Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3883
Mărime: 540.42KB (arhivat)
Publicat de: Emilia M.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Administratie si Management Public
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. Prezentarea generală 3
  2. Asigurările de sănătate publice 5
  3. Asigurările de sănătate private 7
  4. Avantajele și dezavantajele sistemelor de asigurări de sănătate 8
  5. Sistemul de sănătate public vs. sistemul privat 9
  6. Aplicarea chestionarului 10
  7. Concluzii 15
  8. Bibliografie 16
  9. Anexă - Chestionar 18

Extras din referat

Prezentarea generală

Asigurarea reprezintă o operație financiară, decurgând dintr-un contract sau dintr-o obligație prevăzută de lege, prin care asigurătorul se obligă ca în schimbul unei sume primite periodic să despăgubească pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar suferi în urma unor întâmplări independente de voința lui.

Asigurările de sănătate sunt în multe țări parte a sistemului de sănătate și social. O asigurare de sănătate are drept scop compensarea asiguratului în mod total (integral) sau parțial de costurile tratamentelor medicale, ale cazurilor de graviditate maternală și în caz de accidente de sănătate. În unele țări sunt incluse alături de compensații financiare și ajutoare materiale. Există de asemenea diferențieri de la țară la țară în ceea ce privește preluarea costurilor-urmare de accidente de către asigurarea de sănătate sau o asigurare specială de accidente. Apartenența ca membru la o asigurare de sănătate se realizează în mod benevol (privat, asigurare suplimentară) sau asigurare legală obligatorie. Compensațiile de care se poate beneficia sunt funcție de registrul de servicii ales, de tratamentele efectuate etc., dar și de veniturile asiguratului.

Sistemul de sănătate din România este un sistem de asigurări sociale de sănătate care a rămas foarte centralizat în ciuda eforturilor recente de descentralizare a unor funcții de reglementare. Acesta oferă un pachet cuprinzător de beneficii pentru 85% din populația acoperită, restul populației având acces la un pachet minim de beneficii. În timp ce fiecare persoană asigurată are acces la aceleași prestații de asistență medicală, indiferent de situația lor socioeconomică, există inegalități în ceea ce privește accesul la îngrijiri medicale în mai multe dimensiuni, cum ar fi cele rurale sau urbane, iar rezultatele în materie de sănătate diferă de asemenea. Populația românească a înregistrat o creștere a speranței de viață și a ratelor de scădere a mortalității, dar ambele rămân printre cele mai grave din Uniunea Europeană (UE).

Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii, ele protejează practic toată populația țării și anume atât salariații, cât și pensionarii, șomerii, dar și persoanele care nu sunt salariate, dar au obligația să își asigure sănătatea potrivit prevederilor legii nr. 145/1997. Datorită faptului că asigurările sociale de sănătate funcționează în regim obligatoriu, consecința imediată este aceea că plata contribuției de asigurări sociale de sănătate este obligatorie, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, în cuantumurile și la termenele prevăzute. În afara asigurărilor sociale de sănătate care funcționează în regim obligatoriu, pot funcționa și alte forme de asigurări de sănătate care acoperă riscuri individuale, în diferite situații speciale. De asemenea, se pot organiza și societăți private de asigurări de sănătate. Aceste asigurări nu sunt obligatorii. Este de menționat că reforma sistemului sanitar din țara noastră cuprinde majoritatea componentelor acestuia, iar asigurările sociale de sănătate obligatorii, adecvate economiei de piață și practicilor din Uniunea Europeană, joacă un rol important.

Calitatea de asigurat bazată pe plata contribuției o au persoane care:

- realizează venituri și care încheie contract cu o unitate de stat sau privată;

- nu sunt angajate pe bază de contract, dar realizează venituri (liber profesioniștii) și își achită contribuția la casele de asigurări;

- pensionarii cu venituri mai mari de 740 lei.

Calitatea de asigurat, dar fără plata contribuției o au:

- toți copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenți și dacă nu realizează venituri din muncă;

- persoane cu handicap care nu realizează venituri sau se află în grija , unul din părinți familie având pensie de însoțitor;

- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilitate de Ministerul Sănătății Publice, până la vindecarea respectivelor afecțiuni, dacă nu realizează venituri;

- soțul, soția, părinții fără venituri proprii aflați în întreținerea unei persoane asigurate;

- veteranii de război, persoane persecutate politic, răniții din timpul Revoluției și urmașii acestora, dacă nu realizează alte venituri;

- femeile însărcinate sau lehuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe țară.

Alte categorii de persoana neasigurate, cu plata contribuției din alte surse:

- persoane cu ajutor social;

- persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate sau sunt în arest preventiv;

- persoane în concediu medical, concediu pentru sarcină și lehuzie sau concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav mai mic de 7 ani;

- pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei.

- șomerii.

Bibliografie

CNAS: Casa de asigurări de sănătate (2021) ‘Prezentare generală‘ [online] accesat la adresa, http://cas.cnas.ro/page/prezentare-generala.html, accesat la data de 25.10.2021.

Vasile Astărăstoae (2018) ‘MedicHub ‘ [online] accesat la adresa https://www.medichub.ro/reviste/medic-ro/public-versus-privat-in-sanatate-id-1661-cmsid-51, accesat la data de 25.10.2021.

Victor Negrescu (2013) ‘Contributors.ro ‘ [online] https://www.contributors.ro/sistem-de-sanatate-public-vs-sistem-de-sanatate-privat-modele-europene-si-internationale/, accesat la adresa, accesat la data de 25.10.2021.

Asigurări Sănătate (2021) ‘Asigurări-sănătate.ro ‘ [online] accesat la adresa https://www.asigurari-sanatate.ro/sanatate.htm ,accesat la data de 26.10.2021.

EC: European Comission (2017), [online] accesat la adresa https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/file_import/european-semester_thematic-factsheet_health-systems_ro.pdf , accesat la data de 26.10.2021.

Silviu Sergiu (2020) ‘Newsweeks ‘ [online] accesat la adresa https://newsweek.ro/opinii/sistem-sanitar-de-stat-sau-privat-o-comparatie-la-prima-mana, accesat la data de 26.10.2021.

Palmed ‘ Despre sistemul privat‘ [online] accesat la adresa https://www.palmed-patronat.ro/despre-sistemul-privat, accesat la data de 27.10.2021.

Industria sanatatii (2020), [online] accesat la https://industriasanatatiionline.wordpress.com/2020/04/28/analiza-swot-a-organizatiilor-din-domeniul-sanatatii/, accesat la data de 27.10.2021.

Ivana Rosu (2017), ‘ Analiza: 90% din unitatile medicale din Romania sunt private‘[online] accesat la

https://www.stelianmuscalu.ro/analiza-90-din-unitatile-medicale-din-romania-sunt-private/, accesat la data de 27.10.2021.

Redactia Health (2014) ‘ Spital privat vs spital de stat, ce aleg Romanii? ‘, [online] accesat la https://health.ro/spital-privat-vs-spital-de-stat-ce-aleg-romanii/, accesat la data de 27.10.2021.

Renomia, (2021),Asigurari de sanatate locale sau international‘, [online] accesat la https://www.renomia.ro/sanatate?https://www.youtube.com/watch?v=A8jRRcVgcE0&gclid=Cj0KCQiAtJeNBhCVARIsANJUJ2FhTTclHjaT75MoAVf9HgGqwH2sQgIuCl72svvtb3doF0Pad1tFemoaAiPdEALw_wcB , accesat la data de 28.10.2021.

Dr. Alin T. Băiescu (2012) ‚Asigurarile de sănătate-contextul actual din Romania’, [online] accesat la https://pt.slideshare.net/alinbaiescu/01-asigurarile-private-de-sanatate-contextul-actual-din-romania-compatibility-mode?from_action=save , accesat la data de 28.10.2021.

Grupama (2017) ‘Asigurarea mediacală integrală individuală ‘ [online] accesat la adresa https://www.groupama.ro/persoane-fizice/sanatate/asigurarea-medicala-integrala-individuala?utm_source=google&utm_medium=google-ads&utm_campaign=s-asigurare-sanatate-k20&gclid=Cj0KCQiAy4eNBhCaARIsAFDVtI2zJJQo4GpRHXI46HdKGKxOMGOuGgW01AiElHq1rr57EF-Tzr8ve-AaAoveEALw_wcB , accesat la data de 29.10.2021.

Plumb, Ion. (2003) ‘Serviciile de sănătate și asigurările sociale de sănătate’ Administrație și management public, pp. 20-29

Preview document

Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 1
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 2
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 3
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 4
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 5
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 6
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 7
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 8
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 9
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 10
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 11
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 12
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 13
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 14
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 15
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 16
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 17
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 18
Sistemul de asigurări de sănătate privat versus sistemul de asigurări de sănătate public - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Sistemul de asigurari de sanatate privat versus sistemul de asigurari de sanatate public.docx

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Te-ar putea interesa și

Asigurări private de pensii - căi de perfecționare a sistemului de pensii

CAPITOLUL 1 : SISTEMUL PRIVAT DE PENSII 1.1. Introducere în sistemul privat de pensii Sistemul privat de pensii este o apariţie relativ nouă în...

Indicatorii morbidității din județul Dolj - O analiză dinamică 2014-2016

Sănătatea publică se preocupă de supravegherea sănătăţii publice, de identificarea nevoilor sanitare ale acesteia, de cultivarea strategiilor care...

Fiscalitatea în România

1. Aspecte generale privind fiscalitatea Ceea ce deosebeste o ţară aflată în progres de una aflată în declin este, în bună măsură, preferinţa...

Specificul contractului de management la nivelul spitalului public

INTRODUCERE Lucrarea de față prezintă „Specificul conceptului de management” în Spitalul Județean de Urgență Pitești, fiind structurată pe trei...

Pensiile Private

1.Introducere Conform OECD, un plan de pensii este un contract legal, care intră în vigoare la retragerea din activitate, conform vârstei...

Structura pieței de distribuție a produselor farmaceutice

Aplicarea unor criterii de segmentare Firmele producatoare si importatoare decid cu ce distribuitori sa lucreze in functie de masura in care...

Tipuri de beneficii în statele bunăstării

Pentru fiecare individ , ca si pentru intreaga colectivitate , sanatatea reprezinta unul din cei mai importanti factori care asigura desfasurarea...

Securitate Socială

Capitolul 1 Principiile si rolul sistemului public national de asigurari sociale Într-un stat democratic, protectia sociala reprezinta un element...

Ai nevoie de altceva?