Buruienile în Culturile Agricole

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 11279
Mărime: 47.46KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Extras din document

Pagubele produse de buruieni culturilor agricole

Nu exista buruieni nedaunatoare pt o cultura agricola, doar efectul lor variaza in functie de numerosi parametri pedoclimatici, biologici si tehnologici. Pierderile pricinuite de buruieni variaza in limite foarte mari in functie de:specia cultivata, gradul de infestare cu buruieni, conditii climatice, conditii de agricultura(irigat, neirigat, tehnologie), raportul dintre diferite specii de buruieni, potentialul de fertilitate naturala a solului si dozele de ingrasaminte aplicate.

Pagubele pe care buruienile le aduc producţiei agricole sunt împărţite în pagube directe şi indirecte:

Pagubele directe apar în principal prin pierderile de recoltă a plantelor cultivate datorate concurenţei buruienilor pentru factorii de vegetaţie, prin înrăutăţirea calităţii lucrărilor solului şi micşorarea efectului tuturor elementelor de tehnologie.

Pagube indirecte, cu manifestare în timp, prin deprecierea fertilităţii solului, reducerea potenţialului trofic al acestuia, reducerea eficienţei economice a investiţiilor făcute pentru irigarea, fertilizarea, amendarea, semănat, tratamentele cu pesticide, reducerea productivităţii muncii agregatelor – concomitent cu ridicarea consumului de energie, impunerea de lucrări suplimentare, constituirea de focare de transmitere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor pentru culturile învecinate şi nu în ultimul rând prin cheltuielile suplimentare necesare pentru transportul şi condiţionarea recoltelor.

In ansamblu, pagubele provocate de buruieni culturilor agricole pot fi grupate in pagube cantitative(prin scaderea nivelului productiei), pagube calitative(prin deprecierea calitatii recoltelor) si cresterea costurilor de productie(toate verigile tehnologice sunt afectate valoric).

Scaderea nivelului productiei:concurenta buruienilor cu planta cultivata pt factorii de vegetatie este in majoritatea cazurilor favorabile buruienilor, acestea fiind in masura sa compromita lanuri intregi.

Deprecierea calitatii rocoltei deriva in primul rand din efectul concurentei buruienilor cu plantele cultivate in privinta hranei, apei si luminii, concretizat in obtinerea de boabe mici sau sistave, in cazul recoltelor de cereale sau plante leguminoase, continutul produselor agricole recoltate in componente este diminuat, depreciarea gustului produselor agricole etc.

Cresterea costurilor: prezenta buruienilor in culturile agricole obliga la lucrari suplimentare pt a le combate sau a curata culturile.

2. Factorii care influienteaza pagubele produse de buruieni

Pagubele produse de buruieni pe acelaşi teren nu sunt aceleaşi în fiecare an, sau pentru fiecare cultură, ele depinzând de diferiţi factori. Unii dintre aceştia au un impact mai puternic asupra producţiei, iar alţii au un impact mai slab. Cunoaşterea factorilor implicaţi în nivelul pagubelor induse de buruieni culturilor agricole constituie principiul de bază al sistemului de management integrat al buruienilor.

Cei mai importanţi factori care influenţează pagubele produse de buruieni sunt:epoca la care are loc imburuienarea, planta cultivată, faza în care se află cultura când are loc îmburuienarea, gradul de îmburuienare, natura buruienilor, condiţiile pedoclimatice, tehnologia aplicată.

Epoca la care are loc imburuienarea: in functie de data la care se pregateste patul germinativ si are loc semanatul culturilor, buruienile pot rasari inaintea culturii, odata cu cultura, sau dupa rasarirea acesteia.Cele mai mai pagube se produc in situatia in care buruienile rasar inaintea culturii.

Planta cultivata:plantele cultivate se deosebesc foarte mult in privinta modului in care reactioneaza la prezenta buruienilor.Din acest punc de vedere distingem culturi extrem de sensibile, foarte sensibile si mijlociu de sensibile la imburuienare.

Natura buruienilor: in functie de particularitatile biologice ale buruienilor in lanurile cultivate acestea pot sa provoace pagube mai mici sau mai mari culturiloe agricole.Astfel buruienile efemere, ca urmare a masei lor vegetative reduse si a perioadei scurte de vegetatie, de la inceputul primaverii, nu aduc pagube mari culturilor agricole.

Gradul de imburuienare:pagubele provocate de buruieni se maresc odata cu cresterea gradului de imburuienare.

3.Sursele de imburuienare a culturilor agricole

Principalele surse de îmburuienare ale culturilor agricole sunt: nerespectarea elementelor de tehnologie, rezerva de seminţe de buruieni din sol, terenurile necultivate, folosirea îngrăşămintelor organice infestate cu seminţe de buruieni şi factorii naturali, fizici şi biologici.

Preview document

Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 1
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 2
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 3
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 4
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 5
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 6
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 7
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 8
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 9
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 10
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 11
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 12
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 13
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 14
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 15
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 16
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 17
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 18
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 19
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 20
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 21
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 22
Buruienile în Culturile Agricole - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Buruienile in Culturile Agricole.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Combatere a Buruienilor in Cultura Plantelor de Camp

Cap.1. Argument Buruienile sunt definite in cultura de specialitate ca fiind plante străine intr-o cultura agricolă, care produc pagube, cosumand...

Agregate pentru Arat

Argument Tema proiectului meu „Pregătirea pentru lucru şi formarea agregatelor pentru arat” face parte integrantă din domeniul pregătirii mele...

Tehnologia Generala a Laptelui

1.INTRODUCERE Industria laptelui este una din subramurile industriei alimentare producătoare de alimente, având rolul de a transforma laptele în...

Bolile Vitei de Vie

Bolile vitei de vie . . . Bolile parazitare specifice vitei de vie se impart in trei grupe: boli criptogamice produse de ciuperci, boli virotice...

Amenajari Irigatii la SC Maroli Farm SRL

Introducere : Sc.Maroli Farm.SRL se afla in comuna Surduc judetul Salaj. S.C Maroli Farm S.R.L., reprezentanta in Romania a fost infiintata in...

Sisteme de Lucrari Minime ale Solului

Pornindu-se de la faptul că datorită numeroaselor lucrări ce se practică în actualele tehnologii, solul se tasează, se deteriorează structura,...

Mecanizarea Lucrărilor Solului

Lucrările solului au rolul de a asigura condiții optime pentru plantele cultivate. Prin intervenții mecanice se modifică dimensiunea particulelor...

Floarea Soarelui

Floarea-soarelui este una dintre cele mai importante plante uleioase cultivate pe glob (13% din producţia mondială de ulei) şi cea mai importantă...

Ai nevoie de altceva?