Lupta împotriva corupției - raportul MCV

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2649
Mărime: 26.02KB (arhivat)
Publicat de: Raluca Maria C.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Manuel Gutan
Facultatea de Drept "Simion Barnutiu"
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu

Cuprins

  1. 1. Integrarea Romaniei in UE – Scurt istoric. 3
  2. 2. Mecanismul de cooperare si verificare (MCV).4
  3. 3. Progresele inregistrate de la inceputul MCV.5
  4. 4. Procesul judiciar.6
  5. 5. Agentia nationala de integritate (ANI).7
  6. 6. Combaterea coruptiei la nivel inalt.8
  7. 7. Combaterea coruptiei la toate nivelurile.9
  8. BIBLIOGRAFIE.11

Extras din referat

1. Integrarea Romaniei in UE – Scurt istoric

Integrarea Romaniei in Uniunea Eurpeana, incepe in iunie 1995, cand aceasta a trimis prima solicitare de a deveni membra. Dupa 4 ani, Comisia Europeana a considerat ca se pot incepe negocierile de aderare impunand , de inceput doua conditii, si anume : situatia copiilor din orfelinate sa se imbunatateasca si sa fie intocmita o strategie economica.

Negocierile de aderare au inceput in februarie 2000, obiectivul principal al Romaniei a fost ca in 2007 sa obtina statutul de membru deplin in cadrul comunitatii Uniuni Europene. Cu toate aceste, in primul Raport de tara, efectuat in 2003, situatia Romaniei, nu era chiar roz, in privinta obtinerii statutului de membru deoarece, acesta nu reusise sa rezolve doua probleme foarte importante, precum : eradicarea coruptiei si aplicarea reformei.

Acelasi raport, continea si recomandari care trebuiau puse in aplicare, pentru ca integrarea sa aibe loc la data stabilita initial, acestea vizeaza : masuri anticoruptie, independenta si functionarea sistemului judiciar, libertatea presei, stoparea abuzurilor politiei. In amendamentul 19 al aceluiasi Raport, Parlamentul European a recomandat Comisiei Europene sa regandeasca strategia de aderare a Romaniei si totodata sa monitorizeze mult mai bine implementarea normelor europene, mai ales pe cele referitoare la justitie si afaceri interne.

In urma Raportului , Romania a intocmit un proiect prin care sa indeplineasca cerintele cerute, astfel la sfarsitul anului Romania a primit, din partea Uniunii garantia ca aderarea acesteia se va face la data initial stabilita.

In aprilie 2005, Romania semneaza Tratatul de aderare. In octombrie 2005, Comisia Europeana a publicat al doilea raport de tara in legatura cu evolutia Romaniei privind cerintele care trebuiau indeplinite pentru a putea deveni membru cu drepturi depline. De aceasta data, Raportul a fost favorabil, precizandu-se ca Romania isi va putea respecta indatoririlede Stat Membru.

In septembrie 2006, la Strasbourg, Comisia Europeana a prezentat raportul comprehensiv de monitorizare a Romaniei in care s-a facut precizarea, pentru prima data, statul candidat este pregatit sa adere la 1 ianuarie 2007.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost marcata simbolic printr-o harta careia i s-a alaturat si harta Romaniei.

2. Mecanismul de cooperare si verificare (MCV)

Mecanismul de cooperare si verificare a luat nastere prin Decizia Comisiei Europene (C(2006) 6569 ), in urma Consiliului de Ministri in care s-a decis ca este nevoie de un mecanism care sa urmareasca evolutia si imbunatatirea implementarii reformelor din sistemul judiciar si al luptei impotriva coruptiei. De la instituirea MCV – ului si pana in prezent, acesta estimeaza dezvoltarea si face recomandarile necesare imbunatatirii metodelor de aplicare a reformelor.

Consiliul European a sprijinit mereu procedeele folosite de catre Comisie prin MCV, deoarece mecanismul a jucat un rol foarte important in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie, in Romania in ultimii 10 ani.

Pentru a avea success si a obtine rezultatele urmarite de MCV, masurile legislative si cele institutionale trebuie imbinate. Astfel, prin imbinarea celor doua, au fost obtinute rezultate benefice, mai decat ca mai multi judecatori si procurori au dat dovada de dorinta de a-si face datoria cu integritate, iar ministrii de jutitie au sporit colaborarea intre Comisie si autoritatile romane.

Cu toate acestea, inca exista probleme in ceea ce priveste independenta sistemului judiciar si a autoritatii hotararilor judecatoresti, precum si anumite incercari de a se reveni la situatia anterioara reformelor, ceea ce duce la continuarea rapoartelor MCV.

Rapoartele mecanismului de cooperare si verificare vor inceta in momentul in care obiectivele urmarite de la momentul aderarii, si anume : independenta si eficienta sistemului judiciar, integritatea si lupta impotriva coruptiei vor fi realizate intr-o maniera cel putin acceptabila.

In practica legislativa pot aparea modificari subite, efectuate in cadrul Parlamentului , ceea ce duce la o practica defectuoasa a reglementarilor si la nedezvoltarea cadrului juridic privind coruptia. Totusi s-a observat o imbunatatire in ceea ce transparenta, care a avut o ascensiune favorabila, chiar si pe parcursul anului 2016, in special cu privire la sistemul judiciar si la coruptie.

Prezentul raport MVC stabileste masurile principale, ce trebuie luate pentru ca Romania sa-si atinga obiectivele impuse si emite recomandari privind cresterea raportarii dar si o transparenta mult mai mare. Astfel, printre recomandari regasim, gandirea unor masuri suplimentare de catre mai multe institutii , in ceea ce priveste schimbarea practicilor in vederea realizarii de progrese.

Atunci cand masurile prevazute la fiecare din obiectivele de referinta din prezentul raport vor fi indeplinite, obiectivul respectiv va fi considerat provizoriu finalizat. Cand toate obiectivele de referinta vor fi finalizate, MCV va fi inchis, exceptand cazul in care evolutiile inverseaza in mod clar sensul progreselor

Astfel, comisia considera ca recomandarile cuprinse in actualul raport, sunt suficiente pentru indeplinirea obiectivelor dar si sa duca la grabirea autoritatilor romane si de catre UE in ansamblul sau.

Comisia Europeana a stabilit ca urmatorul raport al mecanismului de cooperare si verificare va fi intocmit la sfarsitul anului 2017 si totodata va oferi asistenta suplimentara in consolidarea caracterului ireversibil al progreselor inregistrate.

Bibliografie

1. www.juridice.ro

2. https://ec.europa.eu/info/effective-justice/rule-law

3. http://ec.europa.eu/cvm/progress_reports_en.htm

4. Barbulescu, Iordan Gheorghe , UE Politicile extinderii, Ed. Tritonic, Bucuresti, 2006

Preview document

Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 1
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 2
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 3
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 4
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 5
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 6
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 7
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 8
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 9
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 10
Lupta împotriva corupției - raportul MCV - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Lupta impotriva coruptiei - raportul MCV.doc

Alții au mai descărcat și

Funcționalitatea statului de drept în România

CAPITOLUL I. CONCEPTUL DE STAT DE DREPT ȘI EVOLUȚIA SA DOCTRINARĂ I.1. Cristalizarea conceptului de stat de drept În prezent, în diverse...

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Te-ar putea interesa și

Importanța acordului Schengen pentru România

CAPITOLUL 1.CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE 1.1 Delimiări Conceptuale: Prezentare generală a Acordului Schengen, un scurt istoric La începutul anilor...

Ai nevoie de altceva?