Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8103
Mărime: 696.55KB (arhivat)
Publicat de: Luminita N.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tatiana Șaptefrați
Materie: Mecanisme și instituții în Administrația Publică
Chisinau, R. Moldova

Cuprins

  1. INTRODUCERE Pag. 3
  2. Capitolul 1. CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND CONTROLUL ASUPRA ADMINISTRATIEI PUBLICE .. Pag. 4
  3. Capitolul 2. ESENȚA, MISIUNILE CONTROLULUI ÎN SFERA ADMINISTRAȚIEI PUBLICE . Pag. 6
  4. Capitolul 3. FORME ȘI METODE DE CONTROL ÎN SFERA ADMINISTRAȚIEI PUBLICE .. Pag. 7
  5. 3.1. Controlul politic sau parlamentar .. Pag. 8
  6. 3.1.1. Caracteristicile controlului parlamentar Pag. 9
  7. 3.1.2. Căile de înfăptuire a controlului parlamentar ... Pag.11
  8. 3.2. Controlul administrativ . Pag.12
  9. 3.3. Controlul judecătoresc . Pag.14
  10. 3.4. Controlul obștesc .. Pag.17
  11. 3.5. Metode de control . Pag.17
  12. Capitolul IV. INSTITUȚIILE SPECIALIZATE DE CONTROL . Pag.18
  13. CONCLUZII Pag.20
  14. BIBLIOGRAFIE . Pag.21

Extras din referat

INTRODUCERE

Scopul lucrării de față este de a sublinia importanța și necesitatea controlului în administrația publică.

Administrația publică reprezintă acțiunea unor oameni în raport cu alți oameni, desfășurată în interes general și în regim de putere publică, în scopul organizării executării și executării concrete a legii.

Administratia, ca structura prin intermediul careia se urmareste realizarea interesului general al societatii, sau ca prestatoare de servicii, constituie una dintre cele mai utile activitati umane, contribuind la punerea in valoare a bogatiilor sociale.

Administrația publică are menirea de a realiza anumite valori politice, economice, sociale și culturale, care exprimă interesele generale ale societății formulate în conținutul legilor. Prin urmare, administrația publică constituie un „mecanism de realizare a valorilor politice pentru satisfacerea necesităților sociale” și este deosebit de important ca în acest proces de realizare să nu secadmită abateri de la prevederile normative de către înșiși reprezentanții administrației. În acest scop, administrația publică este supusă diverselor forme de control care reprezintă una din modalitățile cele mai eficientecde asigurare a legalității.

Așadar, administrația publică nu poate fi concepută în afara unei activități de control asupra modului în care își realizează obiectivele, decizia, execuția și controlul execuției fiind un proces unitar, care asigură însuși scopul legii.

În prezent, este unanim recunoscut faptul că organizarea și coordonarea oricărui domeniu economic sau social și, mai ales, perfecționarea metodelor sunt condiționate de cunoașterea realității, de informarea precisă asupra unei activități concrete. Din acest punct de vedere, controlul apare ca o condiție de sine qua non a activității autorităților administrației publice, deoarece numai prin control se poate verifica viabilitatea deciziilor autorităților publice, se pot descoperi păreri, se pot gândi și elabora soluții de optimizare în practica cotidiană

Activitatea de control are rolul de a regla executarea deciziei administrative și a însăși actului decizional, fiind o importantă latură a factorilor de conducere socială. Controlul este, de asemenea, și un important mijloc de realizare a funcțiilor de reglare și autoreglare a întregului sistem.

Necesitatea și însemnătatea controlului activității administrative rezultă din specificul acesteia, de a fi în continuă confruntare cu realitatea, pentru realizarea permanentă a conformității actelor administrative, emise de organele inferioare, cu prevederile actelor normative cu forță juridică superioară.

CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND CONTROLUL ASUPRA ADMINISTRATIEI PUBLICE Orice activitate cu caracter organizat presupune și controlarea sau verificarea modului ei de realizare. În acest sens, activitățile autorităților publice, implicit și activitatea executivă desfășurată de organele administrației publice, trebuie controlate. Verificarea urmarește, în principal, stabilirea conformității sau neconformității dintre activitatea efectiv realizată cu normele juridice care o reglementează, în care sens controlul desfășurat este unul de legalitate. Verificarea poate însă urmări și controlarea modului în care măsurile dispuse sau executate de către administrație au corespuns cel mai bine condițiilor concrete date, în care sens controlul este de oportunitate sau de actualitate, ori dacă îndeplinirea respectivelor sarcini s-a facut în timp optim și cu cheltuieli minime, în care sens controlul este de eficiență. Activitatea de control are deci ca scop principal cunoașterea efectivă a stadiului și a modului de îndeplinire a atribuțiilor, prevenirea săvârșirii unor abateri, descoperirea și înlăturarea celor produse, inclusiv a cauzelor care le-au generat sau a condițiilor favorizatoare, stabilirea răspunderii celor vinovați și asigurarea perfecționarii continue a activităților și structurilor verificate, după caz. Rezultă că verificarea nu se reduce doar la descoperirea încălcărilor și la aplicarea sancțiunilor celor vinovați, aceste aspecte fiind doar un rezultat derivat al unei activități de control mult mai complexe întreprinse în cele mai diferite scopuri. Activitatea executivă a administratiei publice este supusă unor multiple forme de verificare, fiecare dintre acestea dispunând de metode și mijloace proprii de realizare. Ceea ce caracterizează, sub acest aspect, activitatea executivă, spre deosebire de alte activități sau funcții fundamentale ale statului, este marea varietate a formelor și procedeelor de verificare exercitate asupra autorităților administrative datorită volumului, specificității și complexității de ansamblu a acestei activități comparativ cu orice altă formă de activitate socială, inclusiv statală. Existența sistemului de organe executive cu multiple raporturi ierarhice, precum si specificul unor aspecte ale activitatii administrative determina ca actiunile de verificare sa fie efectuate atat de catre subiecte din afara acestui sistem cat si, mai ales, de catre insasi administratie asupra structurilor componente ale sistemului executiv, fie ca atribut al conducerii executive si al raporturilor de subordonare, fie ca rezultat al unei anumite specializari conferite autoritatilor de control si de inspectie. Necesitatea controlării activității executive rezidă și din caracterul decizional juridic al unei bune părți al acesteia, adica posibilitatea de a emite sau de a executa măsuri susceptibile de indeplinire, la nevoie, prin forța de constrângere a statului și care ar

putea duce la eventuale încălcări ale legii sau ale unor drepturi subiective. Or, în acest sens verificarea urmareste sa asigure, printre altele, o si mai puternica aparare a legalitatii, a ordinii de drept, a drepturilor subiective si a intereselor legitime apartinand celor mai diferite subiecte de drept, persoane fizice si juridice.

Bibliografie

1. Constituția Republicii Moldova, 26 iulie 1994.

2. Legea cu privire la transparența în procesul decizional Nr. 239 din 13.11.2008.

3. Legea cu privire la libertatea de exprimare, Nr. 64 din 23.04.2010.

4. Legea nr. 158-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Monitorul Oficial Nr. 230-232 din 23.12.2008

5. Legea nr. 136 din 07.07.2017 cu privire la Guvern.

6. Legea nr. 98 din 04.05.2012 privind autoritățile administrației publice centrale de specialitate.

7. Legea cu privire la administrația publică locală Nr. 436 din 28.12.2006.

8. Legea Nr.435 cu privire la descentralizarea administrativă din 28.12.2006.

9. Alexandru Ioan, „Administrația publică”, Lumina Lex, București, 2001.

10. Alexandru Ioan, “Întroducere în teoria administrației publice”, Ed. Sylvi, București, 1997.

11. Iacub Irina, Chiper Natalia. “Controlul exercitat asupra administrației publice: esență, forme, obiective și efecte”, Administrația publică, nr.4, 2017.

12. Sîmboteanu, Aurel. Teoria administrației publice.- Ch.: CEP al USM, 2008. p. 173-184.

13. Alexandru I., Administrația publică. Teorii. Realități. Perspective. București: Lumina Lex,1999, 646 p.

14. Șaptefrați T.I., Buna guvernare în procesul de globalizare. Materialele conferinței științifico-practice cu participare internațională din 20 mai 2013., Chișinău, 2013. p.23-26.

15. Șaptefrați.T.I., Buna guvernare: caracteristici, dimensiuni și metode de evaluare. Administrare Publică, Revistă metodico-științifică trimestrială, nr.3, iulie-septembrie 2015, Chișinău, 2015.

16. Brezoian D., Drept administrativ și știința administrației, București, 1994.

17. Bălan E., Instituții de drept public. București: ALL BECK, 2003, 178 p.

18. Iacub I., Noțiunea, necesitatea și rolul controlului exercitat asupra administrației publice. În: Legea și Viața, nr. 3, 2006.

19. Sîmboteanu A., Controlul - component de reformare a administrației publice. În: ,,Administrarea Publică” nr. 1, Chișinău, 1997.

20. Răilean Petru, Controlul judiciar asupra administrației publice - dimensiune inerentă unui stat de drept, Materiale ale Conferinței internaționale științiico-practice.

22

21.Фиaлкoвcкaя И. Д., Toнeнкoвa О. A. Сyдeбный кoнтpoль в cфepe иcпoлнитeльнoй влacти: пoнятиe, пpизнaки, мecтo в cиcтeмe aдминиcтpaтивнoгo пpaвa. B: Вecтник Нижeгopoдcкoгo yнивepcитeтa им. Н. И. Лoбaчeвcкoгo, 2008, № 3, c. 208-212.

22. Orlov M. Curs de contencios administrativ. Chișinău: „Elena-V.I.” SRL, 2009.

23. Costachi Gh. Direcții prioritare ale ediicării statului de drept în Republica Moldova. Chișinău: Institutul de Istorie, Stat și Drept (Î. S. F.E.-P. „Tipograia Centrală”), 2009.

24.www.lex.justice.md, www.parlament.md, www.fisc.md, www.ies.gov.md, www.ism.gov.md

Preview document

Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 1
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 2
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 3
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 4
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 5
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 6
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 7
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 8
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 9
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 10
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 11
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 12
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 13
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 14
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 15
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 16
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 17
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 18
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 19
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 20
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 21
Controlul în administrația publică - parlamentar, judiciar, administrativ - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Controlul in administratia publica - parlamentar, judiciar, administrativ.pdf

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Te-ar putea interesa și

Rolul Controlului în Eficientizarea Activității Administrației Publice

INTRODUCERE În condiţiile actuale complexe ale proceselor sociale, în efortul de edificare a unui stat de drept real democratic se impune o...

Competența Instanțelor De Contencios Administrativ în Soluționarea Litigiilor între Funcționarul Public și Autoritatea Administrativă în Care își Desfășoară Activitatea

Capitolul I Noţiuni introductive Secţiunea 1 Administraţia Publică §1. Executivul 1. Puterea executivă. Această noţiune este foarte vagă având...

Avocatul Parlamentar pentru Drepturile Omului

Introducere. Promovarea conceptului de drepturi ale omului, precum şi a consacrării lor juridice constituie una din problemele fundamentale ale...

Controlul în administrația publică

Introducere Controlul asupra administraţiei publice este o necesitate veche de când există lumea; scrierile anticilor relevau lupta împotriva...

Caiet de practică - Primăria Comunei Puiești

Caiet de practica Primaria comunei Puiesti , perioada 13.06.2011-24.06.2011 1 Organizare, funcţionare şi reglementare privind autorităţile...

Principiul descentralizării administrative în Anglia și Franța

Capitolul I Noţiunea de descentralizare administrativă 1.1. Noţiuni generale. Centralismul reprezintă exercitarea de la nivel central a...

Controlul jurisdicțional asupra activității administrației publice

I. Noţiunea de contencios administrativ Prin contencios administrativ se înţelege activitatea de soluţionare de către instanţele de contencios...

Drept Administrativ

1. Obiectul administraţiei publice. Administraţia publică are ca scop realizarea valorilor care exprimă interesele statului sau ale unei...

Ai nevoie de altceva?