Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3694
Mărime: 229.59KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asănică Adrian
Facultatea de Horticultura
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti
Specializare: Horticultura

Cuprins

  1. 1. Introducere .
  2. 2. Hibridarea
  3. 3. Concluzie . ..

Extras din referat

Introducere

Rosa (x=7) prezinta ca specii importante pentru cultura si ameliorare:

Originare din Europa: R. rubiginosa L., R. gallica L., R. moschata Mill. R. alpina L.

Originare din Asia Centrala si indepartata: R. bengalensis Pers., R. chinensis Koehn., R. sempervirens C., R. multiflora Thnb., R. wichuraiana Cr., R. odorata Sweet., R. lutea Mill., R. damascena Mill.

Originare din Eurasia: R. canina L., R. pimpinellifolia L., R. centifolia L.

Originare din America de Nord: R. setigera R. et. M., R. carolina Fr

ROSA este cea mai populară floare din lume datorită istoriei sale îndelungate, simbolismului, culorii, parfumului și eleganței formei sale. Floarea își are originea în Asia Centrală, datând de acum 60-70 de milioane de ani - perioada cunoscută sub numele de epoca eocenă. S-a răspândit treptat în toată emisfera nordică. Trandafirii au fost foarte prețuiți și cultivați pe scară largă de egipteni, chinezi, greci, romani și fenicieni încă de acum 5000 de ani. Misionarii au introdus trandafirii chinezi în Europa în secolul al XIV-lea. Baza genetică a "soiurilor moderne de trandafiri" a fost dezvoltată datorită hibridării extinse între trandafirii chinezi, europeni și din Orientul Mijlociu.

Aceste flori sunt cele mai vechi și mai apreciate plante ornamentale. Găsim toate etapele în cadrul unui singur gen, de la speciile complet sălbatice și formele cultivate timpurii până la cele mai evoluate forme de grădină de astăzi. Toate aceste forme au fost create în mod artificial prin eforturile concentrate ale multor mari rozariști. Ge- nusul Rosa cuprinde aproximativ 200 de specii și mii de cultivare, în care au fost cata- logate peste 150 de specii3,4. De asemenea, doar 11 din cele 200 de specii de Rosa au contribuit la originea cultivarelor moderne5,6. În genul Rosa s-a dezvoltat o gamă largă de variabilitate în ceea ce privește tipul de flori și creșterea plantelor datorită progreselor considerabile în tehnologia de ameliorare a trandafirilor din ultimii 200 de ani. Din nefericire, doar o mică parte din această variabilitate a fost utilizată în ameliorarea actuală.

Monografiile medicale confirmă faptul că trandafirii au crescut din timpuri imemoriale și că joacă un rol important ca parte a structurii sociale, medicale, culturale și religioase.

Cu toate acestea, se pot aduna cunoștințe despre acest aspect din literatură8-10. Prezentul articol se referă la aspectele legate de ameliorare pentru dezvoltarea de noi soiuri de trandafiri.

În floricultură există întotdeauna cerere și nevoia de noi soiuri, iar industria globală a florilor prosperă pe baza trăsăturilor de noutate.

Pentru dezvoltarea unui nou soi, crearea de variabilitate genetică este o condiție prealabilă. Diversitatea genetică joacă un rol important în ameliorare, deoarece hibrizii între părinți diferiți din punct de vedere genetic manifestă o heterozis (vigoare, vitalitate ) mai mare decât cei între părinți strâns înrudiți.

O serie de metode de ameliorare a plantelor, cum ar fi încrucișările, mutagenia indusă și ameliorarea moleculară, joacă un rol important în dezvoltarea de noi soiuri.

Hibridizarea interspecifică a plantelor ornamentale a dus la apariția multor soiuri de cultură premiate.

Cunoașterea informațiilor genetice de bază despre sistemul de ameliorare este cea mai importantă pentru un program de ameliorare/creștere semnificativ. Acest lucru poate fi realizat prin hibridare experimentală între speciile cultivate și speciile elementare din mediul sălbatic, deoarece sistemul genetic controlează ereditatea și variația acestora.

Caracterele noi și comerciale ale plantelor ornamentale pot fi create prin ameliorare. Crescătorii ar trebui să fie conștienți de potențialul și limitele diferitelor abordări de ameliorare. Acest lucru îi va ajuta să selecteze strategia cea mai potrivită și cea mai economică pentru a-și atinge obiectivul în condițiile actuale de îmbunătățire a soiurilor. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, dar prin înțelegerea unora dintre elementele genetice implicate, se pot lua decizii cu privire la încrucișările care ar putea duce la succes.

Obiectivele de ameliorare a culturilor de flori diferă de la o cultură la alta și depind de natura plantei și de partea utilizată pentru exploatarea comercială.

Trandafirii au multe componente benefice pentru consumator, care pot fi create, îmbunătățite sau sporite prin programe de ameliorare folosind tehnici clasice și moderne. Crescătorii ar trebui să aibă obiective clare de ameliorare pentru dezvoltarea de noi soiuri. Partea importantă este acumularea unui fond genetic suficient și identificarea genelor sau a genotipurilor dezirabile. Genele sau grupurile de gene selectate sunt utilizate în încrucișări pentru a crea combinații mai favorabile. Următoarea etapă este selectarea genotipurilor superioare, urmată de testarea și eliberarea cultivarelor îmbunătățite

Bibliografie

1. https://www.therosesociety.org.uk/how-to-breed-roses/ ;

2. https://www.interplantroses.nl/company ;

3. Breeding of a New Ornamenta lVarieties, Subodh Kumar Datta Datta, 2018 ;

Preview document

Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 1
Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 2
Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 3
Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 4
Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 5
Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 6
Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 7
Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 8
Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Ameliorarea plantelor decorative - Trandafirul.docx

Ai nevoie de altceva?