Atmosfera ca Mediu de Viata al Microorganismelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Atmosfera ca Mediu de Viata al Microorganismelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof.Dr. Roxana Vidican

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Introducere

Atmosfera nu dispune de o flora proprie, în sensul existentei unor microorganisme al caror mediu specific de viata sa fie aerul, dar contine în permanenta microorganisme provenite de pe sol, din apa, vegetatie sau organisme umane sau animale.

CAPITOLUL I 1. ATMOSFERA CA HABITAT MICROBIAN

In urma mai multor masuratori (pH-ul, temperatura, radiatiile ultraviolete (UV), disponibilitatea apei si a resurselor), atmosfera pare să fie mai puțin severa decât multe alte habitate microbiene. 

In nori si in ploaie concentratia de nutrienti (sulfati si nitrati) ajunge la nivelele tipice lacurilor oligotrofice.

Microorganismele din atmosfera poate avea o varietate de metode de protecție împotriva radiațiilor UV, pe langa suita mecanismelor de reparare-ADN gasite in toate microorganismele.

Pigmenți pot proteja microbi de UV; apariția microorganismelor pigmentate în atmosferă a fost corelat cu prezenta unor nivele ridicate de radiații solare

Microorganismele pigmentate găsite în atmosferă ar putea folosti pigmenti pentru fotosinteza.

Pe langa resursele disponibile pentru sprijinirea metabolismului heterotrofe, aerul oferă un habitat potrivit pentru metabolismul phototrofic. 

CAPITOLUL II ROLUL AERULUI IN TRANSMITEREA DE MICROORGANISME PATOGENE

Bolile infectioase care se transmit pe calea aerului se gasesc pe primul loc ca frecventa, cel putin în zona temperata a globului terestru, iar ca numar reprezinta cca 20% dintre bolile infectioase.

Astfel, vorbim de bolile infectioase ale copilariei (rujeola, rubeola, varicela, scarlatina), de gripa si celelalte viroze respiratorii, pneumopatiile cu micoplasme, infectii respiratorii acute bacteriene, difteria, legioneloza, tuberculoza, diferite micoze respiratorii, etc.

Supravietuirea în aer a germenilor de origine umana sau animala, depinde de o serie de factori si anume :

- temperatura aerului sufera mari variatii si numai întamplator corespunde conditiilor optime pentru metabolismul florei mezofile (35º-40ºC).

- Umiditatea aerului nu îndeplineste cerintele bacteriilor din acest grup, atât prin valoarea în general scazuta a umiditatii relative, cât si prin oscilatiile permanente pe care le prezinta.

În aer lipseste orice suport nutritiv pentru microorganismele care paraziteaza oganismele umane sau animale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Atmosfera ca Mediu de Viata al Microorganismelor.ppt

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA FACULTATEA DE AGRICULTURA SPECIALIZARE: MASTER - BIOLOGIA AGROECOSISTEMELOR