Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3423
Mărime: 35.98KB (arhivat)
Publicat de: Barbu Savu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Dr. Gina Livioara Goga

Extras din referat

Tratatul de la Lisabona semnat la 13 decembrie 2007, Articolul 5, aliniatul 3:

(3) În temeiul principiului subsidiarității, în domeniile care nu sunt de competența sa exclusivă, Uniunea intervine numai dacă și în măsura în care obiectivele acțiunii preconizate nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre nici la nivel central, nici la nivel regional și local, dar datorită dimensiunilor și efectelor acțiunii preconizate, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii.1)

ISTORIE

Principiul subsidiarității, înscris în Tratatul privind Uniunea Europeană, definește condițiile în care prioritatea de acțiune aparține Uniunii Europene, în raport cu statele membre.

Prevăzut pentru prima dată în anul 1951, în cadrul Tratatului de la Paris care a consfințit înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, principiul subsidiarității, nereglementat în mod expres, stipulează modul în care o parte din atribuțiile suverane ale statelor comunitare sunt preluate de instituțiile comunitare, în așa fel încât acestea să reprezinte mai bine atât interesele naționale cât și cele comunitare.

În 1987, Actul Unic European a introdus regula subsidiarității în domeniul mediului, fără a o menționa ca atare.

În dreptul comunitar, principiul subsidiarității a fost recunoscut oficial prin Tratatul de la Maastricht, semnat pe 7 februarie 1992 și intrat în vigoare pe 1 noiembrie 1993, reprezentând actul de constituire a Uniunii europene, prin Articolul 5, paragraful 2. ___________________________________________________________

În hotărârea din 21 februarie 1995 a tribunalului de Primă Instanță se menționa faptul că principiul subsidiarității nu a constituit un principiu general de drept înaintea intrării în vigoare a Tratatului Uniunii Europene, fapt care nu permitea controlarea legalității actelor comunitare până la acel moment.2)

În 2007 Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, a înscris pincipiul subsidiarității la Articolul 5, păstrând aceeași termeni și adăugând o referire explicită la dimensiune locală si regională a acestui principiu.

Protocolul din 1997 privind aplicarea principiilor subsidiarității și proporționalității a fost înlocuit tot prin Tratatul de la Lisabona, printr-un protocol purtând aceeași denumire, care are ca principală modificare prevederile care specifică rolul parlamentelor naționale în a controla și a respecta principiului subsidiarității.

OBIECTIVE

Uniunea Europeană, prin instituțiile sale, acționează numai atunci când se consideră că obiectivele vizate vor fi implementate mai eficient decât la nivel local, regional sau național, ținându-se cont de principiul luării deciziilor la nivelul cel mai apropiat de cetățean, conform principiului proximității, și făcând verificări constante dacă acțiunile la nivel comunitar sunt justificate în raport cu cele posibile de la nivel național, regional sau chiar local.

În același timp, principiul subsidiarității prevede protejarea capacității de acțiune și de decizie a statelor membre, legitimând intervenția Uniunii Europene doar în cazurile în care se consideră că obiecticvele unei acțiuni nu pot fi realizate in mod eficient de statele membre și pot fi realizate mai bine la nivel unional, datorită „dimensiunilor și efectelor acțiunii preconizate”. 3)

Intervenția instituțiilor europene conform principiului subsidiarității, conform articolului 5 din Tratatul Uniunii Europene, se poate realiza în următoarele condiții:

- domeniul vizat nu trebuie să fie exclusiv în competența Uniunii Europene – competența neexclusivă

- statele membre nu pot realiza în mod satisfăcător acțiunea preconizată – necesitate

- având în vedere amploarea și efectele acțiunii, ea poate fi realizată mai eficient de către instituțiile Uniunii Europene – valoare adăugată.

Principiul subsidiarității se aplică tuturor domeniilor neexclusive care își împart competențele între statele membre si Uniunea Europeană. Tratatul de la Lisabona delimitează competențele Uniunii Europene, clasificându-le în trei categorii, exclusive, partajate și de susținere, stabilind o listă a domeniilor în care se aplică fiecare dintre aceste competențe.

Cu toate acestea, în aplicarea acestui principiu linia de departajare între competențele exclusive și cele neexclusive este fluctuantă din cauza articolului 308 CE care extinde domeniile de competență ale Uniunii Europene în cazul în care o acțiune a acesteia pare necesară pentru realizarea unor obiective unionale. Astfel, delimitarea competențelor este dificilă, existând totuși o serie de hotărâri ale Curții de Justiție a Comunității Europene care definesc anumite competențe drept exclusive deși în tratatele Uniunii Europene nu sunt reglementate ca atare.

Bibliografie

www.europa.eu – site-ul Uniunii Europene

www.europarl.europa.eu – site-ul Parlamentului European

www.ec.europa.eu – site-ul Comisie Europene

www.curia.europa.eu – site-ul Curtii de Justiție a uniunii Europene

www.cor.europa.eu – site-ul Comitetului Regiunilor

www.eur-lex.europa.eu – European Union law

- Ihan Ibram - Instituții și politici de bază ale UE – Principiul Subsidiarității – 2009

- Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 30.03.2010.

- H. Trevour - The Foundations of European Union Law, 7th ed., 2010

- T. Tridimas - The general principles of EU Law, citat de Zsuzsa Wopera în The general principles of law at the practice of the European Court of Justice.

- European Law Journal - vol. 16, no. 2, March 2010, The Function of the Proportionality Principle in EU Law – Tor-Inge Harbo.

- Tor-Inge Harbo - The Function of the Proportionality Principle in EU Law, European Law Journal, vol. 16, martie 2010.

- R Bercea - Drept Comunitar. Principii, Ed. C.H.Beck – București 2007

- G. de Búrca - The Principle of Proportionality and its Application in EC Law, (1993) 13 Yearbook of European Law 105–150.

Preview document

Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 1
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 2
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 3
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 4
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 5
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 6
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 7
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 8
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 9
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 10
Principiul subsidiarității în statele Uniunii Europene - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Principiul subsidiaritatii in statele Uniunii Europene.docx

Te-ar putea interesa și

Principiul subsidiarității în administrația publică românească

INTRODUCERE Principiul subsidiarităţii reprezintă o modalitate de organizare politică de proximitate, care îmbină necesitatea suveranităţii cu...

De la uniunea economică și monetară, la cea politică

Introducere ProcesuL integrării economice şi poLitice europene ȋnceput după sfârşituL ceLui de-aL doiLea război mondiaL, este unuL dintre...

Uniunea Europeană

La începutul secolului XXI, largirea Uniunii Europene este considerata una dintre cele mai mari sanse de unificare pasnica a continentului...

Dreptul de proprietate - reglementare juridică și efecte practice

CAPITOLUL 1 - Dreptul de proprietate conținut, caractere și reglementare juridică 1.1. Dreptul de proprietate Istoria fiecărei societăți...

Principiul Legalității în Elaborarea Actelor Administrative de Către Organele Administrației Publice

CAPITOLUL 1 PRINCIPIUL LEGALITĂŢII CA DIMENSIUNE A STATULUI DE DREPT 1.1. Constituţionalizarea statului de drept Statele care îşi atribuie...

Ordinea Juridică în Uniunea Europeană

Competentele, Principiile si Clasificare. Secţiunea I Prezentare generală În sens larg, ordinea juridică comunitară este dată de ansamblul de...

Aplicabilitatea principiilor - descentralizării, autonomiei locale și subsidiarității în statele Uniunii Europene

1. Definirea principiilor de: autonomie locală, subsidiaritate şi descentralizare ale administraţiei publice locale Administraţia publică, ca şi...

Principiul subsidiarității în legislația Uniunii Europene

INTRODUCERE Principiile fundamentale acționează în diferite ramuri ale dreptului prin principiile (principii de ramură) specifice ale acestora....

Ai nevoie de altceva?