turistic este relativ .imitată comparativ cu cea de servicii, ea constând, de exemplu, din suveniruri (articole de artizanat, broşuri turistice etc.) şi articole necesare în timpul voiajului pi sejurului în cadrul destinaţiei turistice (hărţi, ghiduri turistice, cărţi poştale, filme foto, echipament sportiv, jocuri etc.). Celelalte elemente tangibile sunt reprezentate de patrimoniul de resurse turistice (naturale, culturale, istorice, arhitectonice etc.), cu rol de atracţie pentru turişti, infrastructura generală şi echipamentele turistice.

Conceptul de cultură este unul dintre cele mai uzitate şi totodată greu de definit. Termenul “cultură”, provenind din latinescul cultura, culturae, era folosit în antichitate de romani, cel mai adesea în înţelesul originar de cultivare a pământului, ca acţiune de transformare a naturii, sens care, în multe limbi romanice, s-a perpetuat până astăzi. Înţelesul celălalt al culturii, cultura animi, şi opus lui cultura agri, ca educaţie în sens larg, a spiritului îndeosebi, înţeles provenind din mediile intelectuale ale Romei antice, este şi el prezent printre semnificaţiile uzuale actuale ale culturii, fără însă ca o asemenea perspectivă să devină satisfăcătoare şi operaţională din punct de vedere epistemologic.

Cultura de masă este cea care produce şi difuzează produse oferite prin industria divertismentului şi care sunt destinate să fie consumate ca orice alte obiecte de consum. Cultura difuzată de mass-media a devenit bun de consum datorită dezvoltării clasei de mijloc, care începe să achiziţioneze obiecte culturale. În ciuda proliferării culturii populare după al doilea război mondial, rămâne convingerea că există un sens mai profund al culturii înalte care este benefic pentru societate. Cultura de masă nu este o formă degradată de cultură datorită caracterului ei de masă, ci devine astfel atunci când obiectele artistice sunt transformate printr-o difuzare masivă în simple obiecte care răspund exclusiv nevoilor plăcerii. Beneficiarii acestui tip de cultură au în vedere doar divertismentul, nefiind dispuşi să cheltuiască timp şi bani pe ceva necunoscut şi să caute înţelesurile profunde ale artei înalte. Nivelul lor de educaţie este în general scăzut. În perioada actuală, cultura a devenit în mare parte o problemă de gust personal, şi nu sunt puţine vocile care spun despre cultura elitistă europeană că este în pericol de a fi distrusă de fluxul necontenit de produse ale culturii populare americane.

Structurată în 4 capitole, lucrarea încearcă să creeze o imagine sinoptică asupra modului de elaborare şi valorificare a turismului cultural ÎN Oltenia de Nord, aliniindu-se megatendinţei de reconsiderare şi revitalizare a turismului românesc.

Principalele teme abordate în lucrare sunt: Turismul consumator şi promotor al culturii, Turismul în avangarda sectorului terţiar, Cultura - suportul şi materia primă ale turismului cultural, Stadiul aplicării managementului şi marketingului în domeniul cultural, Valorificarea turistică intensivă a patrimoniului cultural, Comportamentului de cumpărare şi consum în turismul cultural de evenimente, Cercetarea comportamentului consumatorului de servicii turistice, Turismul de evenimente în circuite turistice promovate prin SC Guardo Tours Tîrgu Jiu, Program turistic cultural : „Drumul lui Brâncuşi”, Gorjul cultural- istoric şi turistic, Promovarea proiectului cultural „Forumul latin”,

Alături de abordarea teoretică şi tratarea metodologică a conceptelor, lucrarea este însoţită de o bogată componentă exemplificativă, din experienţa touroperatorului SC Guardo Tours SA şi a touroperatorilor din ţările dezvoltate, care au promovat intensiv turismul cultural. Suportul cazuistic este susţinut de surse bibliografice recente, respectiv din perioada 2003-2008 şi informaţii preluate de pe Internet ce permit dezvoltări aplicative în activitatea turistică, simulări şi modelări, cu precădere la nivelul agenţiilor de turism, adaptându-se foarte bine la caracteristicile acestui tip de turism.

CAPITOLUL I

RAPORTUL TURISM- CULTURĂ

1.1. Aspecte culturale cu caracter turistic

Istoria, cultura, tradiţiile ţărilor europene rămân în memoria turiştilor. Patru sunt domeniile fundamentale de valori pe care Europa culturală le consideră ca făcând parte integrantă din spiritualitatea ei: domeniul ştiinţei, al moralei, al esteticii şi al religiei, acestea formând un tot unitar, un întreg în care fiecare îşi are locul ei bine determinat.

Astăzi cultura înglobează dincolo de artă şi literatură şi modul de viaţă, sistemul de valori, tradiţiile şi credinţele oamenilor. Istoria şi civilizaţia proprii fiecărui popor nu numai că îmbogăţesc valorile materiale ale ţării respective, dar impun şi o anumită "marcă cultural-turistică" inconfundabilă în lume. Ne referim doar la ceea ce înseamnă ea pentru turismul cultural mondial, pentru cunoaşterea şi înţelegerea devenirii fiecărui dintre popoare, cultura şi civilizaţia create de acestea de-a lungul anilor.

Turismul este într-un fel o nouă formă de viaţă prin care sunt cucerite noi terenuri ale necesităţii cu ajutorul culturii mereu perfecţionate. Orice valoare culturală trebuie să aibă anumite rosturi sociale şi umane, trebuie să contribuie la îmbogăţirea şi ridicarea vieţii materiale şi spirituale a oamenilor. Dacă valorile culturale create de popoarele europene nu s-au pierdut şi au reuşit să ne transmită peste secole şi milenii mesajul lor inedit este pentru că anumiţi factori printre care şi turismul au permis să fie cunoscute în întreaga lume (de exemplu: despre Mona Lisa, capodopera lui Leonardo Da Vinci care este atât de autentic italiană, s-a spus că "este o imagine a mişcării absolute, o metamorfoză a finitului în înfinit" ).

Preview document

Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 1
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 2
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 3
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 4
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 5
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 6
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 7
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 8
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 9
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 10
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 11
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 12
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 13
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 14
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 15
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 16
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 17
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 18
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 19
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 20
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 21
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 22
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 23
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 24
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 25
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 26
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 27
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 28
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 29
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 30
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 31
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 32
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 33
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 34
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 35
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 36
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 37
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 38
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 39
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 40
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 41
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 42
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 43
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 44
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 45
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 46
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 47
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 48
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 49
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 50
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 51
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 52
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 53
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 54
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 55
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 56
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 57
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 58
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 59
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 60
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 61
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 62
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 63
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 64
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 65
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 66
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 67
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 68
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 69
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 70
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 71
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 72
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 73
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 74
Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Turismul si Valorificarea Patrimoniului Cultural.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul turistic al județului Gorj

Potentialul Morfoturistic Situat in partea de sud-vest a tãrii, judetul Gorj are o suprafatã de 5,602 Km2 care reprezinta 2,35% din suprafaţa...

Valorificarea potențialului turistic balnear în Județul Vâlcea

Introducere Alegerea temei “VALORIFICAREA POTENȚIALULUI TURISTIC BALNEAR ÎN JUDEȚUL VÂLCEA” a fost determintă de dorința de aprofundare a...

Dezvoltarea Bazei Materiale a Turismului în Județul Gorj

INTRODUCERE Baza materială a turismului, numită generic și structuri de primire turistice, cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se...

Speoturismul - Model de Valorificare a Resurselor Naturale

ARGUMENT Lucrarea „Speoturismul - model de valorificare a resurselor naturale -” îşi propune să evideniţieze importanţa peşterilor în dezvoltarea...

Valorificarea turismului în Județul Gorj

Informatii Generale • Asezare: în partea sud-vestica a României ("Tara de Sus" a Olteniei), pe cursul mijlociu al Jiului, prin mijlocul sau...

Turismul Rural din România

Introducere Teritoriul ţării noastre prezintă o mare varietate de valori cultural istorice - artă populară, etnografie, folclor,...

Turismul Cultural în România

1. Potenţialul Turistic Cultural în România România este o ţară cu o mare încărcătură istorică ce are de spus un cuvânt important în cultura...

Potențialul agroturistic al județului Vâlcea

Prima atestare documentară pentru judeţul Vâlcea este consfinţită in condica Mănăstirii Cozia, ca fiind ziua de 8 ianuarie 1392, zi în care Mircea...

Te-ar putea interesa și

Analiza Strategiilor Guvernamentale de Dezvoltare a Turismului

Introducere După 1990, se vorbeşte tot mai mult despre turism ca fiind acea ramură a economiei care alături de agricultură ar reuşi să readucă...

Potențialul Turistic al Orașului Comarnic

Introducere “În freamătul codrilor de fag, stejar şi brad, la umbra cărora de atâtea ori şi-au cântat durerile şi bucuriile „vătraşii“ de...

Sibiu - capitală culturală europeană în 2007

Aşezat în centrul ţării, acolo unde s-au întâlnit dintotdeauna drumurile ce au legat teritoriile istorice românesti, Sibiul a fost şi rămâne o...

Turismul Cultural în România și Oltenia de Nord

INTRODUCERE Turismul în zone rurale, complementar altor f 616d311g orme de turism, contri¬buie la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile...

Valențele culturii populare în Comuna Aluniș, Județul Cluj

INTRODUCERE Folclorul este ceea ce dă specificitate și unicitate unui popor. România este una din puținele țari care conservă aceste tradiții în...

Potențialul turistic al Bucovinei

Introducere: Turismul este un fenomen socio-economic, puternic ancorat în aproape toate sectoarele economiei, pe plan mondial industria turistică...

Locul Turismului în Economia Belgiei

Introducere Acest proiect se va baza pe prezentarea elementelor importante pentru a evidenţia locul turismului în economia Belgiei. Capitolul 1...

Turismul și Valorificarea Patrimoniului Cultural

Turismul cultural şi turismul rural, sunt în prezent considerate principalele tipuri de turism pe care le poate oferi România la scară europeană....

Ai nevoie de altceva?