Bilantul energetic la nivel de ferma

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bilantul energetic la nivel de ferma.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

BILANȚUL ENERGIEI LA NIVEL DE FERMĂ

Energia reprezită capacitatea unui sistem de a efectua lucru mecanic, atunci când trece printr-o transformare dintr-o stare de referință în altă stare (din repaus în mișcare, din starea lichidă în starea solidă etc.).

Particularitățile folosirii energiei în agricultură sunt următoarele:

- Agricultura este atât consumatoare de energie cât și producătoare de energie. Astfel, în procesele de producție din agricultură se captează, se stochează și se transformă energia solară în energie bioalimentară, fie direct, prin intermediul plantelor verzi (datorită fotosintezei), fie indirect, prin intermediul animalelor;

- În producția agricolă se folosesc diverse forme de energie (mecanică, electrică, termică etc.) obținute din combustibili fosili (cărbune, petrol, gaze naturale) cât și din surse de energie regenerabile;

- Sursele de energie regenerabilă folosite în agricultură provin fie din agricultură (biomasa și biogazul) dar și din afara agriculturii (energia solară, energia eoliană, energia geotermală).

Bilanțul energetic reprezintă diferența dintre cantitatea de energie obținută într-un proces de producție și cantitatea de energie consumată în acest proces de producție.

BE=Ep-Ec > 0 (KJ),(MJ)

Unde:

BE= bilanțul energetic

Ep= energia obținută

Ec= energia consumată.

Randamentul energetic reprezintă raportul dintre energia obținută și energia consumată într-un proces de producție agricolă.

RE=Ep/Ec > 1

Agricultura și silvicultura sunt singurele activități economice în care bilanțul energetic este pozitiv iar randamentul energetic este supraunitar datorită particularităților acestora.

Energia obținută (output) reprezintă cuantificarea valorii energetice a produselor agricole (principale și secundare), apreciată pe baza energiei metabolizate în cadrul proceselor biochimice alimentare, care exprimă valoarea de întrebuințare a energiei produse în agricultură. Pe baza acestui criteriu, conținutul energetic al principalelor produse agricole este următorul:

- 1 kg grâu= 18,4 MJ

- 1 kg porumb= 19 MJ

- 1 kg floarea-soarelui = 26,4 MJ

- 1 kg soia = 23,1 MJ

Energia consumată (input) reprezintă suma tuturor formelor de energie consumate pentru obținerea produsului agricol. Datorită particularităților folosirii energiei în agricultură, unele consumuri energetice provin din agricultură (energie proprie) iar altele din surse externe (energie externă).

Energia proprie consumată este formată din:

- Forță de muncă

- Tracțiune animală

- Semințe

- Răsaduri

- Furaje

- Îngrășăminte naturale

- Biomasă

- Biogaz

- Biocombustibili.

Energia externă poate fi consumată direct sau indirect (energie acumulată în diverse bunuri și produse). Energia externă consumată direct este formată din următoarele surse:

- Combustibili clasici,

- Energie electrică,

- Energie solară,

- Energie eoliană.

Energia externă consumată indirect este formată din energia acumulată în tractoare și mașini

Fisiere in arhiva (1):

  • Bilantul energetic la nivel de ferma.docx

Bibliografie

1. Borugă I. 2014- Baza energetică și mașini agricole- Suport de curs, USAMV București
2. Caia A., Magazin P., Ștefan G. 2000- Economie agrară, Editura Ion Ionescu de la Brad, Iași
- **www.agrointel.ro
- **www.gazetadeagricultura.info
- **http://madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/rndr/buletine-tematice/PT10.pdf
- **https://portal.afir.info/informatii_generale_pndr_investitii_prin_pndr_sm_4_2_procesare_produse_agricole