Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Brasov

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Brasov.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

1.1 Scurt istoric

La 170 de kilometri de Bucuresti, capitala Romaniei, se gaseste Municipiul Brasov, resedinta administrativa a judetului cu acelasi nume. Drumul strabate Valea Prahovei, trecatoarea Predeal, astfel incat Brasovul este un oras situat la inaltume in Romania. Urme ale existentei umane in zona inapoi cu 60.000 de ani, locuitorii acestor parti au trecut fara indoiala prin toate stagiile specifice civilizatiei europene antice.

Cel mai impresionant monument al anticitatii este Sanctuarul dacic de la Racos, greu accesibil turistilor curiosi. Alta marturie a trecutului glorios al istoriei este tabara romana de la Rasnov, care se gasea la nord-estul granitei Imperiului Roman, imperiu care se intindea in secolul al doilea d. Hr. pana la municipiul Brasov de astazi. O inscriptie in piatra ne da numele dacic al localitatii, Cumidava. Brasovul si vecinatatile sale, Tara Barsei cum mai este cunoscut platoul, a jucat un rol important in Evul Mediu, detinand trei puncte strategice care i-au asigurat dezvoltarea economica, militara si politica. Primul este Cetatea Fagarasului de unde se spune ca Negru Voda a declarat intemeierea Tarii Romanesti la sud de Carpatiii Meridionali. Cetatea si regiunea sunt cunoscute ca Tara Fagarasului, care pe o perioada lunga s-a aflat sub administratie romaneasca pastrand obiceiurile vechi al pamantului, cat si un loc sigur in Transilvania pentru domnitorii Tarii Romanesti. Al doilea punct este Castelul Bran, care domina trecatoarea prin care treceau marfurile venite din flandra si Germania cat si ele din sud si est, din Turcia si Orientul Apropiat. Al treilea punct este Brasovul, prima data atestat documentar in anul 1234, cel mai important oras din Transilvania in timpul Evului Mediu, o fortareata economica in secolele XIV-XVI.

Din aceasta perioada, dateaza si marele complex ritualic al dacilor de la Sinca Veche, adapostit într-o pestera, care împreuna cu varful Omul si cele 9 piramide de la Sona formeaza un triunghi dreptunghic cu unghiurile de 30º si 60º. Un alt triunghi dreptunghic il formeaza si punctele: sanctuarul de la Racos, varful Omu si Cetatea Dacica Sarmizegetusa.

Multe din localitatile judetului dateaza din cele mai vechi timpuri: Rasnovul dateaza din epoca romana existand vestigii ale trecutului la hotarul dintre orasul Rasnov si comuna Vulcan concretizate in urmele unui castru roman al legiunii XIII-a Gemina, iar Fagarasul, ca tinut, este cunoscut inca din anul 1222 sub denumirea de Tara Fagarasului identica cu Tara Romanilor (Terra Blachorum).

Din indepartate vremuri si mai ales de la inceputul secolului al XIV-lea, datorita pozitiei sale, Brasovul ajunsese un important centru mestesugaresc si comercial ce avea intense relatii economice cu Tara Romaneasca si Moldova.

In Scheii Brasovului, cu aproape cinci secole in urma (1495) a luat fiinta prima scoala romaneasca si tot aici isi tipareste in secolul al XVI-lea, diaconul Coresi primele carti in limba romana.

In imediata apropiere a acestora se inalta impunatoarea Biserica Neagra recunoscuta pentru valoarea colectiei de covoare orientale din sec. XVI-XVII si cea mai mare orga, cu 4000 tuburi, din sud-estul Europei.

1.2 Asezare geografica

Judetul Brasov este asezat in centrul României, avand o suprafata de 5363 kmp, respectiv 2,2% din suprafata tarii.

Judetul Brasov se invecineaza cu 8 judete:

. Arges - la sud-est, pe o distanta de 72 km,

. Dambovita - la sud, pe o distanta de 15 km,

. Prahova - la sud-est, pe o distanta de 73 km,

. Buzau - in extremitatea sud-estica, pe o distanta de 2 km,

. Covasna - la est, pe o distanta de 144 km,

. Harghita - la nord, pe o distanta de 35 km,

. Mures - la nord-vest, pe o distanta de 28 km,

. Sibiu - la vest, pe o distanta de 88km.

Judetul Brasov este intersectat de paralela 46º latitudine nordica ce trece prin localitatile Jibert si Ormenis. Meridianul de 25º longitudine estica strabate judetul prin municipiul Fagaras.

Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Brasov.doc