Botanică

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2618
Mărime: 20.12KB (arhivat)
Publicat de: Angel Iliescu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Familia fabaceae.

Plante ierboase, arbusti, arbori si liane. Radacinile poarta nodozitati cauzate de simbioza cu bacteriile care asimileaza azotul atmosferic. Frunze rareori simple, de obicei simplu sau dublu penat-compuse. Flori actinomorfe si zigomorfe pe tipul 5, grupate de cele mai multe ori in inforescente racemoase. Gineceu unicarpelar, cu ovar superior. Fruct pastaie sau leguma.

Mazare – pisum sativum – 35-200 cm. Planta ierbacee agatatoare. Frunze compuse, paripenate, terminate cu carcei. La baza frunzelor se afla doua stipele mari. Flori albe sau putin violet-roscate. Petale 5, inegale; cea mediana superioara formeaza stindardul, cele doua laterale- aripile si cele doua inferioare formeaza luntrea sau carena. Stamine 10, dintre care 9 unite prin filamente si una libera. Fruct pastaie, cu seminte mari, globuloase. Planta alimentara cultivata mult in toata tara.

Fasole- phaseolus vulgaris- 0,3-497)m. Planta ierbacee volubila, cu frunze mari, trifoliate. Flori albe, rozee sau violete, solitare sau in raceme. Fructul, pastaie, variaza ca forma si culoare dupa soiuri. Seminte reniforme sau sferice. Prin continutul mare de proteine si amidon din seminte, fasolea este una dintre cele mai insemnate plante alimentare. Cultivata mult in toata tara.

Soia – Glycine max- pana la 1 m. Planta ierbacee, bogat ramificata si cu peri aspri. Frunze trifoliate, paroase. Flori violete pana la albe. Pastai mici, galbene, acoperite cu peri aspri. Din seminte se prepara paine, biscuiti, bomboane, ciocolata si se extrage ulei comestibil.

Linte – Lens culinaris- 15-75 cm. Frunze paripenat-compuse, terminate cu carcei. Flori alburii, cu vinisoare liliachii. Pastai mici, cu doua seminte care se folosesc in alimentatie.

Bob- Vicia faba- pana la 1 m. Frunze cu 1-3 perechi de foliole verzi-cenusii sau albastrii. Flori albe, pe aripi cu o pata mare neagra. Pastaie mare, cu seminte comestibile.

Naut- Cicer arietinum-50-60 cm. Planta ierbacee, cu peri glandulosi. Flori purpurii, albastre sau albe. Pastaie cu doua seminte comestibile.

Salcam – Robinia pseudacacia-arbore de 25 (30) m. Frunze imparipenat-compuse, cu stipele transformate in ghimpi. Flori albe, parfumate, in receme lungi. Se planteaza pentru fixarea terenurilor erodate si nisipoase, cat si ca arbore ornamental. Lemnul are intrebuintari multiple. Melifera, comuna la campie si dealuri, cultivata si salbaticita.

Gladita –Gleditschia triacanthos -20(45) m. Frunze paripenat-compuse. Flori mici, verzui. Pastaie roscata. Cultivata in perdele de protectie, ca arbore de ornament si in garduri vii. Lemnul dur este folosit ca si al salcamului.

Lupin, cafelute- Lupinus luteus- 80-120 cm. Frunze palmat-compuse. Flori galbene, parfumate si verticilate in raceme. Pastai galbene, brunii, paroase, cu seminte pestrite. Cultivata ca planta furajera, textila, melifera si ca ingrasamant verde.

Drobita- Genista tinctoria- 30-60 (100) cm. Flori galbene, in raceme terminale. Subarbust prin fanete, poieni, la margini de paduri.

Glicina- Wistaria sinensis-pana la 20 m. Planta lemnoasa, volubila, cu frunze mari, imparipenate. Flori albastrii-violete, mirositoare, in raceme lungi. Cultivata ca planta ornamentala, in parcuri si gradini.

Trifoi alb- Trifolium repens. Planta perena, cu tulpini taratoare si radacini adventive la noduri. Flori albe, care apoi devin trandafirii sau brun-roscate, dispuse in capitule globuloase. Prin fanete, pasuni umede si cultivata pentru nutret.

Trifoi rosu – Trifolium pratense- 30-70 cm. Frunze trifoliate. Flori rosii-purpurii, in capitule globuloase. Melifera. Prin pasuni, finete si cultivat ca planta furajera.

Lucerna- Medicago sativa – 30-90 cm. Frunze trifoliate. Flori albastre-violacee, in raceme terminale, erecte. Pastai rasucite de 2-3 ori ca un melc. Planta furajera, cultivata.

Spacerta- Onobrychis viciaefolia- 30-70 cm. Frunze imparipenate. Flori rosii carmin-viu, cu striatii purpurii, in raceme lungi. Pastaie reticulata, monosperma. Melifera. Prin locuri ierboase cultivata ca planta furajera.

Mazariche- Vicia sativa- 30-80 cm. Cu cate 1-2 flori purpurii. Pastaie lunga, cu peri scurti. Se foloseste ca ingrasamant verde si ca furaj. Melifera. Prin semanaturi si cultivata.

Oresnita- Lathyrus tuberosus- 50-100 cm. Pe rizom sunt tuberozitati mari cat alunele. Frunze cu doua foliole si carcei ramificati. Flori rosii-purpurii, parfumate, in raceme. Melifera. Comuna in toata tara.

Vatamatoare-Anthyllis vulneraria- 5-60 cm. Frunze bazale intregi si tulpinale penate. Flori aurii, in capitul globulos in varful tulpinii. Furajera. Raspandita in pasuni si fanete insorite, pe soluri calcaroase.

Osul iepurelui-Ononis spinosa-30-60(70) cm. Planta ramificata, lemnoasa la baza si foarte spinoasa. Flori roz, rar albe, situate langa varful unor ramuri ghimpoase. Medicinala.

Coroniste- Coronilla varia-30-120 cm. Frunze imparipenat-compuse. Florile roz, cu varful carenei violet, sunt dispuse in umbela. Prin fanete, araturi, livezi, in margini de paduri.

Sulfina- Melilotus officinalis – 50-100(200) cm. Frunze trifoliate. Flori galbene, numeroase si foarte parfumate, in raceme lungi. Medicinala si melifera. Prin fanete, semanaturi, pe marginea drumurilor.

Unghia gaii- Astragalus glycyphyllos. Tulpina intinsa pe pamant si indoita in unghiuri pronuntate. Flori galbene-verzui, in raceme. Pastai liniare, putin arcuite, in forma de gheara. Prin paduri, tufisuri si poieni.

Preview document

Botanică - Pagina 1
Botanică - Pagina 2
Botanică - Pagina 3
Botanică - Pagina 4
Botanică - Pagina 5
Botanică - Pagina 6
Botanică - Pagina 7
Botanică - Pagina 8
Botanică - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Botanica.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Grădina Botanică

În loc de început….. Importanţa şi frumuseţea Grădinii Botanice din Iaşi a atras de-a lungul vremii numeroşi vizitatori din ţară şi din...

Raport de practică - inspectoratul fiscal de stat botanică

Capitolul I „Caracteristica generală a Sistemului Fiscal al Republicii Moldova” Sistemul fiscal reprezintă o componentă a sistemului financiar al...

Proiect Grădina Botanică New York

1 IDENTIFICAREA PUNCTELOR TARI SI PUNCTELOR SLABE ALE GRADINII BOTANICE DIN NEW YORK (DIAGNOSTICARE) NR CRT DOMENIU PUNCTE FORTE TERMEN DE...

Botanică - familia aceraceae

Cuprinde arbori şi arbuşti cu frunze căzătoare, aparţinînd genurilor: Acer şi Dipteronia. Ultimul gen este răspîndit în China. Genul Acer Include...

Botanică - fructul

Fructul Fructul este un organ specific angiospermelor, care protejaza samanta si rezulta in urma dublei fecundatii prin procesul de carpogeneza....

Caracterizarea fitochimică și botanică - măsline și struguri - posibilități de utilizare în industria cosmetică, farmaceutică și alimentară

1.Generalitati masline,struguri: Maslinul este un arbore fructifer totdeauna verde, cu trunchiul adesea stramb, cultivat mai mult in regiunile...

Botanică

Tesuturile vegetale La majoritatea plantelor pluricelulare celulele sunt grupate in tesuturi.Tesut vegetal= grupare de celule care au aceeasi...

Grădini Botanice

Grădinile botanice pot fi caracterizate după fparte multe criterii. Unul dintre acestea este vechimea. Astfel, primele grădini bitanice din lume au...

Ai nevoie de altceva?