Biotehnologiile verzi și însemnătatea lor în economie

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1297
Mărime: 12.97KB (arhivat)
Publicat de: Andreea I.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Abstract

O dată cu apariția civilizației, când oamenii au devenit agricultori, s-au îmbunătățit plantele și animalele sălbatice prin selectarea și reproducerea caracteristicilor dorite, inițial fără consimțământ, fără o înțelegere aprofundată a bezei geneticii, dar în final cu intenția de a dezvolta culturi de plante și efective de animale îmbunătățite.

Cuvinte cheie: agricultură, biotehnologii, economie, dezvoltare.

Biotehnologia este știința ce folosește material viu pentru sintetizarea, degradarea sau producerea de noi materiale utilizate în activitățile oamenilor. Se bazează pe genetică; biologie moleculară și celulară; biochimie; embriologie; inginerie chimică; informatică și robotică.

Biotehnologiile verzi sau agricole urmăresc înmulțirea „in vitro”- micropropagarea; creșterea toleranței față de atacul agenților patogeni, temperaturile scăzute sau ridicate; reducerea cantităților de pesticide utilizate; creșterea valoriii nutriționale ale alimentelor; îmbunătățirea gustului, aromei și texturii alimentelor.

Această știință a apărut ca urmare a dezechilibrului cauzat de creșterea accelerată a populației, agricultura tradițională nemaiputând asigura o cantitate suficientă de hrană și de o calitate corespunzătoare. Astfel s-a considerat ca o soluție pentru rezolvarea acestei probleme este ameliorarea plantelor prin metode biotehnologice.

Pe baza înțelegerii ADN, oamenii de știință au dezvoltat soluții pentru creșterea producivității agricole. Biotehnologia sporește capacitatea crescătorilor de a îmbunătăți plantele și animalele prin identificarea genelor care ar putea conferi avantaje, permițând modificări care nu sunt posibile prin încrucișările tradiționale ale speciilor. Se modifică configurația genetică a unui organism folosind transgeneza, în care ADN-ul unui organism sau celulă este transferat la alt organism sau celulă fără a avea loc reproducerea sexuală.

Transferul genelor presupune identificarea, izolarea și clonarea genelor de interes; transferul genelor de interes la plantele de cultură; selecția plantelor care exprimă caracterul transferat și testarea acestora.

Identificarea și izolarea genelor se realizeză folosind enzimele de restricție care secționeză vectorul de clonare pentru a permite atașare fragmentului de ADN detașat din cromozomul eucariot, rezultând astfel un vector recombinant care este introdus în celula gazdă (de obicei o bacterie). Bacteria împreună cu vectorul recombinant se înmulțesc producând copii de ADN recombinant care se extrage și se purifică.

Genele pot fi tranferate utlizând:

- metode indirecte- prin bacterii și virusuri;

- metode directe- prin împușcarea directă a ADN-ului în celule, microinjectare, electroporare, sonificare, electroforeză, utilizarea fibrelor de carbură de siliciu.

Aplicațiile biotehnologiilor verzi sunt nelimitate, majoritatea produselor pe care le consumăm sunt rezultatul unor proiecte biotehnologice. Experții în domeniu pot introduce gene astfel încât o cultură să aibă o valoare nutrițională mai mare, să aibă capacitatea de a crește în mai multe medii, să fie rezistente la boli, dăunători și substanțe chimice. Prin introducerea de noi gene sau prin dezactivarea genelor existente, experții pot modifica totul, de la aspect până la gust.

Bibliografie

1. Richard E. Just,Julian M. Alston,David Zilberman, 2006- Regulating Agricultural Biotechnology: Economics and Policy, Ed. Springer;

2. Simioniuc D.P., 2009- Biotehnologii, Ed. Ion Ionescu de la Brad Iași;

3. http://www.fao.org/biotech/en/;

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_biotechnology.

Preview document

Biotehnologiile verzi și însemnătatea lor în economie - Pagina 1
Biotehnologiile verzi și însemnătatea lor în economie - Pagina 2
Biotehnologiile verzi și însemnătatea lor în economie - Pagina 3
Biotehnologiile verzi și însemnătatea lor în economie - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Biotehnologiile verzi si insemnatatea lor in economie.doc

Ai nevoie de altceva?