Bauturile Energizante

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bauturile Energizante.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

I.Introducere.Scurt istoric

Există un interes crescut pentru băuturile care au asociate caracteristici speciale. Aceste băuturi, de cele mai multe ori, vor conţine zahăr pentru energie, cafeină pentru stimulare, aminoacizi şi poate ierburi ce conferă posibilitatea de vânzare ca produs cu efecte benefice sănătăţii. Un exemplu foarte bun îl reprezintă băuturile energizante având ca produs reprezentativ băutura “Red Bull” care este descrisă, conform propriului site, în felul următor:

“Red Bull vitalizeaza corpul si mintea.Red Bull iti da aaaripi!”.

Succesul de care s-a bucurat acest produs de la lansarea lui a condus la dezvoltarea unei game largi de produse bazate pe acelaşi concept de stimulare şi vigilenţă îmbunătăţită, produse numite generic băuturi energizante.

Prima băutură energizantă autentică, comercială a fost produsă în Japonia In anii 60 de către Taisho Pharmaceuticals şi era numită Lipivitan-D. Această băutură conţinea un amestec de vitamine esenţiale ca vitaminele B1, B2, B6. Deasemenea conţinea niacină şi taurină care sunt agenţi mentabolici care stimulează energia şi concentrarea. Introdusă prima dată ca o băutură tonică medicinală pentru persoanele care sufereau de lipsă de energie sau oboseală, a crescut în popularitate în Asia, mai degrabă, ca un moft ce avea mai mult legătură cu petrecerile târzii şi cluburile de noapte.

In decada următoare această băutură şi-a făcut cale prin Tailanda şi a devenit o băutură populară printre conducătorii de ricşă fiind numită „Krating Daeng”(vezi fig.1) .Această băutură este vândută mai ales în Asia dar poate fi găsită şi in ţări ca Austria, Suedia, Australia, Canada şi Noua Zeelandă unde uneori este redenumită „Thai Red Bull”. Ingredientul activ,principal din această băutură era taurina un aminoacid care a fost decoperit prima dată în tauri. Mai târziu, în 1987, un antrepeneur austriac pe nume Dietrich Mateschitz a adus această idee originală în Europa. El a adăugat acestei băuturi cafeină şi zahăr pe lângă taurina după care i-a dat şi numele de „Red Bull”(vezi fig.1), bull însemnând taur. Această băutură a ajuns într-un timp foarte scurt extrem de populară în Europa. In America a fost introdusă un deceniu mai târziu, în 1997 crescând în popularitate în continuu.Un exemplu, în acest sens, îl reprezintă creşterea consumului de băuturi energizante, cu peste 61% , din anul 2005 numai în Statele Unite ale Americii. Această creştere explozivă a determinat apariţia unei game largi de băuturi energizante.

Fig.1 Red Bull şi Krating Daeng

II.Definiţie.Importanţă economică

Termenul de “băuturi energizante” (“energy drinks”) a fost adoptat de către Comitetul Uniunii Europene, din comoditate, pentru a încadra o categorie de băuturi ce conţin combinaţii variate de substanţe ca: carbohidraţi,vitamine şi minerale cu cel puţin una dintre aceste substanţe: cafeină, taurină şi D-glucurono-g-lactonă (glucuronolactonat). Trebuie notat faptul că termenul de băutură “energizantă” este de fapt o denumire comercială şi nu este convenit ca termen legal pentru o categorie de produse în Uniunea Europeană şi totodată Comitetul European nu oferă o opinie că pretinderile despre aceste băuturi de a furniza energie, din punct de vedere nutriţional, sunt justificate ştiinţific.

Comitetul Uniunii Europene este conştient de faptul că termenul de “bauturi energizante” mai este folosit, într-un sens diferit, pentru a defini băuturile ce conţin electroliţi şi un nivel ridicat de carbohidtaţi ce furnizează energie în sensul convenţional nutriţional şi care sunt folosite de sportivi şi de către persoanele ce suferă sau se recuperează de pe urma anumitor boli. Aceste băuturi sunt cunoscute sub numele de băuturi sportive (“sport drinks” ex. “Gatorade”, “Powerade”, ”Reload”- acesta este de fapt un hibrid ). In literatura de specialitate autorii încadrează băuturile energizante în categoria băuturilor functionale, care deasemenea cuprind băuturile sportive şi nutraceutice

Fisiere in arhiva (1):

  • Bauturile Energizante.docx

Alte informatii

master, Tehnologia si Controlul Calitatii Bauturilor