Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale

Referat
9.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5163
Mărime: 32.60KB (arhivat)
Publicat de: Iancu Ivan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florin Tudor

Cuprins

  1. 1.Considerații introductive 3
  2. 2.Scurt istoric 4
  3. 3.Structura INCOTERMS 2010 6
  4. 4.Utilizarea INCOTERMS într-un contract 8
  5. 5.Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale 10
  6. Bibliografie 15

Extras din referat

”Prin cuprinsul lor, INCOTERMS reprezintă un ansamblu de reguli prin care sunt determinate drepturile şi obligaţiile părţilor în cadrul contractelor de vânzare internaţională; selectarea unei reguli pentru interpretarea termenilor comerciali INCOTERMS constituie rodul progresului de negociere între părţi exprimând raportul de forţe economice dintre acestea”

În raport cu obligaţiile părţilor în cadrul unui contract de vânzare internaţională, se disting mai multe tipuri de contracte în care regăsim desemnate diverse clauze.

”Pentru a defini principalele reguli INCOTERMS au fost luate în considerare ca punct de pornire: predarea mărfii, stabilimentul vânzătorului şi cel al cumpărătorului; aceste reguli privesc obligaţiile fiecărei părţi, care sunt clasate în zece articole, cu titluri similare pentru toate regulile. Grație evoluţiei semnificative a comerţului internaţional, în scopul punerii la dispoziţie a comercianţilor a unor reguli în interpretare a condiţiilor comerciale folosite frecvent în cadrul comerţului internaţional”

Camera Internaţională de Comerţ de la Paris a constituit un ansamblu de condiţii de livrare ce au ca scop interpretarea acestora în domeniul vânzării internaţionale, reguli care erau în practica comerţului internaţional nişte cutume, însă care nu aveau aceeaşi semnificaţie pentru comercianţii din diverse ţări.

”Întrucât tranzacțiile comerciale internaționale devin mai mari și mai complexe, la fel și posibilitățile de neînțelegeri și de litigii costisitoare, dacă contractele nu sunt scrise în mod corespunzător. Incoterms sunt termeni comerciali internaționali pregătiți de Camera Internațională de Comerț care, începând din 1936, au contribuit la gestionarea comerțului internațional”

Incoterms permite exportatorilor să stabilească prețuri astfel încât costul și riscul de transport internațional să fie clar distribuite între cumpărători și vânzători. De asemenea, ele cuprind datoriile de asigurare de acoperire (în termenii CIF și CIP) și formalitățile vamale

Termenii comerciali internaționali ("Incoterms") sunt termeni comerciali recunoscuți pe plan internațional utilizați în contractele de vânzare. Acești termeni sunt folosiți cu scopul de a se asigura că cumpărătorul și vânzătorul știu:

- Cine este responsabil pentru costul transportului bunurilor, inclusiv asigurarea, impozitele și taxele

- În cazul în care mărfurile trebuie preluate și transportate

- Cine este responsabil pentru bunuri la fiecare pas în timpul transportului

Termenii comerciali internaționali (INCOTERMS) au abreviat codurile care identifică obligațiile și responsabilitățile cumpărătorului și vânzătorului în cadrul contractelor de vânzare, de obicei de natură internațională. ”Acestea au fost scrise și publicate de Camera Internațională de Comerț (ICC) de peste 70 de ani și sunt revizuite periodic pentru a reflecta schimbările în modurile de transport și de transport și practicile de asigurare aferente. Prin urmare, este important să se identifice și să se includă versiunea corectă a INCOTERMS care urmează să fie aplicată (versiunea curentă este INCOTERMS 2010, ICC Pub. Nr. 715E)”

Incoterms caută să creeze un set de reguli internaționale pentru a interpreta termenii cei mai comuni în comerțul internațional. Scopul lor este de a preveni incertitudinea derivată din interpretările diferite ale acestor cuvinte din diferite țări, sau cel puțin ele pot fi reduse foarte mult.

”Utilizarea acestor termeni în contractul de vânzare-cumpărare trebuie menționată în mod explicit prin includerea indicației "Incoterms 2000", de exemplu, "FOB Rotterdam, Incoterms 2000". Incoterms determină responsabilitățile reciproce dintre cumpărător și vânzător în contract și nu trebuie să fie confundate cu distribuirea responsabilităților între expeditor, transportator și receptor în contractul de transport”

Există treisprezece linkuri Incoterms. Acestea pot fi reprezentate grafic ca o scară în care fiecare pas crește responsabilitățile părților, de la sfârșitul vânzătorului până la capătul opus al cumpărătorului.

2.Scurt istoric

”Regulile INCOTERMS sunt recunoscute de către UNCITRAL ca fiind standardul global pentru interpretarea termenilor în comerţul exterior şi prevăd norme acceptate pe plan internaţional specificând definiţiile şi normele de interpretare pentru cei mai comuni termeni comerciali. Pe măsura dezvoltării comerţului mondial, a modernizărilor ce au caracterizat procesul evolutiv al vieţii economice internaţionale, varianta revizuită a fost adoptată la Congresul CCI de la Viena din 1953 şi este cunoscută sub numele de INCOTERMS 1953, aceasta fiind prima variantă de bază a regulilor ce au recunoaştere internaţională, ce cuprindea nouă termeni comerciali”

Ulterior, în 1967, 1968, 1980, 1990 şi ediţia INCOTERMS-2000 au adus modificări importante ale termenilor atât sub aspectul denumirii, cât şi al conţinutului lor, creându-se o nouă variantă de bază a regulilor. ”Scopul INCOTERMS este acela de a oferi un set de reguli internaţionale pentru interpretarea celor mai uzitaţi termeni comerciali ce sunt încorporaţi în mod regulat în contractele de vânzare în întreaga lume şi au devenit parte din limbajul cotidian al comerţului. Regulile globale introduse de ICC şi utilizate de către companii în nenumarate tranzacţii de afaceri din întreaga lume sunt o parte esenţială a activităţii ICC şi ne diferenţiaza de multe alte organizaţii de afaceri internaţionale”

”Pentru a ţine pasul cu dezvoltarea rapidă a comerţului internaţional şi cu globalizarea, regulile INCOTERMS sunt revizuite o data la 10 ani. Având în vedere că, de la ultima revizuire din 2000, s-au schimbat multe în comerţul internaţional, Camera de Comert Internaţională întrunită la Paris în septembrie 2010 lansează publicaţia INCOTERMS 2010, ce stabileşte un ghid practic pentru a ajuta utilizatorii în alegerea mai uşoară a celor mai potrivite reguli pentru tranzacţile lor”

Noii termeni INCOTERMS au fost elaboraţi cu scopul delimitării drepturilor şi obligaţiilor părţilor participante în comerţul internaţional de mărfuri şi au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011. „Nu există o organizaţie mai bine plasată decât ICC - acestă organizaţie este creată şi menţine regulile INCOTERMS - pentru a ajuta comercianţii în aplicarea corectă a normelor pentru operaţiunile lor globale sau de vânzare pe piaţa internă”

Regulile INCOTERMS sunt un standard recunoscut la nivel internaţional şi sunt utilizate la nivel mondial în contracte interne şi internaţionale pentru vânzarea de bunuri. Normele au fost dezvoltate şi întreţinute de către experţi şi practicieni, ele ajută comercianţii în evitarea neînţelegerilor costisitoare, de clarificare a sarcinilor, a costurilor şi riscurilor implicate în livrarea de bunuri de la vânzători la cumpărători

Prima schimbare pe care o aduce INCOTERMS® 2010 constă în reducerea termenilor de la 13 în INCOTERMS 2000 la 11 în INCOTERMS 2011, termeni de livrare ce definesc în mod clar obligaţiile părţilor şi reduc riscul apariţiilor unor complicaţii juridice. O a doua schimbare structurală apare la grupa D, care a suferit cele mai mari schimbări, referitoare la faptul că termenul de livrare DEQ a fost înlocuit cu DAT (livrare la terminal) şi că termenii de livrare DAF, DES şi DDU au fost înlocuiţi cu DAP (livrare la un loc numit).

Bibliografie

- T. R. Popescu, Regulile INCOTERMS în vînzarea internaţională, Editura Didactică şi Pedagogică, 1983, Bucureşti

- Luminiţa Voichiţa, Rolul utilizării regulilor INCOTERMS în contractele comerciale internaţionale, Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilorm 2014

- D. Stapleton, V. Pande, O’Brien, EXW, FOB or FCA? Choosing the right Incoterm and why it matters to maritime shippers, în Journal of Transportation Law, Logistics & Policy, 2014

- I. Carr., International Trade Law, ed. a V-a, Editura Routledge, New York, 2014

- C.T. Ungureanu, Dreptul comerțului internațional. Contracte de comerț internațional, Editura Hamangiu, București, 2014

- I. Macovei, Tratat de drept al comerțului internațional, Editura Universul Juridic, București, 2014

- M. K. Jr. Nevile, Transportation Cost as Basis for Duty and Border Taxes în Journal of International Taxation, August 2011

- I.M. Costea, Drept financiar. Note de curs, ed. I, Editura Hamangiu, 2013

- F. Reiche, Reducing Value-Added Tax Capital Commitment Cost in Logistics Networks of Multinational Corporations, Bamberg, 2012, p.101, material disponibil online la adresa:http://www1.unisg.ch/www/edis.nsf/SysLkpByIdentifier/4106/$FILE/dis4106.pdf

- J. Bello, Incoterms and place of supplyîn Tax Adviser, decembrie 2007

- C. Walsh, Taking your Business Global? 10 Important Indirect Tax Issues to Consider în TaxExecutive nr. Nov/Dec 2009

- L. Voichița, Rolul utilizării regulilor Incoterms în contractele comerciale internaționale în Tribuna Juridică nr. 1/2011, p. 172, disponibilă la adresa http://www.tribunajuridica.eu/arhiva/anul1v1.html

- M. Ward, Incoterms.What are they and how can they be of use in establishing VAT treatment?,p. 1, material disponibil online la adresa: http://www.marcusward.co/incotermswhat-are-they-and-how-can-they-be-of-use-in-establishing-vat-treatment/

- A.T. Cook, Mastering the Business of Global Trade - Negociating Competitive Advantage Contractual Best Practices, Incoterms and Leveraging Supply Chain Options, Editura CRC Press, New York, 2014

- J. Giermanski, M. McGhee, International Trade&Title:Security & Tax Concerns - Part 1, în Strategic Finance, Februarie 2004

- M.K.Jr. Nevile, Incoterms Count in Journal of International Taxation, Iunie 2013

Preview document

Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 1
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 2
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 3
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 4
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 5
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 6
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 7
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 8
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 9
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 10
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 11
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 12
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 13
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 14
Impactul vamal al utilizării regulilor incoterms în contractele comerciale internaționale - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Impactul vamal al utilizarii regulilor incoterms in contractele comerciale internationale.docx

Alții au mai descărcat și

Recenzie - Principalele aspecte vamale din Romania, analizate în context european

Partea Introductiva: Acest articol reprezinta de fapt un ghid care cuprinde o scurtă prezentare a principalelor schimbări în legislația vamală...

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Ai nevoie de altceva?