Analiza Cheltuielilor in Intreprinderile Agricole

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Cheltuielilor in Intreprinderile Agricole.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 35 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Cheltuielile necesare pentru desfăşurarea proceselor de producţie în agricultură, au un rol determinant în realizarea performanţelor tehnice şi economico-financiare ale întreprinderii agricole şi totodată pot modifica ordinea de prioritate a obiectivelor stabilite cât şi gradul de îndeplinire al acestora, în anul de producţie în curs şi în perspectivă.

În această ordine de idei, principalele obiective pe care le are în vedere conducerea firmelor agricole, sunt:

- stabilirea mărimii şi dimensiunii întreprinderilor agricole în corelaţie cu nevoile utilizatorilor finali (procesatori şi populaţie);

- perfecţionarea tehnologiilor de producţie agricolă, prin dotarea cu tehnică modernă a unităţilor economice;

- penetrarea şi menţinerea pe piaţa agricolă a unor produse – diversificate în partizi mari;

- implementarea unor metode manageriale în concordanţă cu politica şi strategia de firmă în perioada curentă şi în viitor.

Dacă definim la nivel de întreprindere agricolă cheltuielile, acestea reprezintă totalitatea resurselor consumate într-o perioadă de timp dată (de regulă 1 an), pentru realizarea şi desfacerea producţiei agricole şi neagricole.

Acţiunea de monitorizare a cheltuielilor într-o firmă agricolă are în vedere:

- obţinerea unei marje comerciale pe produse agricole şi neagricole corespunzătoare prevederilor bugetare, prin calcularea costurilor unitare;

- concretizarea consumurilor de resurse economice în produse agricole şi neagricole vandabile de calitate superioară.

Pentru a avea o imagine de ansamblu cât şi de detaliu a cheltuielilor în firmele agricole este necesară analiza acestora în mai multe direcţii:

- variaţia cheltuielilor pe total, pe tipuri de activităţi, pe categorii de cheltuieli atât în dinamică cât şi structural;

- abaterea cheltuielilor pe ferme şi culturi sau specii (categorii de animale), atât în dinamică cât şi structural;

- modificările produse de influenţa factorilor la nivel de cultură, categorie de animale sau fermă agricolă, într-o perioadă de 1 an sau 3-5 ani.

Urmărirea cheltuielilor în diferite ipostaze se efectuează prin aplicarea următoarelor tipuri de analiză:

- analiza dinamică a cheltuielilor;

- analiza structurală a cheltuielilor;

- analiza factorială a cheltuielilor.

1.1. Analiza dinamică a cheltuielilor

Este necesară analiza dinamică a cheltuielilor, mai ales la nivel de cultură sau specie (categorie) de animale, pentru că bugetele de venituri şi cheltuieli se fundamentează în agricultură, funcţie de cheltuielile medii pe unitatea de producţie vegetală (ha) sau animală (cap).

Astfel că proiectarea unor bugete de venituri şi cheltuieli, corelate cu realitatea economică naţională şi internaţională creează premisele stabilităţii şi dezvoltării firmelor agricole.

1.1.1. Analiza dinamică a cheltuielilor medii pe unitatea de producţie (ha, cap)

Urmărirea cheltuielilor medii pe ha sau cap de animal în dinamică, scoate în evidenţă nivelurile cheltuielilor pe unitatea de producţie, evoluţia acestora şi cauzele interne şi externe care au generat majorarea sau diminuarea lor în timp

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Cheltuielilor in Intreprinderile Agricole.doc