Mentalități românești privind violența domestică

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3538
Mărime: 21.50KB (arhivat)
Publicat de: Ana-Maria N.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

„Sfătuiesc toate femeile care trec prin așa ceva să nu stea să îndure. Mereu va exista o portiță de salvare, indiferent de situație. Există prieteni care vă pot ajuta, există centre, există alternative. Plecați cât mai puteți, cât mai sunteți în viață.”

Citatul de mai sus reprezintă mărturia sub anonimat a unei femei, a unei victime a violenței domestice și am ales să abordez aceasta temă deoarece ne lovim din ce în ce mai des de mentalități iraționale și nefondate aș putea spune, în ciuda acestor timpuri în care egalitatea între sexe nu mai este un subiect tabu și nici rușinea față de o veche vorbă „ vai mamă ce o spună lumea dacă pleci că te-a bătut” nu își mai are locul.

Pentru a putea dezbate mentalitatea românească asupra acestui controversat subiect, mai întâi trebuie să descoperim ce este violența domestică.

Violența domestică este atunci când o persoană încearcă să controleze și să-și impună puterea asupra partenerului său într-o relație intimă. Poate fi vorba de abuz fizic, abuz emoțional sau abuz financiar. În majoritatea cazurilor este săvârșită de către bărbați și experimentată de către femei. Orice femeie poate fi afectată și se poate întâmpla în orice cămin.

Abuzul fizic este probabil cea mai recunoscută formă de abuz. Poate duce la răni fizice și din ce în ce mai frecvent aceste cazuri duc chiar la deces. Modalitățile în care se poate manifesta abuzul fizic sunt multe și unele greu de imaginat darămite de a fi scrise sau spuse. Printre cele mai grave se numără: lovirea, pălmuirea, bătaia cu diferite obiecte, trasul de păr si cele mai grave și greu de imaginat sunt înjunghierea, împingerea pe scări și violul.

Abuzul emoțional este un mod mai eficient de a stabili un dezechilibru de putere într-o relație. Adesea nu este văzut cu ochiul liber sau nu poate fi definit de către cei din afara relației. Abuzul emoțional este la fel de dăunător ca și violența fizică. Adesea implică amenințări cu abuz sexual și fizic. Aceasta include înjosirea, criticarea în mod constant, controlarea și monitorizarea în mod constant prin folosirea tehnologiei, amenințarea, și faptul că este mereu însoțită de către agresor.

Atunci când există o dinamică a abuzului și controlului într-o relație intimă, există un risc foarte mare să apară și abuzul și intimidarea sexuală. Este mai greu pentru femeile care sunt abuzate de către partenerul să negocieze o relație sexuală egală și liberă cu acest partener. Violul și degradarea sexuală prin folosirea pornografiei grafice și explicite sunt doar două forme de abuz sexual, in realitate existând mai multe.

Abuzul financiar este o formă de violență domestică prin care abuzatorul folosește banii ca un mod de a-și controla partenerul. Este o tactică pe care abuzatorii o folosesc pentru a câștiga putere și dominare asupra partenerilor lor și are ca scop izolarea femeii într-o stare de dependență financiară completă. Prin faptul că acesta controlează accesul femeii la resursele financiare, abuzatorul se asigură că femeia este forțată să aleagă între a rămâne într-o relație abuzivă sau a face față unei sărăci extreme.

Violența în familie a crescut alarmant în contextul unei societăți generatoare de nemulțumiri și frustrări, ce oferă premisele unui comportament violent în familie.

Comunitatea internațională a recunoscut că violența în familie reprezintă un fenomen grav, care afectează drepturile fundamentale ale omului la viața, siguranța, libertatea, demnitatea, integritatea fizică și psihică, adoptând o serie de documente internaționale care recomandă statelor să ia toate măsurile de ordin politic, administrativ și financiar ce se impun pentru a preveni și combate fenomenul violenței împotriva femeii.

Preview document

Mentalități românești privind violența domestică - Pagina 1
Mentalități românești privind violența domestică - Pagina 2
Mentalități românești privind violența domestică - Pagina 3
Mentalități românești privind violența domestică - Pagina 4
Mentalități românești privind violența domestică - Pagina 5
Mentalități românești privind violența domestică - Pagina 6
Mentalități românești privind violența domestică - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Mentalitati romanesti privind violenta domestica.docx

Ai nevoie de altceva?