Amenajari Irigatii la SC Maroli Farm SRL

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Amenajari Irigatii la SC Maroli Farm SRL.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Agronomie, Management

Extras din document

Introducere :

Sc.Maroli Farm.SRL se afla in comuna Surduc judetul Salaj.

S.C Maroli Farm S.R.L., reprezentanta in Romania a fost infiintata in anul 2009 si activeaza in zona benesat-Surduc –Solona judetul Salaj unde detine peste 10.000 de hectare de teren agricol. Pe acest pamant cultiva grau, orz si floarea soarelui, toata productia indreptandu-se, in prezent, catre piata interna.

Totodata S.C Maroli Farm S.R.L.creste si comercializeaza bovine pentru lapte. Produsele si serviciile acestei societati au ca piata principala de desfacere Europa Centrala/Est.

S.C Maroli Farm S.R.L. a reusit in foarte scurt timp sa confere un plus de potential economic zonei in care isi desfasoara activitatea, dinamizand totodata piata muncii. Aici conceptul de "precision farming" nu defineste experiment, ci un mod de lucru efectiv.

Ocupă o poziţie central-estică în cadrul judeţului Sălaj, la contactul a patru unităţi de relief importante: Culoarul Someşului, Dealurile Şimişna– Gârbou, Depresiunea Almaş – Agrij şi Culmea Prisnelului.

Ca tendinţe principale în ultimi ani sunt: scădere în mod constant a producţiei agricole şi industrial, dezvoltarea mai puternică a serviciilor decât în alte Regiuni.

Viaţa economică este puternic influenţată de repartiţia echilibrată a sectoarelor economice, industria reprezintă principalul domeniu de producţie. De altfel extinderea sectorului de întreprinderi nici şi mijlocii constituie un potenţial important în Regiune. Ocupă o poziţie central-estică în cadrul judeţului Sălaj, la contactul a patru unităţi de relief importante: Culoarul Someşului, Dealurile Şimişna– Gârbou, Depresiunea Almaş – Agrij şi Culmea Prisnelului. Teritoriul este afectat de mase de aer diferite, frecvență mai mare având:

mase de aer polar - maritime, la sfârșitul primăverii și în lunile de vară. Sunt reci și umede, transportate de circulația vestică și nord -vestică;

O problemă ce merită o atenţie deosebită când vorbim de activităţi economice alternative în mediul rural este de a identifica ce fel de activităţi au într-adevăr o şansă reală de dezvoltare a creare de locuri de muncă mai ales ridicarea performantelor in agricultura accesarea de noi fonduri.

Lucrarile de irigatii-desecare propuse a se corela cu lucrarile agropedoameliorative(nivelare-amendamente)prevenind astfel aparitia baltilor si a excesului de umiditate in sol factor care conduce la diminuarea recoltelor.Prin transpunerea in practica a obiectivului se urmareste cresterea productiei agricole prin eliminarea in timp optim a excesului de umiditate din perioada cu precipitatii abundente sau prin completarea deficitului de umiditate in perioada secetoasa a anului.

1.PREZENTAREA OBIECTIVULUI GENERAL

Ocupă o poziţie central-estică în cadrul judeţului Sălaj, la contactul a patru unităţi de relief importante: Culoarul Someşului, Dealurile Şimişna– Gârbou, Depresiunea Almaş – Agrij şi Culmea Prisnelului.

Din punct de vedere fizico - geografic comuna este situată la est de “jugul intracarpatic” (Munţii Meseşului - Dealul Dumbrava - Culmea Prisnelului). Dealurile Simişna - Gîrbou ce alcătuiesc cea mai mare parte a comunei sunt reprezentate doar prin terminaţia lor nordică, care înclină treptat în această direcţie către culoarul larg terasat al Someşului, către care se deschide şi Depresiunea Almaş - Agrij. Culoarul este limitat spre vest de ultimele prelungiri ale culmii Prisnelului, reprezentate prin Piscuiul Ronei. Prin comuna Surduc trece a patra magistrală feroviară a ţării, Bucureşti - Braşov - Topliţa - Deda - Dej - Jibou - Baia Mare - Satu Mare. Comuna este străbătută de două drumuri naţionale DN 1H şi DN 1G care se intersectează la Tihău.Reşedinţa comunei, Surduc, este situată la 10 km de Jibou, cel mai apropiat oraş, şi la 35 km de Zalău, reşedinţa judeţului Sălaj.

Aspectul reliefului:

Trăsăturile definitorii ale reliefului comunei Surduc sunt rezultatul modelării selective a substratului geologic alcătuit din roci sedimentare de rezistențe diferite și dispuse într-o evidentă structură monoclinală.

Adâncirea pe verticală a văilor este relativ mare, determinată și de structura geologică (strate alcătuite din gresii, argile, marne, nisipuri, conglomerate etc.) Adâncirea pe verticală este însoțită și de o eroziune torențială activă, atenuată sau stabilizată de gradul de împădurire. Situarea comunei în partea de nord-vest a Podișului Someșan face ca pe teritoriul său să se afle, cu părțile lor terminale trei subunități de relief: Dealurile Gârboului, Culmea Prisnelului, Depresiunea, toate întâlnindu-se în Culoarul Someșului. Acest fapt determină un extrem de pronunțat caracter de tranziție pentru relief și celelalte componente geografice ce dau o notă de specificitate stațiului geografic al comunei Surduc.

Aspecte climatice:

Factorii care au o influență directă asupra variației în timp și spațiu a elementelor climatice sunt: radiația solară, dinamica atmosferei și suprafața adiacentă.

Radiația solară directă are o valoare, pentru teritoriul studiat, de 110-115 kcal/cm 2/an, caracteristică latitudinii noastre, acoperind necesarul de energie.

Teritoriul este afectat de mase de aer diferite, frecvență mai mare având:

mase de aer polar - maritime, la sfârșitul primăverii și în lunile de vară. Sunt reci și umede, transportate de circulația vestică și nord -vestică;

mase de aer polar - continentale, reci și uscate iarna, calde și secetoase vara; provin din est și nord-est; Determină vreme geroasă și relativ umedă iarna, iar primăvara și toamna înghețuri iernii cețuri și căderi abundente de zăpadă, iar vara determină instabilitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajari Irigatii la SC Maroli Farm SRL.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA” FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL Specializarea: Inginerie economica in agricultura