Analiza lucrarii Structura revolutiilor stiintifice de Thomas S. Kuhn

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza lucrarii Structura revolutiilor stiintifice de Thomas S. Kuhn.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

1.Ce este o revoluție științifică? Care sunt etapele realizării ei?

Necesitatea unei revoluții științifice este datorată schimbărilor ce au loc într-o anumită arie de cercetări ,necesitatea fiind una permanentă deoarece evoluează în același timp cu omenirea.

2. Care este teza susținută de autor în cadrul lucrării? ( opinia lui epistemologică)

Teza suținută de Thomas Kuhn în lucrarea sa este ceea ce el a numit incomensurabilitatea teoriilor. Conform acesteia știința se dezvoltă independent de comunitățile științifice, fiecare comunitate științifică își dezvoltă o paradigmă proprie de cercetare, total diferită de celelalte paradigme dezvoltate de alte comunități științifice. nu se poate face comparație între paradigme, între modelele de cercetare, nu se poate spune că o paradigmă este mai bună deoarece paradigma se dezvoltă ținând seama de caracteristicile comunității științifice căreia îi aparține. Astfel, modelul paradigmatic de cercetare dezvoltat de către o comunitate științifică nu poate fi adoptat sau tradus de către o altă comunitate științifică datorită condiționărilor impuse de limbă.

3. Care este natura și necesitatea unei revoluții științifice?

Revoluția științifică o reprezintă transformările care au avut loc într-o anumită perioada științifică.Etapele realizării revoluției științifice se datorează unor cercetări, iar revoluția propriu-zisă este produsă când sunt schimbări în cadrul cercetării , trecând la o nouă etapă atunci când apare o nouă cercetare științifică.

4. Definiți conceptele: știința normală, comunitate științifică, probleme puzzle.

Știința normală înseamnă, „cercetarea bazată ferm pe una sau mai multe realizări științifice trecute, realizări pe care o anumită comunitate științifică le recunoaște, pentru o vreme, drept bază a practicii ei” (Kuhn, 1976:53).

Comunitatea științifică este un instrument extrem de eficient de rezolvare a problemelor sau puzzes-urilor definite de paradigma ei. O comunitate științifică este compusă de oameni care impărtășesc o paradigmă.

Probleme puzzles reprezintă o provocare pentru cercetători pentru că prezintă, în speță, probleme complicate. Poate cea mai izbitoare trăsătură a problemelor cercetării normale este măsura foarte mică în care ele urmăresc să producă noutpți majore de ordin conceptual sau fenomenal.

5. Cum este definit conceptual de paradigma?

Paradigma este o construcție mentală larg acceptată, care oferă unei comunități sau unei societăți pe perioadă îndelungată o bază pentru crearea unei identități de sine si astfel pentru rezolvarea unei probleme sau sarcini.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza lucrarii Structura revolutiilor stiintifice de Thomas S. Kuhn.docx