Biotehnologia Berii

Referat
7.8/10 (8 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 8925
Mărime: 47.98KB (arhivat)
Cost: 8 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Avram Ion
Universitatea ``Dunarea de Jos``Galati Facultatea de Stiinta si ingineria alimentelor

Cuprins

Cuprins

Cap 1 Scurt istoric2

1.1 Tehnologia berii4

1.1.1 Fabricarea maltului din orz

1.1.2 Fabricarea berii

Cap 2 Materii prime folosite la fabricarea berii.9

2.1 Orzul

2.1.1 Soiuri de orz

2.1.2 Compozitia chimica a orzului

2.1.3 Aprecierea orzului destinat fabricarii berii

2.2 Apa

2.3 Hameiul

2.4 Inlocuitorii de malt

2.4.1 Porumbul

2.4.2 Orezul

2.4.3 Orzul nemaltificat

Cap 3 Obtinerea mustului de bere.16

3.1 Maltul

3.2 Macinarea maltului

3.2.1 Practica macinarii maltului

3.2.1.1 Macinarea pe cale uscata

3.2.1.2 Macinarea pe cale umeda

3.2.2 Macinarea cerealelor nemaltificate

3.3 Plamadirea si zaharificarea plamezii (brasaj)

3.4 Filtrarea plamezii

3.5 Fierberea mustului de bere

3.6 Separarea borhotului de hamei

3.7 Racirea si limpezirea mustului

Cap 4 Tehnologia fermentarii mustului de bere.23

4.1 Drojdia de bere

4.2 Fermentarea primara

4.3 Fermentarea secundara

4.4 Filtrarea berii

Cap 5 Imbutelierea berii27

5.1 Tipuri de butelii

Cap 6 Tipuri de bere29

Bibliografia .34

Extras din document

Scurt istoric

Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricarii acestei bauturi. Pe vremea aceea insa, sumerienii nu aveau acces la aceasta licoare aurie. Era o bautura divina si, ca atare, ea era destinata doar zeitei fertilitatii. Mult mai tarziu, in Evul Mediu, calugarii consumau bere mai ales in timpul postului, ca inlocuitor al carnii. Prin urmare, berea este un aliment datorita continutului in glucide, proteine, vitamineleB1, B6, B3, b12, PP, E, acid folic, nicotinic, potasiu, magneziu etc.

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei.

Unii cercetatori studiind un numar mare de texte antice, cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important in fabricarea berii.

Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a beriisi cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare si bere. Calitatea acestora depinde de zaharul necesar pentru fermentatie.

In zilele noastre pentru usurarea procesului semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Maltul se fierbe, se strecoara si se adauga drojdie. Potrivit retetei traditionale, pentru obtinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, aluatul se pune la copt pana cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii.

In toata lume 20000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri, de la normala, slab alcoolizata, slab alcoolica, pils, la amara, crema de bere si bere neagra.

Berea a fost bautura populara de mult timp. Tablele babiloniene de lut prezinta retete detaliate de bere, ce se faceau in anii 4300 Î.C. Berea a foat fabricata si de chinezii antici, asirieni si incasi.

Un text egiptean din 1600 Î.C. da peste 100 de retete ce folosesc berea. Acum catva ani beraria din New Castle, Anglia, au inbuteliat 1000 de sticle de bere blonda Tutan Kamon dupa o reteta veche de 3200 de ani, gasita in templul soarelufi de Regina Nefertiti.

Fabricarea si comercializarea berii a inceput in anul 1200 D.C. in Germania de astazi. In 1506 apare Legea Germana a Puritatii care spune clar ca ingredientele berii trebuie sa fie duar apa pura, orzoaica, hameiul si graul. Inbutelierea berii a inceput in 1605.

Un litru de bere echivaleaza cu ; jumatate kg de cartofi, 65g unt, 6 oua, 0,75l lapte sau un sfert de paine.

Berea este o bautura alimentara slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentatia intrerupta a unui must de malt, hamei si apa. Berea contine componentele nutritive ale maltului si, in plus produsi noi rezultati din fermentatia alcoolica adica acizi organici: acetic, malic, lactic; aldehide; alcool superior; vitamine hidrosolubile provenite din drojdie: B1, B2, B6, B12, PP, H; factori de crestere: biotina, inozitol, acid pentatenic.

In Romania,berea nu este o bautura nationala,desi traditia producerii acestei ``paini`` lichide este relativ veche. Virgilius relateaza ca geto-dacii beau iarna o bautura din orz. Din perioada romana nu avem referiri la producerea acestui suc cerealier pe teritoriul Daciei.

Incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, putem, in toate provinciile tarii sa urmarim evolutia fabricilor de berein functie de realizarea etichetelor lipite pe sticle, cea mai eficace forma de reclama pana in zilele noastre. Acum se naste simbolul emblemei unei fabrici de bere si renumele unui sortiment.

Cat de importanta a fost si este industria berii in tara noastra se constata aruncand o privire pe harta Romaniei)1998):sunt mentionate localitatile in care au existat sau exista in prezent fabrici de bere care ofera consumatorilor o bautura curata, hranitoare, cu calitati senzoriale la nivelul celor mai bune beri fabricate pe plan mondial.

1.1 Tehnologia berii

Berea poate fi definite ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei

Din aceasta definitie rezulta si principalele materii prime folosite la fabricarea berii: maltul, cereale nemaltificate, hameiul si apa.

Fabricarea berii din aceste materii prime are loc in trei etape mari si anume:

- Fabricarea maltului din orz ( maltificarea);

- Obtinerea maltului de bere ( fierberea);

- Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv conditionarea berii rezultate.

1.2 Fabricarea berii

Obtinerea berii din materiile prime prezentate mai sus , in cele doua etape principale  obtinerea mustului de bere si fermentarea acestuia.

Preview document

Biotehnologia Berii - Pagina 1
Biotehnologia Berii - Pagina 2
Biotehnologia Berii - Pagina 3
Biotehnologia Berii - Pagina 4
Biotehnologia Berii - Pagina 5
Biotehnologia Berii - Pagina 6
Biotehnologia Berii - Pagina 7
Biotehnologia Berii - Pagina 8
Biotehnologia Berii - Pagina 9
Biotehnologia Berii - Pagina 10
Biotehnologia Berii - Pagina 11
Biotehnologia Berii - Pagina 12
Biotehnologia Berii - Pagina 13
Biotehnologia Berii - Pagina 14
Biotehnologia Berii - Pagina 15
Biotehnologia Berii - Pagina 16
Biotehnologia Berii - Pagina 17
Biotehnologia Berii - Pagina 18
Biotehnologia Berii - Pagina 19
Biotehnologia Berii - Pagina 20
Biotehnologia Berii - Pagina 21
Biotehnologia Berii - Pagina 22
Biotehnologia Berii - Pagina 23
Biotehnologia Berii - Pagina 24
Biotehnologia Berii - Pagina 25
Biotehnologia Berii - Pagina 26
Biotehnologia Berii - Pagina 27
Biotehnologia Berii - Pagina 28
Biotehnologia Berii - Pagina 29
Biotehnologia Berii - Pagina 30
Biotehnologia Berii - Pagina 31
Biotehnologia Berii - Pagina 32
Biotehnologia Berii - Pagina 33
Biotehnologia Berii - Pagina 34
Biotehnologia Berii - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Biotehnologia Berii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Obtinerii Tigaretelor

I. OBIECTIVUL PROIECTULUI 1.1. Denumirea obiectivului proiectului Sa se dimensioneze o sectie de obtinere a tigaretelor cu capacitatea 20.000...

Moara de Grau

MOARA DE GRAU 1. Scopul si obiectivele proiectului 1.1 Denumirea proiectului Proiectarea si stabilirea schemei tehnologice pentru o moara de...

Ghid pentru Implementarea unui Sistem de Management al Calitatii in Cadrul - SC Imapan SRL

Cap. I. ASPECTE GENERALE IMAPAN este unul dintre cei mai importanţi fabricanţi de produse de morărit, panificaţie, patiserie, biscuiţi şi paste...

Fundamentarea Economică a Activității de Promovare a Produselor Agroalimentare

INTRODUCERE În vederea derulării şi dezvoltării unei afaceri de success, orice întreprindere, indiferent de dimensiunile ei sau domeniul de...

Tutunul

Toate formele sub care se consuma tutunul astazi apartin bastinasilor Americii. In 1560 tutunul a fost adus in Europa si de aici in Asia mica,...

Rolul Analizei Senzoriale și Stabilirea Preferinței Consumatorilor

Rolul analizei senzoriale Produsele alimentare posede un ansamblu de proprietatei senzoriale, specifice si variabile ca numar si intensitate, ce...

Factorii care Influențează Producția Individuală de Lapte

1. Introducere Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnica a poporului roman....

Mierea de Albine - Procesarea Mierii de Albine

1. Mierea de albine Mierea este un produs apicol pe care albinele melifere îl produc din nectarul florilor pe care îl culeg, prelucrează şi...

Ai nevoie de altceva?