Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - APIA

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - APIA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Agentia a fost infiintata si functioneaza in baza Legii 1/2004, iar rolul sau consta in aplicarea masurilor de sprijin pentru producatorii agricoli, masuri finantate atat de catre bugetul Uniunii Europene, cat si de bugetul de stat al Romaniei.

Principalele atributii ale APIA sunt:

- De autorizare

- De efectuare si contabilizare a platilor

Agentia este organizata pe trei niveluri (central, judetean si local), are 42 de sucursale judetene si 210 sedii locale.

Odata cu reforma Politicii Agricole Comune, producatorii agricoli primesc sprijin de la bugetul Uniunii Europene, din 2007, in functie de numarul de hectare de teren pe care il au in administrare si conditiile agricole si de mediu in care mentin aceasta suprafata.

In acelasi timp, statul roman poate acorda suplimentar sprijin producatorilor, din bugetul national, sub diverse scheme de plata.

Beneficiarii platilor directe la hectar, producatorii agricoli care intrunesc criteriile de eligibilitate, primesc banii cuveniti doar in cont bancar.

Ei trebuie sa colaboreze inca din aceasta perioada cu specialistii din teritoriu ai agentiei, pentru a fi inscrisi in Registrul Fermelor si pentru realizarea legaturii dintre fermier si hartiile cadastrale.

In continuare este prezentata legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Lege Nr.1 (din 16 februarie 2004) - privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art.1 – (1) Se infiinteaza Agentia de plati si Interventie pentru Agricultura, denumita in continuare Agentie, organ de specialitate al administratiei publice centrale, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat.

(2) Agentia are sediul in municipiul Bucuresti.

(3) Structura organizatorică, statul de funcţii, regulamentul de organizare şi funcţionare ale Agenţiei se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului.

(4) Denumirea Agenţiei se schimba începând cu data de 1 octombrie 2005 în Agenţia de Plati şi Intervenţie pentru Agricultura.

ART. 2

(1) Începând cu luna iulie 2005 Agenţia este instituţia publica responsabilă cu gestionarea unor forme de sprijin destinate sustinerii agriculturii, finanţate de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile de instituire a acestora.

(2) Pana la data aderării României la Uniunea Europeană Agenţia va pregati structura institutionala pentru gestionarea fondurilor europene pentru agricultura, iar de la data aderării Agenţia va fi responsabilă cu derularea şi gestionarea acestor fonduri privind:

a) plăţile directe şi măsurile de piata;

b) unele măsuri finanţate din fonduri europene pentru agricultura, dezvoltare rurală şi pescuit, stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale.

(3) Pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), Agenţia va demara activităţile necesare începând cu anul 2004 şi va fi în totalitate operationala în anul 2007.

ART. 2¹

Fisiere in arhiva (1):

  • Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - APIA.doc