Analiza Profitului in Intreprinderile Agricole

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Profitului in Intreprinderile Agricole.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Profitul reprezintă obiectivul fundamental, care asigură bazele stabilităţii şi creşterii economice Prin constituire ca sursă financiară, acesta este destinat creşterii capitalului, formării rezervelor şi diferitelor fonduri, acoperirii pierderilor din anii precedenţi şi repartizării sub forma de dividende pentru acţionari(asociaţi).

Având în vedere rolul pe care îl are profitul în accelerarea dezvoltării întreprinderilor agricole, apare necesitatea monitorizării permanente şi simultane a cheltuielilor şi a producţiei agricole.

Astfel că profitul definit în general ca diferenţă dintre venituri şi cheltuieli, nu reflectă pentru analiză un suport real în identificarea factorilor care influenţează realizarea acestuia, impunând implementarea unor modele economice specifice.

Luând în considerare criteriul de clasificare, după natura activităţii economice, profitul total al organizaţiilor agricole este compus din: profitul din exploatare (Pfe), profitul financiar (Pff), profitul excepţional (Pfex ).

Ca şi expresie matematică a profitului total avem:

PfT = Pfe + Pff + Pfex

Dar în organizaţiile de tip agricol, activitatea de bază o constituie producţia de bunuri materiale ( produse agricole vegetale şi zootehnice) care generează în ultimă instanţă profit sau pierdere.

Profitul fiind un indicator sintetic foarte complex, se impune monitorizarea acestuia, utilizând diferite tipuri de analiză ca:

– analiză dinamică;

– analiză factorială;

– analiză structurală etc.

1.1. Analiza dinamică a profitului

Pentru a reliefa importanţa strategică a profitului pentru conducerea întreprinderilor agricole, apare necesitatea analizei profitului în ipostaze diferite:

– la nivel de produs;

– la nivel de fermă;

– la nivel de întreprindere.

1.1.1. Analiza dinamică a profitului la nivel de produs

Date fiind condiţiile limitate de realizare a produselor agricole, ca urmare a unor factori interni ( rotaţia culturilor, tipuri de sol, climă, tehnologie aplicată, strategia şi politica de firmă etc.) precum şi a factorilor exogeni (capacitatea de absorbţie a produselor agricole, promovarea accelerată a produselor pe piaţă, gradul de tehnicitate ridicat al produselor etc.) implică şi analiza dinamică a profitului pe produs.

Pentru a analiză sunt necesare informaţiile tehnico-economice, care au ca sursă evidenţa economică a întreprinderii şi care de regulă sunt redate în tabelul 1.1.

Tabelul 1.1.

Anul de producţie

Indicatori

N1

N2

N3

N4

N5

preţ de vânzare pv1 pv2 pv3 pv4 pv5

cost unitar cu1 cu2 cu3 cu4 cu5

profitul pe unitatea de produs pf1 pf2 pf3 pf4 pf5

Profitul pe unitatea de produs este calculat cu ajutorul relaţiei matematice ( pf = pv – cu), care exprimă diferenţa dintre preţul de vânzare si costul unitar corespunzătoare produselor agricole.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Profitului in Intreprinderile Agricole.doc