Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2331
Mărime: 152.24KB (arhivat)
Publicat de: Cipriana Ignat
Puncte necesare: 8
Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” Facultatea de management turistic si commercial

Extras din proiect

Stana de Vale, statiunea balneoclimaterica cu 2.700 de hectare

de teren

In Muntii Padurea Craiului din Carpatii Occidentali, pe versantul vestic al Muntilor Bihor, la o altitudine de 1100 de metri, intr-o depresiune inconjurata de munti, se afla statiunea balneoclimaterica Stana de Vale. Locatia se intinde pe o suprafata de 2.700 de hectare de teren, este renumita in tara si strainatate pentru tratament, odihna si recreere, constituie un important “nod” de plecare pentru numeroase trasee turistice in Apuseni.

Zona beneficiaza de un climat sub-montan cu o temperatura medie anuala de 5 grade Celsius, aer bogat in ozon, nebulozitate redusa si zapada din abundenta. La Stana de Vale, principalii factori de cura sunt apele oligominerale si feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat printr-o presiune atmosferica scazuta, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta a aerului, ceea ce o recomanda pentru tratarea si ameliorarea afectiunilor endocrine, a cailor respiratorii si a nevrozei astenice.

Statiunea Stana de Vale, situata in judetul Bihor, inclusa in comuna Budureasa, din Muntii Vladeasa a fost infiintata in anul 1880 de episcopia greco-catolica pe un domeniu ce se intinde pe o suprafata de 2700 de hectare, cedat in secolul al XVIII-lea de Biserica Romana Unita cu Roma, de imparateasa Maria Tereza. Aerul bogat in ozon, existenta a numeroase izvoare cu ape minerale, oportunitatile de tratament si de drumetii sunt atuu-rile principale ale zonei, atat vara cat si iarna. Aflata intr-o depresiune inconjurata de munti, cu o temperatura medie anuala de 5 grade, nebulozitate redusa si zapada abundenta, iarna, statiunea asigura conditii optime de practicare a sporturilor specifice-dispune de cateva partii de schi si de sanius, un teleschi (650 de metri lungime).

Stana de Vale, cu un aer puternic ionizat este un mediu ideal pentru petrecerea unei vacante in mijlocul naturii, avand o serie de atractii turistice, peisaje si trasee montane deosebite. Ofera turistilor posibilitatea de a efectua excursii la Izvorul Minunilor, Cascada Iadolina, drumetii montane pe 16 trasee marcate, unde se poate admira cea mai mare cascada din Romania « Saritoarea Bohodei », cu o inaltime de 96 de metri, deplasari la Pestera Ursilor, Pesterile Ferice, Onceasa, Alunului, si Meziad, excursii la popasul Pescaresc Cefa, Pastravaria Stana de Vale, gratare in aer liber, focuri de tabara, mese festive si simpozioane.

In perioada de iarna, partia de schi este dotata cu instalatie de urcare pe cablu si se poate practica pe langa schi, sanius, coborari neconventionale.

Din primavara si pana toamna tarziu, bioclimatul tonic, stimulant pentru organismul uman, determina ca turistii ajunsi pe aceste meleaguri sa li se ofere oportunitatea unor excursii inedite, pe trasee marcate, spre cascadele Iadolina, Iedutului, Moara Dracului, spre pesterile din imprejurimi-Cetatea Radesei si Focul Viu, spre complexul carstic Cetatile Ponorului sau spre cabana Padis.

La Stana de Vale se poate ajunge pe calea rutiera urmand traseul Oradea-Beius, pe DN 76 (86 de kilometri) sau pe calea ferata- pana in statia CFR Beius, iar de aici cu un autobuz care circula pe un traseu de 24 de kilometri.

Principalii factori de cura pentru care statiunea atrage anual mii de turisti sunt apele oligominerale, feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferica scazuta, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta a aerului.

Indicatiile terapeutice pentru care opteaza cei ce ajung aici sunt afectiunile endocrine, nevroza astenica si afectiunile cailor respiratorii. Printre cele mai solicitate tratamente locale se numara fitoterapia (baile de plante), electroterapia, masajul, sauna si gimnastica medicala. Efecte certe dovedite in timp au fost observate in cazul hipertiroidiei benigne si al bolii lui Basedow in stadiile I si II. De asemenea, nevroza astenica, afectiunile cailor respiratorii, starile de debilitate, surmenajul, rahitismul si tulburarile de crestere la copii sunt alte afectiuni ameliorate aici.

Exita si contraindicatii, in cazul unor boli acute, al hemoragiilor abundente repetate, al bolilor grave ale sangelui (leucemii, anemia pernicioasa etc.), parazitoze, boli venerice in stadiu contagios, boli infectocontagioase, tumori maligne, stari casectice, psihopatii, epilepsie. De asemenea statiunea nu este recomandata femeilor insarcinate dupa luna a III-a, in sarcinile patologice in orice luna si nici mamelor in perioada de alaptare.

Stâna de Vale este o destinatie preferata si de cei care practica sporturile de iarna aici existand partii de schi dotate cu instalatii de transport pe cablu. De asemenea este un punct de plecare pe unele trasee de drumetie montana ce duc spre Vladeasa, Piatra Talharului sau Padis.

Padis – cel mai important nod turistic din Muntii Apuseni Turistii ajunsi la Stana de Vale au posibilitatea de a face numeroase drumetii in zona pe diferite trasee montane cu grade diferite de dificultate. Cele mai vizitate sunt Grota Ursilor, cabana Padis, Moara Dracului, Saritoarea Iedului, cabana Meziad, Pestera Alunului. Daca sunteti posesori de autoturism, va recomandam un traseu in care frumusetea si salbaticia locurilor sunt impresionante: Stana de Vale-Remeti (se traverseaza pe Valea Iadului, pe langa lacul Lesu si cascada Valul Miresei). Alte excursii in munti se pot face pe trasee marcate, spre cascada Iadolina, spre pesterile din imprejurimi sau spre grotele, platoul si cabana Padis. Excursii montane se fac si pe vaile Iad si Dragan, cascadele Iadolina si Moara Dracului. Padis este considerat de majoritatea tur-operatorilor de turism cel mai important nod al muntilor Apuseni, datorita reliefului carstic care a favorizat aparitia nenumaratelor pesteri, doline, uvale, avene, izbucuri si ponoare.

Preview document

Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 1
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 2
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 3
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 4
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 5
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 6
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 7
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 8
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 9
Valorificarea potentialulul turistic al stațiunii Stâna de Vale - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Potentialulul Turistic al Statiunii Stana de Vale.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Durabilă a Turismului în Stațiunea Montană Păltiniș

INTRODUCERE Lucrarea de faţă işi propune să prezinte potenţialul turistic şi oferta turistică a Staţiunii Păltiniş din judeţul Sibiu. Prezenta...

Amenajarea turistică a unei zone montane - Stațiunea Borșa

In functie de amplasarea echipamentelor fata de masiv exista 3 forme principale de localizare pentru statiunile montane: a) localizare periferica...

Economia turismului rural - Munții Apuseni

Munţii Apuseni: locul ideal pentru a petrece o vacanţă în mijlocul naturii, la poalele munţilor, într-un sat care a păstrat intacte obiceiurile...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Județul Bihor

Date generale: Populatie: 619.529 locuitori (01.07.2001) Suprafata: 7.544 km˛ Localizare: in partea de nord-vest a Romaniei Resedinta:...

Ai nevoie de altceva?