Asociere si cooperare in agricultura

Imagine preview
(10/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Asociere si cooperare in agricultura.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

I. AGRICULTURA SPANIEI 3
II. LEGISLAȚIA COOPERATIVELOR DIN ȚARA BASCILOR 4
1. CARACTERISTICILE PRINCIPALE ALE COOPERATIVELOR BASCE 5
2. ÎNFIINȚAREA UNEI COOPERATIVE 8
3. TIPURI DE COOPERATIVE 8

Extras din document

Spania are o suprafață de 505 991 km2, dintre care 50% ocupă suprafețele agricole și 30% zonele forestiere. Are o populație de 46 milioane de locuitori, dintre care 7.3% trăiește în zone rurale. Are o industrie rurală dinamică, agricultura fiind una dintre cele mai mari sectoare ale economiei din punct de vedere al numarului de angajati, exporturilor și contribuției la Produsul Intern Brut. Spania are o agricultură eterogenă și variată, de la sectoare moderne orientate spre piață, pe care se bazează întreagul sector agroalimentar, până la producție extensivă și sărăcăcioasă în zonele cu condiții climatice aride sau cu probleme structurale.

În perioada 2013 - 2020, prin intermediul noii Politici Agricole Comune, se vor investi aproape 45 de miliarde EUR în sectorul agricol și în zonele rurale ale Spaniei. Obiectivele care au fost definite la nivel european sunt: asigurarea de locuri de muncă și creștere a sectorului sectorului agricol, asigurarea durabilității agriculturii, modernizarea, inovarea și creșterea calității. În același timp, Spania are flexibilitatea de a adapta atât plățile directe, cât și programul de dezvoltare rurală, la nevoile specifice.

Autoritățile spaniole au decis să aplice plățile de bază (care înlocuiesc schema de plată unică) la nivel regional, cu o diferențiere care ia în considerare criterii instituționale, agronomice și economice. În plus, autoritățile spaniole au decis să aloce 12,1% din pachetul său de plată directă pentru sprijinul cooperărilor voluntare (care vizează domenii precum: îngrășarea bovinelor, ovine și caprine pentru reproducție, vaci de lapte, sfeclă de zahăr, orez, roșii pentru prelucrare, fructe cu coajă lemnoasă, legume, precum și carne de vită, oaie și lapte ale producătorilor cu drepturi, dar fără număr de hectare eligibile).

Spania vrea să aplice, de asemenea, programul Micii Fermieri, o taxă forfetară simplificată care sprijină cei mai mici beneficiari cu sume de până la 1 250 EUR pe baza sumelor eligibile în anul 2015. Această schemă reduce greutățile administrative pentru acești agricultori, facilitează controalele privind ecocondiționalitatea și le scutește de normele de ecologizare. Autoritățile spaniole reduc plățile directe pe beneficiarul individual cu 5% pentru sumele de peste 150 000 EUR - cerința minimă prevăzută de normele PAC. Pentru a încuraja reînnoirea generațiilor, tinerii fermieri vor beneficia de un nou ajutor suplimentar de 25% pe parcursul primilor 5 ani în plus față de granturile de instalare deja existente.

În anul 2015, UE a cheltuit mai mult de 531 milioane de euro pe măsuri de piață în Spania, care vizează în principal sectorul fructelor și legumelor și sectorul vitivinicol pentru stimularea creșterii economice și a locurilor de muncă în zonele rurale a Spaniei. În perioada 2007-2013, programul de dezvoltare rurală a investit mai mult de 13 miliarde de euro din fonduri publice (mai mult de 8 miliarde de euro din fondurile UE) într-o gamă întreagă de diferite activități de susținere a producției agricole.

Prin intermediul fondurilor structurale s-au consolidat mișcările de cooperare în domeniul fructelor și legumelor și s-a susținut dezvoltarea domeniului. Spania are cel mai mare număr al organizațiilor de producători (OP) din UE. În 2014, au existat 585 de organizații de producători (OP-uri) și 6 asociații de OP-uri, cu aproape 150 000 de producători de fructe și legume, a căror producție anuală a fost comercializată în valoare de aproximativ 6,9 miliarde de euro. Grație sprijinului UE specific industriei - în valoare de peste 205 milioane de euro în 2014 - rata de organizare a în industria fructelor legumelor în Spania în ultimii ani a crescut în mod constant, de la 51,2% în 2010 la 62% în 2014.

II. LEGISLAȚIA COOPERATIVELOR DIN ȚARA BASCILOR

În Spania, cooperativele au un statut special, comparativ cu societățile comerciale, cum ar fi SRL-urile. Din acest motiv, fiecare regiune autonomă a Spaniei are reglementări legislative specifice în ceea ce privește organizarea cooperativelor. Regiunea autonomă avută în vedere este Țara Bascilor care este o comunitate autonomă din nordul Spaniei, cu tradiții culturale puternice, o bucătărie celebră și un limbaj distinct care precede limbile romane.

Legislația pentru cooperative diferă de legislația pentru societatile comerciale. Principalul motiv este respectarea valorilor si principiilor cooperativelor. Regularizarile cooperativelor incearca sa promoveze sistemele de creare și fuziune a cooperativelor. Aceste modificări legislative au loc pentru a face față situației de față a economiei. Legile care reglementează modul de organizare și conducere a Cooperativelor din Țara Bascilor sunt Legea 4/1993 din 24 Iunie modificată și completată de Legea 1/2000 din 29 Iunie, Legea 8/2006 din 1 Decembrie și legea 6/20008 din 25 Iunie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asociere si cooperare in agricultura.docx