Obstacol comunicare - Cazul Ditrău

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1396
Mărime: 28.51KB (arhivat)
Publicat de: Prcu S.
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: lector univ. dr. Călin Sabin Ghiolțan
Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Materie: Comunicare în Administrația publică

Extras din referat

PREZENTAREA CAZULUI „DITRĂU”

În cursul lunii ianuarie 2020 o brutărie din localitatea Ditrău, județul Harghita, a angajat 2 muncitori de culoare din Sri Lanka, W.D.P. Piumal de 22 de ani și A.A. Mahinda de 48 ani, pe post de brutari. „Muncitorii au ajuns la Ditrău, o localitate cu 5.000 de oameni, majoritatea etnici maghiari, pentru a câștiga salarii mai mari. La scurt timp după sosire, aproximativ 350 de locuitori au protestat în fața primăriei. Revolta a escaladat când preotul romano-catolic a trimis o petiție cu 1.800 de semnături prin care le-a solicitat proprietarilor brutăriei să nu angajeze muncitori străini, în condițiile în care rata șomajul în localitate este <mai mare de 2%>”, scrie BBC”, cazul ajungând și în atenția presei internaționale. Ulterior un al treilea singalez a fost angajat la brutăria din Ditrău.

Comunitatea locală a motivat protestul față de muncitorii singalezi prin faptul că sunt de culoare și că le ating pâinea pe care o consumă, că brutarii singalezi vor aduce și alți muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunității, respectiv pentru cultura și religia acestora - catolică.

De asemenea pe rețele de socializare s-au făcut grupuri de protest împotriva celor 2 brutari singalezi și au fost postate amenințări. Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a deschis un dosar penal în cazul Ditrău, pentru infracțiunile de incitare la ură sau discriminare. Pentru a proteja muncitorii angajatorii i-au mutat în Gheorgheni, o localitate aflată la 15 kilometri de Ditrău.

OBSTACOLUL DE COMUNICARE ÎNTRE ADMINISTRAȚIA LOCALĂ ȘI COMUNITATE. TIPOLOGII

Principalele părți implicate în conflict au fost brutăria angajatoare a celor doi singalezi și comunitatea locală, însă au fost implicate direct Primăria Ditrău pentru medierea și rezolvarea conflictul, dar și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Avocatului Poporului și Ministerului Muncii.

În primul rând, pentru a identifica obstacolul de comunicare este necesar cunoașterea contextului dar și o vedere în ansamblu a situației. În cazul de față avem o localitate cu 98% etnici maghiari, deci o comunitate omogenă și compactă, astfel că, într-o anumită măsură este de înțeles reticența la schimbare. Mai mult este vorba de o comună în care nu este obișnuit tranzitul străinilor, așadar un asemenea eveniment de noutate trebuia prezentat din timp atât de către angajator cât și de către primărie, înainte ca localnici să fie puși în fața faptului împlinit și să reacționeze cu frică, chiar cu ură.

În cele prezentate mai jos vom observă că în cazul discutat avem un concurs al mai multor obstacole de comunicare.

Bibliografie

1. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/bbc-news-povestea-brutarilor-din-sri-lanka-ajunsi-la-ditrau-si-cum-s-a-declansat-revolta-nu-imi-poate-opri-visele-1272507 accesat 31.05.2020

2. https://romania.europalibera.org/a/%C3%AEn-urma-anchetei-%C3%AEn-cazul-ditr%C4%83u-avocatul-poporului-ar-vrea-reglementarea-internetului-considerat-vinovat/30422193.html accesat 31.05.2020

3. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/csaba-asztalos-presedintele-cncd-povestea-de-la-ditrau-consecinta-a-discursului-urii-1252917 accesat 31.05.2020

Preview document

Obstacol comunicare - Cazul Ditrău - Pagina 1
Obstacol comunicare - Cazul Ditrău - Pagina 2
Obstacol comunicare - Cazul Ditrău - Pagina 3
Obstacol comunicare - Cazul Ditrău - Pagina 4
Obstacol comunicare - Cazul Ditrău - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Obstacol comunicare - Cazul Ditrau.docx

Ai nevoie de altceva?