Agrometeorologie

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Agrometeorologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: spanu mirela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Asezare geografica

Bucuresti, capitala Romaniei, se afla în sud-estul tarii, intre Ploiesti la nord si Giurgiu la sud. Orasul se afla in Campia Vlasiei, care face parte din Campia Romana. La est se afla Baraganul, in partea de vest Campia Gavanu Burdea, iar la sud este delimitat de Campia Burnazului.

Coordonatele geografice ale municipiului Bucuresti, pe glob, sunt:

• 44°26′7″ Latitudine Nordica

• 26°6′10″ Longitudine Estica.

Altitudinea maxima fata de nivelul marii este de 90 metri, iar cea minima este de 60 metri.

Clima

Clima în capitala este specifica Romaniei, respectiv temperat-continentala. Sunt specifice patru anotimpuri: iarna, primavara, vara si toamna. Datorita pozitiei sale in Campia Romaniei, in oras in timpul iernii pot fi vanturi aspre, chiar daca unele vanturi sunt atenuate de urbanism. Temperaturile din timpul iernii ajung sub 0°C, chiar daca rar scad sub -10°C. Vara, temperatura medie este de 23°C (media pentru lunile iulie si august), cu toate ca uneori temperatura ajuge la 35-40°C in mijlocul verii in centrul orasului. Media precipitatiilor si a umiditatii in timpul verii este scazuta, dar ocazional apar furtuni violente. In timpul verii si toamnei, temperaturile variaza intre 18-22°C, iar precipitatiile in aceasta perioada tind sa creasca, fiind perioade mai frecvente dar blande de ploi.

Desi situat in conditiile unui climat temperat-continental, Bucurestiul resimte din plin influentele caracteristice zonei de contact a maselor continentale estice cu cele vestice sau sudice. Primele predominante imprina climei nuante de excesivitate prin amplitudini termice (intre minimele absolute si maximele absolute) ce ajung la peste 70°C cu veri fierbinti si ierni uneori aspre. Influentele vestice si sudice explica prezenta toamnelor lungi si calduroase, a unor zile de iarna blande, sau a unor primaveri timpurii.

Regimul termic

Media multianuala a temperaturii aerului in zona Bucurestiului inregistreaza valori cuprinse intre 10°C si 11°C (10,3°C la Bucuresti-Baneasa si 10,7°C la Bucuresti-Filaret) cea mai mare medie anuala s-a inregistrat in 1963 (13,1°C) iar cea mai mica in 1875 (8,3°C).

Din analiza valorilor inregistrate la statia Baneasa in intervalul 1970-1980 se observa o oscilatie destul de insemnata a mediilor anuale. Exista o veritabila alternanta a anilor cu temperaturi mai joase (1973-1977-1979) cu ani cu temperaturi mai ridicate (1976-1978-1980). Temperatura medie lunara cea mai scazuta se inregistreaza in luna Ianuarie, valoarea medie multianuala fiind de -2,9°C. Temperatura medie cea mai ridicata corespunde lunii Iulie, media multianuala fiind de +22,8°C. Continentalismul climatic al Bucurestiului este ilustrat si de valorile temperaturilor maxime absolute lunare in paralel cu cele minime absolute inregistrate in perioada 1877-1975 la statia Bucuresti-Filaret.

In general, amplitudinile termice dintre valorile diurne cele mai mari si cele mai mici sunt de 34-35°C in timpul iernii si de 20-30°C vara. Temperaturile maxime absolute extreme au fost de 41,1°C la statia Filaret in 20 August 1945 si de -30,5°C inregistrata la aceeasi statie in Ianuarie 1888.

Pe fondul variatiilor climatice generale specifice regiunii in care se situeaza capitala se poate vorbi insa si de o serie de modificari termice locale generate de structura si functionalitatea orasului punand in evidenta unele diferentieri intre climatul specific teritoriului construit si cel al zonelor sale exterioare. O prima constatare in acest sens se refera la oscilatiile termice diurne, dimineata temperaturile medii orare cele mai scazute intregistrate in luna Ianuarie apar in oras la Filaret cu o ora mai tarziu, orele 8:00 decat cele de la Baneasa din exterior orele 7:00. Totodata cea mai scazuta medie diurna inregistrata in lunile Ianuarie si Februarie a fost de -21°C in oras in timp ce in exterior termometrul a coborat pana la -22°C. La randul lor cele mai mici medii lunare din cursul anului inregistrate in Ianuarie scad pana la -2,4°C la Filaret pe cand la Baneasa ele coboara pana la aproape -3°C, valoriile medii lunare cele mai ridicate carecteristice lunii Iulie ajung la 22,7°C la Filaret pentru ca la Baneasa sa atinga 22,4°C. Diferentierile sunt observabile la la valoriile temperaturii extreme absolute. Cele mai scazute inregistrate in Ianuarie 1942 au fost de -30°C la Filaret si de -32,2°C la Baneasa. Reiese in mod clar din toate aceste exemple rolul de insula termica pe care il joaca Bucurestiul in raport cu imprejurimile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Agrometeorologie.doc