Agricultura Ecologica

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Agricultura Ecologica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Agronomie, Ecologie

Extras din document

In prezent agricultura biologica se constituie într-o alternativa fata de practica obisnuita a agriculturii moderne, de tip intensiv, o agricultura care cauta sa respecte legile naturii si ale vietii, pornind de la urmatoarele concepte:

- solul este un organism viu;

- exista înca multe procese biologice pe care nu le cunoastem, iar o serie de observatii practice, socotite empirice, pot fi folosite cu rezultate bune;

- unele interventii ale omului în procesele biologice din sol, au efecte uneori pe o perioada lunga de timp;

- introducerea în ciclul biologic a unor substante chimice de sinteza, pot avea efecte periculoase asupra ecosistemului, întrucât în natura nu exista sisteme enzimatice specifice, pentru degradarea acestora;

- unele tehnici agricole traditionale, cu caracter empiric nu sunt daunatoare pentru mediul înconjurator;

- tehnicile agricole moderne, precum chimizarea, mecanizarea si irigarea intensa, se constituie în interventii agresive.

Scopul principal al agriculturii biologice consta în realizarea de produse agroali-

mentare cu un continut ridicat în substante cu rol biologic activ, care sa nu prejudicieze sanatatii omului si mediului înconjurator.

Obtinerea de produse agroalimentare superioare calitativ, se realizeaza prin stimulare naturala, prin stabilirea unei armonii între natura si plantele de cultura, lucru realizabil cu interventii cât mai putine din partea omului si mai ales a nefolosirii produselor chimice realizate industrial.

Agricultura biologica se bazeaza în principiu pe ridicarea continutului solului în materie organica prin folosirea îngrasamintelor organice naturale (gunoi de grajd, compost, îngrasaminte verzi,etc.)

Agricultura biologica nu se limiteaza numai la pregatirea si folosirea composturilor, ci se integreaza si cu alte masuri tehnice si anume:

- asolamentul multianual cu leguminoase;

- lucrarea solului cât mai la suprafata, fara întoarcerea brazdei si cu practicarea periodica a subsolajului;

- renuntarea la îngrasamintele chimice obtinute pe cale industriala si utilizarea de forme minerale naturale greu solubile;

- reducerea sau renuntarea la combaterea chimica a buruienilor, daunatorilor si a bolilor plantelor.

În unele variante ale agriculturii biologice, pe lânga masurile tehnice se pune

accent pe actiunea de întarire a cresterii si dezvoltarii plantelor.

In tarile Uniuniii Europene, ca si în S.U.A. si Canada, exista un curent favorabil pentru practicarea acestui tip de agricultura, ca si pentru existenta unei piete paralele, mai scumpa, pentru fructele si legumele realizate prin aceasta varianta. În aceste tari, au luat fiinta asociatii profesionale ale acestor producatori, care organizeaza cursuri de pregatire si formare profesionala, pentru cei interesati de acest domeniu.

În tara noastra, o activitate meritorie desfasoara Asociatia Bioagricultorilor din România – BIOTERRA, cu sediul în Cluj (înfiintata în 1997) si Asociatia Nationala de Agricultura Biologica – BIOAGRIROM, (înfiintata în 1998), cu sediul la Brasov.

Fisiere in arhiva (1):

  • Agricultura Ecologica.doc