Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 7312
Mărime: 1.56MB (arhivat)
Publicat de: Gina Sandor
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Padurean

Extras din proiect

1. Localizarea şi caracterizarea zonei

Judeţul Hunedoara reprezintă spaţiul în care s-au înscris cele mai vechi pagini de istorie ale poporului nostru. În Muntii Oraştiei s-a aflat capitala statului geto-dac condus de Burebista şi Decebal, iar în Ţara Haţegului capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmisegetuza. Aici s-au născut marele umanist Nicolae Olahus a cărui carte aparută în 1475 a străbătut toată Europa, voievodul Iancu de Hunedoara al cărui fiu, Matei Corvin, va ajunge cel mai mare rege al Ungariei, Aurel Vlaicu, strălucit inventator şi inginer, pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale, iluştrii intelectuali Aron, Nicolae şi Ovid Densuşianu, compozitorul Sabin Drăgoi, etc.

Judeţul este aşezat pe cursul mijlociu al râului Mureş, în vecinătatea Munţilor Apuseni (N), Orăştiei şi Şureanu (S-E), Retezat-Godeanu, Vâlcan şi Parâng (S) şi Poiana Ruscă (S-V). Acesta este situat în partea central-vestică a României, la răspântia celor patru drumuri: al Mureșului și Banatului, al Olteniei (prin defileul Jiului), și al Țării Crișurilor (peste culme de munte în valea Crișului Alb) iar vecinii sai sunt : la sud: Gorj; la vest: Caraș Severin, Timiș; la nord-vest: Arad; la nord-est: Alba; la sud-est Vâlcea.

Principala cale rutieră din judeţ este şoseaua DN7, care leagă judeţul cu partea de vest a României (Arad, Timişoara, Oradea). Un alt drum naţional ce îl traversează este DN66, care face legătura cu partea de sud a ţării, prin defileul Jiului. Judeţul Hunedoara este tranzitat de către magistrala CFR 200 de cale ferată Braşov - Sibiu - Simeria - Deva - Arad - Curtici, care parţial face parte din coridorul european IV (Dresda) - Budapesta - Curtici - Sighişoara - Bucuresti - Constanţa. O altă linie importantă este Simeria - Petroşani – Filiaşi care asigură legătura între Transilvania şi Oltenia.

Tabel 1.: Evoluţia PIB-ului

Anii PIB

2002 3345.3

2003 4134.3

2004 5205.1

2005 5791.2

2006 6867.1

Sursa: INS, Anuarul statistic Judeţul Hunedoara, 2008

Pentru a analiza nivelul de dezvoltare economico-socială a Hunedoarei, se pornește de la analiza PIB-ului în acest judet. Potrivit Tabelului 1, pe o perioada de 5 ani, mai exact între anii 2002 – 2006, PIB-ul în Hunedoara înregistrează valori din ce în ce mai mari, ceea ce înseamna că acest judet s-a dezvoltat de la an la an, încercând să se adapteze dezvoltării celorlalte judete şi a României de ansamblu.

În anul 2007, populatia totală a judetului număra 474.112 locuitori, dintre care 364610 în zona urbană și 109502 în zona rurală. Aceasta este formată în cea mai mare parte din persoane cu vârsta între 15-59 ani, urmate de cele cu vârsta peste 60 ani, apoi într-un număr inferior, copii între 0-14 ani. Numărul șomerilor în 2007 este de 10087, înregistrând o scădere fată de anul 2006. Rata somajului in 2007 fata de 2006 a crescut cu 0,8 pp avand un nivel de 5,7%, mai mare decat valoarea la nivelul intregii tari.

Câștigul salarial nominal mediu net lunar a înregistrat cele mai mari valori, în anul 2007, în următoarele activităti ale economiei: intermedieri financiare (2122 RON/salariat), industria extractivă (1758 RON/salariat), administratie publică și apărare (1693 RON/salariat) etc.

Judeţul este compus din 7 municipii, 7 oraşe şi 55 de comune (2007). Cele 7 municipii sunt: Deva (reşedinţa judeţului), Brad, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petroşani, Vulcan, iar cele 7 orașe: Aninoasa, Călan, Geoagiu, Haţeg, Petrila, Simeria, Uricani.

Din punct de vedere economic, Hunedoara este un judet care a avut mult de suferit fată de alte judete, mai ales din cauza faptului că Revolutia "l-a prins" cu două ramuri economice ce au necesitat restructurări și reforme majore: mineritul și siderurgia.

Judeţul se caracterizează prin existenta, cu preponderentă, a sectorului agricol, la care se evidentiază o excesivă farâmitare a terenurilor, dotări tehnice precare ale producătorilor, precum și lipsa unui management performant și a capitalului necesar pentru restructurare și modernizare.

În economia judeţului, ponderea o deţine industria din care predominante (peste 62%) sunt ramurile industriei miniere şi metalurgice; o pondere importantă o deţin şi ramurile: energie electrică, exploatarea şi prelucrarea lemnului, materialele de construcţii, industria uşoară, chimie alimentară, artizanat etc. În ceea ce priveşte industria energiei electrice, există trei mari furnizori: S.C. Electrocentrale S.A. Mintia, Sucursala Electrică Paroseni și Hidroelectrica Hateg. La toate acestea se mai adaugă însă și Compania Natională a Huilei Petroșani, care este un furnizor important de huilă energetică. Sucursala Hidrocentrale Hateg exploatează potentialul hidroenergetic al râurilor Râul Mare și Strei. Are în componenta sa 12 hidrocentrale, din care 11 pe Râul Mare și 1 pe Strei și 11 microcentrale răspândite în tot judetul Hunedoara.

Principalele produse ale industriei sunt: cărbune, fonta, oţel, laminate, energie electrică, var, ciment, prefabricate din beton armat, minereu de fier, ţesături mătase, confecţii tricotaje, bere, maşini şi utilaje pentru lucrări miniere.

Activitatea industrială este realizată de către 99 agenţi economici cu capital integral de stat sau majoritar de stat din care 2 sunt regii autonome şi 7176 agenţi economici cu capital privat. Daca se iau în vedere şi unităţile subordonate regiilor, numărul agenţilor economici cu capital de stat se ridică la 51.

2. Prezentarea potenţialului turistic

Relieful judeţului Hunedoara cuprinde unităţi de relief distincte, între acestea regiunile muntoase ocupând o pondere majoritară. Depresiunile intramontane şi colinare, zonele depresionare şi defileurile, completează structura reliefului din cuprinsul judeţului. Carpaţilor Meridionali le aparţin masivele înalte şi mijlocii din sudul şi sud-estul judeţului, în timp ce Carpaţii Occidentali, cuprind masivele mici şi mijlocii din vest şi nord. Din punct de vedere al treptelor de altitudine, etajul montan este compus din subetajele alpin (zone întinse din Munţii Retezat, Godeanu, Parâng şi parţial Ţarcu) şi cel de pădure (zonele medii şi joase din Munţii Retezat, Godeanu, Ţarcu, Parâng, aşa-numitul Podiş dacic din Munţii Şureanu, Poiana Ruscă, Metaliferi şi Masivul Găina). În judetul Hunedoara se găsesc peste 30 de vârfuri muntoase: Retezat 2.484 m deasupra nivelului mării, Peleaga 2.509 m, Păpușa 2.502 m etc.

Judeţul Hunedoara dispune şi de un relief carstic diversificat, marea majoritate a acestor forme dezvoltându-se în roci calcaroase, excepţie făcând aşa-numitul speudocarst (forme carstice dezvoltate în alte roci decât cele calcaroase: gresii, gipsuri, tufuri, sare).

Preview document

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 1
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 2
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 3
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 4
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 5
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 6
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 7
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 8
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 9
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 10
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 11
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 12
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 13
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 14
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Hunedoara
    • anexe.doc
    • hunedoara.doc

Alții au mai descărcat și

Posibilități de Dezvoltare a Turismului în Valea Jiului

CAPITOLUL I 1. Turismul- aspecte generale Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Potențialul Turistic Antropic în Municipiul Hunedoara

1. Introducere. În această lucrare este prezentat potenţialul turistic antropic al municipiului Hunedoara. Prin alegerea acestui titlu am încercat...

Stațiuni Montane din Județul Hunedoara

ARGUMENT Natura îşi oferă lumii întregi în permanenţă din frumuseţea, varietatea şi unicitatea ei. Ţine doar de noi oamenii să o înţelegem, să o...

Turismul în ariile protejate din Județul Hunedoara

Introducere Ariile protejate sunt percepute încă de foarte mulţi oameni doar în sensul lor „conservaţionist” fiind considerate adevărate oaze ale...

Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales această temă , pentru lucrarea de licență este potențialul turistic bogat al zonei ( relieful , clima ,...

Dezvoltarea durabilă a regiunilor

PROFILURILE SOCIO-ECONOMICE ALE REGIUNILOR SI DISPARITATI INTRAREGIONALE O particularitate a dezvoltarii regionale în România este structura...

Valorificarea potențialului turistic al județului Hunedoara

1.LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA ZONEI Suprafaţă: 7.063 kmp Populaţie: 480459 locuitori Poziţionare Situat în partea central-vestică a României,...

Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Vest România

INTRODUCERE Domeniile în care Regiunea Vest prezintă un potenţial de dezvoltare ridicat sunt cercetarea-dezvoltarea-inovarea, Regiunea Vest având...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Hunedoara

Județul Hunedoara este localizat în partea central-vestică a României, si este încadrat de judeţele : Alba la nord-est şi est, Vâlcea la sud-est,...

Ai nevoie de altceva?