Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5187
Mărime: 607.46KB (arhivat)
Publicat de: Luminita N.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Viorica Lopotenco
Materie: Managementul schimbării
Chisinau, R. Moldova

Cuprins

  1. Introducere . 3
  2. 1. Probleme ale reformei administrației publice în Republica Moldova 4
  3. 2. Strategii de dezvoltare organizațională a administrației publice în Republica Moldova 7
  4. Concluzii 15
  5. Bibliografie 16

Extras din referat

INTRODUCERE

Pentru a rămâne competitive pe piața actuală, organizațiile trebuie să se schimbe. Există mai multe modalități pentru a realiza schimbări adaptive pieței, și unul dintre cele mai eficiente instrumente este dezvoltarea organizațională (OD).

OD a apărut în urmă cu aproximativ 50 de ani, cunoscând o evoluție deosebită în anii 1990. De-a lungul istoriei sale, OD s-a dezvoltat ca un domeniu interdisciplinar, folosind modele și metode din domenii diferite, precum: antropologie, business, consiliere, economie, educație, management, comportament organizațional, psihologie, administrație publică și sociologie.

Există mai multe definiții ale OD, una dintre cele clasice fiind cea propusă de Beckhard, acceptată și de Organizational Deveploment Network: „Dezvoltarea organizațională este un proces (1) planificat, (2) la nivelul întregii organizații, (3) cu implicarea top managementului, pentru (4) a crește eficiența organizației prin (5) intervenții planificate asupra proceselor organizației, folosind modele și teorii din științele sociale și comportamentale.”

Indiferent de perspectivele teoretice și practice în OD, ceea ce este comun acestora este faptul că scopul principal al OD este eficientizarea organizației prin intervenții planificate, la nivel de angajați, echipe, procese și structuri organizaționale și la nivel de cultură organizațională.

Cele mai frecvente situații pentru care se solicită programe de OD sunt:

- când se dorește sau este necesară creșterea eficienței sau a performanțelor unei organizații sau a unor departamente din cadrul acesteia;

- când se dorește sau este necesară schimbarea unor procese sau structuri din cadrul unei organizații;

- când se dorește modificarea sau transformarea culturii organizaționale;

- când se modifică strategia sau planul strategic al unei companiei;

- când există probleme de natura organizațională (legate de comunicarea organizațională, colaborarea interdepartamentală, implementarea strategiei top managementului la nivelul întregii firme, etc.);

- în situații de fuziuni sau schimbare a acționariatului;

- în situații de reducere de personal.

Există câteva caracteristici principale ale oricărui program de OD - este o intervenție: la nivel de sistem; care necesită susținere substanțială din partea top managementului; de tip colaborativ, participativ; individualizată pe nevoile organizației și ale angajaților.

Principalele etape ale unui program de OD sunt: acomodarea; evaluarea (analiza și diagnoza); oferirea de feedback; stabilirea planurilor de acțiune; implementarea acestora; evaluarea rezultatelor finale ale programului [8].

1. Probleme ale reformei administrației publice

în Republica Moldova

Politicile naționale elaborate în ultimii ani au fost și sunt orientate spre direcția dezvoltării administrației publice eficace, eficiente, responsabile, credibile și transparente în relația cu beneficiarii serviciilor sale. Este vizată, de asemenea, asigurarea administrației predictibile și stabile, capabile să favorizeze și să susțină dezvoltarea socio-economică echilibrată la nivel național și local.

Administrația publică trebuie să fie adaptată solicitărilor societății și, implicit, adecvată nevoilor în contextul socio-economic actual din Republica Moldova. Astfel, atenția trebuie concentrată asupra abordării moderne a procesului administrativ, dezvoltarea capacităților specifice, susținerea dezvoltării socio-economice a țării prin furnizarea de servicii publice de calitate, investiții profitabile pentru comunități. Nu în ultimul rând, este necesară proiectarea cadrului de reglementări care să asigure coerența activității, ordinea, să fie prietenos cu publicul și să producă satisfacția comunității.

În acest sens, sunt necesare: definirea de procese decizionale coerente; implementarea riguroasă a deciziilor; acțiunile corect planificate și judicios implementate; resursele umane competente și bine gestionate; managementul eficient și transparent al cheltuielilor publice; structurile instituțional-administrative adecvate; procedurile de funcționare clare, simple și predictibile.

Prezintă relevanță specială remodelarea atitudinală a funcționarilor din administrație și influențarea pozitivă a culturii organizaționale în sensul centrării efortului asupra promovării interesului public. Dezvoltarea elementelor enumerate va determina dezvoltarea organizațională a administrației publice în Republica Moldova. Aceasta va deveni, treptat, tot mai capabilă să utilizeze resursele disponibile pentru atingerea rezultatelor scontate, adaptabilă, anticipativă și va răspunde prompt nevoilor diversificate ale societății. În mod esențial, administrația publică va fi din ce în ce mai accesibilă beneficiarilor și responsabilă în fața acestora.

Dezvoltarea strategiilor pentru eficientizarea administrației publice are ca scop proiectarea cadrului general de reformă a domeniului pentru remedierea principalelor deficiențe care o împiedică să-și îndeplinească rolul potrivit atribuțiilor legale și la nivelul așteptărilor beneficiarilor săi.

Administrația publică din Republica Moldova, atât la nivel central, cât și local, a trecut prin transformări succesive, care nu au avut, însă, profunzimea necesară reconfigurării substanțiale a acesteia. Semnarea, în 2014, a Acordului de Asociere între RM și UE a creat

condiții pentru asimilarea în administrația publică a experiențelor și mecanismelor europene de guvernare.

Alegerea vectorului european de dezvoltare poate însemna, printre altele, reforme radicale în domeniul administrativ și ieșirea decisivă din logica stagnării perpetuate pe fondul moștenirilor istorice nefaste.

Schimbarea modelului societal curent impune, printre altele, edificarea noului sistem administrativ, deoarece administrația publică este parte esențială și vector, totodată, al demersului de dezvoltare.

Bibliografie

1. Arachelov V., Corobceanu S., Pîntea Iu. et. al. Reforma administrației publice centrale în Republica Moldova: evaluarea performanțelor implementării. Chișinău: Editura Epigraf, 2011. 77 p.

2. Boțan I., Cenușă D., Kalughin M. et. al. Moldova în politica europeană de vecinătate: 2005-2014. Chișinău, 2015. 64 p.

3. Ce se întâmplă cu dezvoltarea organizațională în prezent și viitorul apropiat. Disponibil: https://coaching.ro/2020/01/30/ce-se-intampla-cu-dezvoltarea-organizationala-in-prezent-si-viitorul-foarte-apropiat-paradigma-mentalitati-putina-filosofie/. Accesat 04.05.2021.

4. Graur O. Administrația publică din Republica Moldova și problemele acesteia în contextul implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În: Teoria și practica administrării publice, Chișinău, AAP, 19.05.2017, pp. 97-103.

5. Graur O. Strategii pentru dezvoltarea eficacității și eficienței administrației publice în Republica Moldova. În: revista ”Administrarea publică”, Chișinău: AAP; 2019, nr. 1, pp. 122-131.

6. Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020. Nr. 911 din 25.07.2016. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 12.08.2016, nr. 256-264, art. 1033.

7. Negoiță A. Drept administrativ și știința administrației. București: Atlas Lex, 1993. 145 p.

8. Nistor M. Ce este dezvoltarea organizațională? Disponibil: https://atuconsulting.ro/jurnal/ce-este-dezvoltarea-organizationala-od/. Accesat 04.05.2021.

9. SONDAJ: Cetățenii din Moldova au opinii împărțite privind aderarea la UE sau Uniunea Vamală. Disponibil: https://www.mediafax.ro/externe/sondaj-cetatenii-din-moldova-au-opinii-impartite-privind-aderarea-la-ue-sau-uniunea-vamala-12519604. Accesat 03.05.2021.

10. Șaptefrați T. Eficiența administrației publice: criterii de apreciere și factori de influență. În: revista ,,Administrarea Publică”, Chișinău, AAP, 2010, nr. 1, pp. 23-30.

Preview document

Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 1
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 2
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 3
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 4
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 5
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 6
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 7
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 8
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 9
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 10
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 11
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 12
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 13
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 14
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 15
Perspectivele de dezvoltare organizațională în administrația publică din Republica Moldova - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Perspectivele de dezvoltare organizationala in administratia publica din Republica Moldova.pdf

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Te-ar putea interesa și

Fundamentele monitorizării activității economico-financiare a întreprinderilor de stat

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Mecanismul economic, instituit în Republica Moldova odată cu trecerea la relaţiile...

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Conflictele în Organizație și Modalitățile de Soluționare a Lor

Introducere Actualitatea investigaţiei: La momentul actual, societatea modernă poate fi percepută ca o reţea de organizaţii, în care conflictele...

Ai nevoie de altceva?