Analiza coruptiei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza coruptiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

Unii istorici considera ca perioada comunista in Romania s-a caracterizat prin impunerea si apoi mentinerea practic neschimbata pana la prabusirea finala, a modului stalinist, rigid, autoritar si ultra centralizat al economie planificate, iar dar sunt si mituri conform caror prioada comunista era infloritoare, industria duduind din plin.

Pentru Groza, lider al Partidului National Roman la Marea Unirea din 1918, ales de sovietici pentru a masca din functia de premier jaful la care a fost supusa tara noastra dupa cel de-a doilea Razboi Mondial, nu a reușit mai nimic în politica interbelică.

In 1945 agricultura scazuse la nivelul de dupa Razboiul de Independenta, iar foametea a atins in 1947 un nivel mai crunt decat cel din 1907.

Economia României ocupate (1944 - 1957)

In judetele Moldovei s-a produs in acel an de 4 ori mai putine cereale decat a fost necesar pentru hranirea populatiei, astfel ca Romania a inceput sa primeasca ajutoare din afara.

America a alocat un ajutor umanitar de 3 milioane de dolar, iar transporturile cu hrana au venit din Suedia, Elvetia, Vatican si Bulgaria.

Romania pierduse razboiul si in acest timp trenuri cu cereale, lemn, petrol si alte resurse plecau deja in URSS. Despagubirile stabilite prin tratatul de pace au fost evaluate la 300 milioane de dolari, iar abia dupa 30 de ani de la razboi s-au inceiat plata unor despagubiri catre URSS care au totalizat de 15 ori PIB-ul tarii in 1945.

Intre 1945 si 1952 Romania a fost condusa catre naționalizare, cu variantele sale agricolă numită cooperativizare, dar și cu cea financiar-monetară numită stabilizare.

În vara anului 1947 prețul unei pâini în România era de 165 de mii de lei iar cea mai mare bancnotă emisă în acel an de BNR era de 5.000.000. Pe 15 august 1947, toată populația României sărăcește peste noapte. Sub pretextul inflației, care era într-adevăr mare, statul decide schimbarea banilor la o paritate de: 20 000 lei vechi- 1 leu nou

Se impun insa limite de sume, astfel incat in 15 august 1947 sumele limita schimbate sunt:

1 agricultor- 5 mil. lei vechi (30 pâini)

1 muncitor- 3 mil. lei vechi (18 pâini)

1 șomer- 1,5 mil. lei vechi (9 pâini)

Schimbul se face rapid, iar cei care de frica inflatiei isi schimbau averea in aur, erau cautati de securitate si aurul confiscat.

Reforma agrara inceputa imediat dupa razboi prin confiscarea marilor proprietăți și exploatații agricole și împărțirea lor țăranilor. Din cauza haosului creat însă, o mare parte a pământurilor a rămas nelucrată si se impune o a doua faza a nationalizarii in 1947. Aceasta consta in confiscarea proprietatilor taranesti mai mari de 50 hectare.

A treia faza apare in 1949 cand taranii sunt convinsi sa isi predea CAP-urilor ogoarele, vitele si atelajele.

Marea migrație la oraș

Colectivizarea nu a facut decat ca taranii de la noi sa ramana saraci si efectele au dus la migrarea de la sat la oras.

Asa ca in urma industrializarii masive s-a produs o crestere spectaculoasa a numarului de populatie in mediul urban. Orasele ofera tinerilor sateni posibilitatea unor vieti mai comode. Ponderea populatiei numai in Timisoara inregistreaza o crestere de la 37% in 1941, la 62% in 1966.

Dezvoltarea industriala a inceput odata cu Gheorghiu Dej, caruia i se recunosc unele succese in domeniul economic care a condus la cresterea produsului social si a venitului national.

La sfarsitul anilor '50, mai pregnant in '70 si pana in 1985, Romania a folosit masiv politica externa in ajutorul economiei.

Ion Gheorghiu Maurer, ministru de externe si apoi premier si Corneliu Manescu sfatuitroi si apropriati ai lui Dej si apoi Ceausescu au compensat lipsa de educatie a liderilor comunisti.

Dupa moartea lui Stalin, Maurer joaca un rol important in conducerea Romaniei contribuind decisiv la planurile de emancipare economica de sub tutela Stalinista.

Vorbim inca o data de o Romanie ocupata de trupele sovietice, chiar daca Stalin murise in 1953, iar Ana Pauker a fost eliminata de la conducere in 1952 , dar asta nu-i scosese pe rusi din tara.

Asa ca Dej negociaza cu rusii retragerea Armatei Ruse din Romania si desfiintarea Sovrom-urilor prin implicarea in inabusirea revolutiei de la Budapesta. Astfel invadeaza Ungaria alaturi de Uniunea Sovietica, iar liderii maghiari sunt detinuti in Romania dupa inabusirea Revolutiei anticomuniste si din nou se indatoareaza masiv URSS-ului cu 5 miliarde de dolari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza coruptiei.docx