Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3898
Mărime: 971.67KB (arhivat)
Publicat de: Noemi Mureșan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Minciu Rodica
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE Facultatea De Comerţ

Extras din proiect

Cap. I Localizarea şi caracterizarea geografică şi economică a judeţului

Vâlcea este cel mai vechi judeţ al Ţării Româneşti , menţionat documentar încă de la 8 ianuarie 1392 , a cărui denumire s-a păstrat neschimbată până în prezent. Totuşi , obârşia judeţului este mult mai veche decât momentul atestării sale scrise ,deoarece , înainte de a fi pomenit în scris , ţinutul trebuie să fi avut o îndelungată viaţă socială şi economică anterioară.

Judetul Vâlcea este localizat în sudul României, se întinde pe o suprafată de 5.765 km² si se învecinează cu judetele Alba si Sibiu la nord, judetul Arges la est, judetul Olt la sud si sud-est, judetul Dolj la sud-vest, judetul Gorj la vest si judetul Hunedoara la nord-vest.

Resedinta judetului este municipiul Râmnicu Vâlcea. Din punct de vedere administrativ, judetul Vâlcea este împărtit în 2 municipii (Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani), 9 orase (Horezu, Băile Olăneşti, Băile Govora, Călimăneşti, Ocnele Mari, Brezoi, Bălceşti, Băbeni şi Berbeşti) si 78 de comune. Judeţul are o suprafaţă de 5765 kmp, cu o populaţie de 413.570 locuitori şi o densitate de 71.7 locuitori / kmp.

Structura populaţiei pe medii arată că 45,31% (187.358 locuitori) din totalul populaţiei trăieşte în mediul urban, faţă de 40,59% (177.060 locuitori) cât era în anul 1995. Acest fapt se datorează politicilor economice de până în anul 1989, care au favorizat deplasarea forţei de muncă de la sat la oraş.

Populatia rurala traieste in 78 de comune cuprinzand 568 de sate. Infrastructura judetului cuprinde mai mult de 2.028 de km de drumuri publice, din care 550 sunt drumuri nationale, si 164 km de cale ferata.

Prin asezarea sa geografică, judetul Vâlcea beneficiază de aproape toate formele majore de relief: munti, dealuri subcarpatice, podis si lunci cu aspect de câmpie, dispuse în trepte de la nord la sud, întregite de defileele ale Oltului si Lotrului, străjuite de muntii Cozia, Căpătânii, Făgăras, Lotru si Parâng. Aici între masivele de munti se află una din cele mai mari depresiuni intramontane din judet, cunoscută sub numele de Țara Lovistei.

Principalele ramuri industriale din judet se bazeaza pe exploatarea resurselor naturale existente. Cel mai reprezentate ramuri sunt industria energetica, industria chimica, exploatarea si prelucrarea lemnului, incluzand si productia de mobila, industria constructoare de masini, industria usoara.

In ceea ce priveste rata somajului, la sfârşitul lunii septembrie 2010, în judeţul Vâlcea erau înregistraţi un numar de 16.592 şomeri în scădere cu 492 faţă de luna august 2010. Din numărul total de şomeri, 6.573 primesc indemnizaţie de şomaj, iar 10.019 sunt şomeri neindemnizaţi. Rata şomajului la 30.09.2010 în judeţul Vâlcea s-a situat la nivelul de 9.2% în uşoară scădere faţă de luna precedentă când era de 9.4 %.

Cap. II Prezentarea potentialului turistic al judetului

Potentialul turistic natural

Relief

Judeţul Vâlcea are un relief variat ce se desfăşoară în trepte : la nord se înalţă Munţii Făgăraşului şi Lotrului care împreună cu Munţii Căpăţânii şi Coziei închid Depresiunea Loviştei. Urmează spre sud o treaptă mai joasă corespunzătoare zonei subcarpatice , dominată de dealuri prelungi şi Podişul Getic.

Altitudinile muntilor coboara de la peste 2.400 m,( Vf.Ciortea -2.426 m din Muntii Fagarasului) la 1.600 m (Vf.Cozia -1.668 m , din Muntii Coziei). Subcarpatii Olteniei si Podisul Getic au altitudini între 400-800 m. Cea mai sudica forma de relief este Platforma Oltetului, dincolo de care începe Câmpia Româna (judetul Dolj).

Municipiul Râmnicu Vâlcea, capitala judetului Vâlcea, are altitudinea medie de 250 m, iar statiunea montana Voineasa are altitudinea medie de 650 m.

Hidrografie

Reteaua hidrografica este foarte bogata, fiind distribuita uniform pe toata suprafata judetului. Oltul, unul dintre cele mai mari râuri din România, strabate judetul Vâlcea pe o lungime de 130 km, de la nord la sud , adunând apele a numerosi afluenti , dintre care cei mai importanti sunt: Lotrul, Olanesti, Topologul, Oltetul, Luncavatul, Bistrita. Debitul bogat al acestora a permis dezvoltarea unei puternice retele hidrografice. Principalele lacuri de acumulare create prin vastele lucrari de amenajare hidroenergetica sunt Vidra 340 mil.m3 apa, Babeni 78,3 mil.m3 apa, Zavideni 63 mil.m3 apa.

Dintre cele 17 hidrocentrale din amenajarea Olt-Lotru, cea mai mare putere instalata o are hidrocentrala Ciunget din Muntii Lotrului (510 MW) si cea mai mica putere instalata o are hidrocentrala Malaia (18 MW) din aval de Ciunget

Clima

Clima judeţului este temperat continentală , caracterul ei fiind pus în evidenţă de valorile elementelor climaterice care urmăresc îndeaproape etajele de relief.

Se caracterizeaza prin ierni lungi si friguroase si veri scurte. Clima este mai umeda în zonele înalte si cu temperaturi mai ridicate si precipitatii mai reduse în zonele joase. În ultimii ani, în judetul Vâlcea s-a înregistrat temperatura minima absoluta de -32,2oC (Obârsia Lotrului-17.02.1993) si cea maxima absoluta de 41oC (Balcesti-04.07.2000). Regimul anual al precipitatiilor variaza între 600 si 1.200 mm. Pe valea Oltului si in depresiunea Lovistei clima este mai blanda decat in restul teritoriului.

Vegetatie si fauna

In functie de relief si clima, vegetatia caracteristica teritoriului valcean este repartizata dupa zonarea acestora. In regiunile montane, pe cele mai inalte culmi predomina flora alpina si subalpina. Dintre speciile care cersc aici se intalnesc: salcia pitica, violeta, bujorul de munte si floarea de colt - ultimele declarate monumente ale naturii.

Zona forestiera este specifica regiunilor deluroase, acoperind circa 45% din suprafata judetului. Padurile de molid cresc in etajul subalpin, pe linga arbusti ca: macrisul, afinul s.a. Padurile de foiase acopera zona montana si o parte a dealurilor subcarpatice si piemontane. Dintre speciile de arbori care compun etajul foioaselor predomina fagul, mesteacanul, carpenul, alunul si paltunul de munte.

La altitudinile din zona colinara si de campie cuprinse intre 300-700 m, predomina stejarul pedunculat, ulmul si carpenul.

Teritoriul judetului Valcea dispune de o fauna bogata si variata, etajata in functie de relief si conditiile climatice.

Preview document

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 1
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 2
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 3
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 4
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 5
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 6
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 7
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 8
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 9
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 10
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 11
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 12
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 13
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 14
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 15
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 16
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 17
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 18
Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Judetului Valcea.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Modalități de dezvoltare a turismului prin sisteme de management și marketing la nivelul țării noastre

In ziua de azi industria turismului si a calatoriilor reprezinta, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate si, în acelasi timp, cel...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Dezvoltare a Stațiunilor Balneoclimaterice din Județul Vâlcea

INTRODUCERE România este o tara binecuvântata de Dumnezeu cu cele mai variate si pitoresti forme de relief: mare, fluviu, delta, munti, dealuri si...

Strategii de Dezvoltare a Turismului Vâlcean

Introducere Ultimii ani au arătat că România se află la o rascruce definită în plan spaţial, temporal prin trecerea de la un sistem economic...

Valorificarea potențialului turistic balnear în Județul Vâlcea

Introducere Alegerea temei “VALORIFICAREA POTENȚIALULUI TURISTIC BALNEAR ÎN JUDEȚUL VÂLCEA” a fost determintă de dorința de aprofundare a...

Dezvoltarea Turismului pe Principii Durabile

INTRODUCERE În dezvoltarea economică de după cel de-al doilea război mondial, turismul, un sector important al economiei mondiale, a cunoscut o...

Strategii de dezvoltare economică și turistică - stațiunea Călimănești-Căciulata

Introducere Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la sfârşitul...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Vâlcea - zona Drăgășani

INTRODUCERE Turismul reprezintă o ramură importantă a economiei naționale, acționând astfel ca un element dinamizator al întregului sistem...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Valcea

Cap. I Localizarea si caracterizarea zonei Judetul Valcea beneficiaza de toate caracteristicile unei zone turistice complexe , imbinand forme de...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Vâlcea

1.Caracterizare geografică şi economico-socială 1.1 Caracterizare geografică Prima atestare documentara pentru judeţul Vâlcea este consfinţită in...

Ai nevoie de altceva?