Structura si actele emise de Banca Central Europeana

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Structura si actele emise de Banca Central Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lector Universitar Dr. Alexandra Rusu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Cuprins

Introducere . 3
Capitolul I - Structura Bancii Central Europene
1.1. Personalul . 5
1.2. Consiliul guvernatorilor . 6
1.3. Comitetul executiv . 8
1.4. Consiliul general . 9
1.5. Comitetele SEBC . 11
Capitolul II – Actele emise de Banca Central Europeana
2.1. Regulamentele BCE . 12
2.2. Deciziile BCE . 12
2.3. Avizele BCE . 12
Bibliogarfie . 14

Extras din document

INTRODUCERE

Banca Central Europeana a aparut ca urmare a dorintei , liderilor politici ce au contribuit la fondarea Uniunii Europene, de a institui o uniune economica si monetara. Astfel in 1970, s-a incercat pentru prima data instituirea Uniunii Economice, prin raportul Werner, insa din cauza recesiunii internationale aparute la 3 ani dupa acest raport, instituirea Uniunii Economice si Monetare a esuat. Totusi, cele noua state care formau Comunitatea Economica Europeana, vroiau totusi sa opreasca instabilitatea aparuta in urma recesiunii si au creat in 1979 Sistemul Monetar European, care a introdus cursuri de schimb fixe intre monedele celor noua state.

Ideea unei Uniuni Economice si Monetare a reaparut in 1986 dupa semnarea Actului Unic European. Aceasta idee a venit totusi cu o imbunatatire, si anume, faptul ca era nevoie ca statele membre sa aibe aceeasi moneda. Comitetul Delors intocmeste un raport de analiza a modalitatiilor de infaptuire a acestei idei, la cererea Consiliului European, raport care duce la modificarea Tratatului de instituire a U.E. Tratatul modificat a fost semnat la Maastricht si a intrat in vigoare in noiembrie 1993.

Pentru ca UEM sa poata sa fie infaptuita, a fost nevoie de parcurgerea a trei stadii, aprobate in prealabil de catre Consiliul European. In primul stadiu, au fost inlaturate barierele interne din toate statele membre, ce priveau libera circulatie a persoanelor, marfurilor, capitalurilor si serviciilor din Europa, fapt ce a dus la o piata unica europeana definitiva .

In 1994 incepe al doilea stadiu, in infaptuirea Uniunii Economice si Monetare si este infiintat Institutul Monetar European (IME). In acest stadiu incep pregatirile pentru adoptarea monedei unice. In decembrie 1995, are loc la Madrid , intrunirea Consiliului European , prin care va fi stabilita denumirea monedei unice si modalitatea prin care aceasta va inlocui monedele nationale din statele membre. Un an mai tarziu, Institutul Monetar European prezinta specimene de bancnote euro in fata Consiliului European. In acest stadiu, este infiintata, in anul 1998 Banca Central Europeana (BCE) si Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).

Al treilea si ultimul stadiu in infiintarea Uniunii Economice si Monetare, debuteaza in ianuarie 1999, cand, cursul de schimb este fixat irevocabil pentru fostele monede nationale ale statelor membre si euro devine moneda unica iar competenta in domeniul politicii monetare este transferata Bancii Central Europene.

Pentru o mare parte din statele membre ale Uniunii Europene, realizarea Uniunii Economice si Monetare a insemnat introducerea unui nou regim monetar, cu o moneda unica. Din totalul statelor membre, sunt optsprezece care au adoptat deja euro ca moneda unica, reprezintand doua treimi din populatia totala a UE, restul urmand sa se alature zonei euro la momentul oportun.

Politica monetara si valutara unica reprezinta singurul domeniu de politica a Comunitatii Europene care a atins un grad de integrare atat de mare. Reglementarea activitatii de banca centrala, se datoreaza modificarii substantiale a cadrului European, pentru a se putea efectua transferul politicii monetare la nivel comunitar.

Pentru a-si indeplini rolul, BCE colaboreaza cu Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC), din care fac parte toate cele 28 de state membre ale UE. Baza legala pentru politica monetara unica o constituie Tratatul de la Maastricht, si Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale si al Bancii Centrale Europene. Bancile centrale nationale din zona euro si Banca Centrala Europeana alcatuiesc ''Eurosistemul''.

Conform dispozitiilor Tratatului de la Maastricht, Banca Central Europeana este principala institutie raspunzatoare de realizarea politicii monetare comunitare, fiind abilitata cu emiterea monedei unice si cu coordonarea activitatii intregului sistem european de banci centrale alaturi de bancile centrale nationale. Banca Centrala Europeana va juca pentru Uniunea Europeana rolul pe care orice banca nationala il are pentru statul propriu. Prin intermediul Eurosistemului, Banca Central Europeana are indatoririle fundamentale de a defini si pune in aplicare politicii monetare pentru zona euro; operatiuni de schimb valutar; detinerea si administrarea rezervelor valutare oficiale ale statelor din zona euro si promovarea bunei functionari a sistemelor de plati. Aceste indatoriri sunt reglementate de acelasi tratat mentionat mai sus.

BCE are personalitate juridica proprie in temeiul articolului 107 alineatul (2) din Tratatul CE, avand, de asemenea, organe de decizie si competente specifice. Deservind un serviciu public pus in aplicare in principal prin derularea operatiunilor pe piata financiara, dovedeste faptul ca banca centrala corespunde caracterului specific al politicii monetare prin organizarea sa.

Banca Central Europeana detine competente reale ce i-au fost alocate prin Tratat si nu delegate de intitutiile comunitare, deoarece este o institutie constituita prin Tratatul de la Maastricht:

Fisiere in arhiva (1):

  • Structura si actele emise de Banca Central Europeana.doc

Bibliografie

1. Valentin Prisecaru-Politicile comune ale UE, Ed. Economică, București, 2004
2. Hanspeter K. Scheller, "Banca Centrală Europeană- Istoric, rol și funcții", Ediția II, 2006.
3. Tratatul de instituire a comunității Europene.
4. Octavian Manolache –Tratat de drept comunitar, Ed. C.H. Beck, București, 2006.
5. 6. Gyula Fabian, Drept instituțional al Uniunii Europene, Ed. Universul Juridic, București, 2012.
6. www.ecb.europa.eu