Drepturile si obligatiile functionarilor publici

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Drepturile si obligatiile functionarilor publici.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

Abordand problema drepturilor functionarilor publici trebuie sa subliniem ca, asa cum se sustine in realitatea juridica, nu exista drepturi si obligatii independente unele de altele.Astfel, fiecarui drept ii corespunde o obligatie corelativa si fiecare obligatie naste, la randul sau un drept.

Daca institutia publica are dreptul sa ceara de la functionarul sau un comportament profesional si extraprofesional adecvat, in mod similar, functionarul public este indreptatit sa pretinda si sa obtina de la institutia publica in care este incadrat recunoasterea si respectarea drepturilor sale garantate de lege.

Functionarii publici au in conditiile legii o serie de drepturi de natura politica, economica si sociala.

Drepturile functionarilor publici prevazute in Statutul functionarilor publici sunt urmatoarele:

- Dreptul la opinie este garantat de lege.

Acest drept presupune o conduita a functionarului public atat la serviciu, cat si in afara acestuia.

- Este interzisa orice discriminare intre functionarii publici pe criterii politice, de apartenenta sindicala, convingeri religioase, etnice, de sex, orientare sexuala, stare materiala, origine sociala sau de orice alta asemenea natura.

- Dreptul la informare cu privire la deciziile care se iau in aplicarea statutului functionarilor publici si care ii vizeaza in mod direct.

- Dreptul de asociere sindicala este garantat functionarilor publici, cu exceptia celor care sunt numiti in categoria inaltilor functionari publici si altor categorii de functionari publici carora le este interzis acest drept prin statute speciale.

- Dreptul la greva in conditiile legii.

Functionarii publici care se afla in greva nu beneficiaza de salariu si alte drepturi salariale pe durata grevei.

- Dreptul la salariu.

Salariul se stabileste pentru fiecare functionar public, in raport cu categoria, gradul, clasa si treapta pe care o are. Functionarii publici beneficiaza de prime si alte drepturi salariale in conditiile legii. Functionarii publici de conducere primesc pe langa salariul de baza si o indemnizatie de conducere.

- Dreptul la gratuitatea uniformei

- Dreptul la perfectionarea pregatirii profesionale.

Perioada in care functionarii publici urmeaza forme de perfectionare profesionala, beneficiaza de drepturile salariale cuvenite. Drepturile salariale se acorda numai daca functionarul public urmeaza o forma de perfectionare organizata la initiativa sau in interesul autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile si obligatiile functionarilor publici.doc