Analiza cromatografica a glucidelor

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Analiza cromatografica a glucidelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 25 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere
Pregătirea probei
Extracția monozaharidelor și oligozaharidelor
Glucide-metoda acid sulfuric-fenol
Carbohidrați reducători-metoda Nelson-Somogyi
Analize specifice pentru mono- și oligozaharide-HPLC
Detectori

Extras din document

Carbohidrații sunt importanți în alimentație, deoarece sunt o sursă de energie,oferă textură iar fibrele ajută în procesul de digestie.

Monozaharidele sunt singurii carbohidrați care pot fi absorbiți în intestinul subțire.Zaharidele mai mari trebuie mai întâi digerate înainte să fie absorbite.

Analiza carbohidraților e importantă din mai multe puncte de vedere:

Analiza calitativă și cantitativă este utilizată pentru determinarea compoziției alimentelor, a băuturilor, și ingredientele acestora.

Analizele calitative asigură ca ingredientele din etichetă se regăsesc în compoziția produsului.

Analiza cantitativă se asigură că componenții adaugați sunt scriși în ordinea cantității pe etichetă.

Pregătirea probelor este legată de materia primă specifică, ingredientul sau produsul alimentar analizat și carbohidrații de analizat, deoarece carbohidrații au o gamă largă de solubilitate.

Pentru majoritatea alimentelor, primul pas este uscarea, pas care poate fi folosit și pentru calcularea umidității.

Pentru alte probe decât bauturile,uscarea se face plasând o anumită cantitate de probă într-un cuptor vidat și uscându-l până la masă constantă la o temperatura de 55- C și 1 atm.

Apoi, proba este mărunțită până ajunge o pudră fină și lipidele sunt extrase folosind 19:1 vol/vol cloroform-metanol într-un extractor Soxhlet.

Materiile prime, unele produse și ingrediente sunt materiale biologice complexe și heterogene.De aceea e posibil să conțină substanțe care să interfereze cu analiza monozaharidelor mai ales dacă este folosită metoda spectrofotometrică.

Interferențele pot apărea fie din compușii care absorb lumină de aceeași lungime de undă utilizată pentru analiza carbohidraților sau de la materialul coloidal insolubil care împrăștie lumină deoarece lumina împrăștiată va fi măsurată ca absorbanță.

Chiar dacă sunt folosite metodele HPLC, înainte de a fi utilizate monozaharidele și oligozaharidele trebuie separate de ceilalți compuși ,astfel pentru determinarea fiecărei mono-, di-, tri-, zaharide,proba uscată lipsită de lipide se extrage cu etanol fierbinte 80%în prezența carbonatului de calciu ca să neutralizeze orice aciditate.

Extracția se face prin refluxare timp de o oră urmată de răcire și filtrare.Extracția trebuie făcută de cel puțin două ori ca să ne asigurăm că extracția s-a realizat complet.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza cromatografica a glucidelor.pptx

Bibliografie

Food Analysis Fourth Edition-S. Suzanne Nielsen