Caracteristicile Morfologice Interne ale Fructelor Utilizate la Caracterizarea si Descrierea Soiurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Caracteristicile Morfologice Interne ale Fructelor Utilizate la Caracterizarea si Descrierea Soiurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Arsenie Horgos

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

DEFINITIE,TERMINOLOGIE

Pomicultura este o ramura a stiintelor agricole si ,in acelasi timp,unul dintre principalele sectoare ale productiei horticole.Etimologic,aceata denmire deriva de la latinescul pomus,-i=arbore fructifer si cultura,-ae=ingrijire,cultivare.Ca sector de productie,pomicultura reprezina activiatea tehnico-economica si administrativa desfasurata pentru obtinerea fructelor.

Aparuta initial ca o indeletnicire practica,productia de fructe a avut o evolutie progresiva,trecand de la acumulari de cunostinte si experienta la generalizari,principii si legi.

Activitatea desfasurata i domeniul stiintei pomicole are ca scop obtinerea fructelor,acestea fiind produse horticole indispensabile vietii omului.Fructele proaspete constituie singura categorie de alimente de origine vegetala care intra in alimentatia umana asa cum le produce planta,fara nici un fel de preparare culinara sau industriala si fara nici un fel de adaos(condimente,mirodenii,etc).Dimpotriva,utilizarea lor ca mancaruri gatite,compoturi sau alte produse preparate in gspodarie sau industrializate conduce la micsorarea valorii biologice initiale(ex.reducerea continutului in vitamine).

CLASIFICAREA POMICOLA

In fuctie de particularitatile biologice si tehnologice ale speciilor fructifere de climat temperat,au fost alcatuite 4 grupe:pomacee,drupacee,nucifere si baciforme,carora li se adauga si grupa speciilor subtropicale.

Pomaceele(samantoasele)Cuprind specii din familia ROSACEAE,subfamilia POMOIDEAE,si anume:mar,par,gutui,etc.

Speciile de pomoidee sunt bine adaptate climatului temperat in care s-au format.Sunt foarte rezistente la ger,astfel ca suporta bine cele mai aspre ierni din climatul nostru.Repausul de iarna al mugurilor lor fiind lung,inflorirea scapa de brumele tarzii de primavara.Fiind pretentiaoase fata de umiditate si de fertilitatea solului,reusesc mai ales in zona dealurilor din tara noastra.Soiurile cu maturarea timpurie a fructelor au cerinte mai scazute fata de apa,astfel ca pot fi cultivate si in regiunile mai secetoase.Durata de viata in cultura a speciilor de pomacee este mare,iar intrarea pe rod relativ tarzie.Acestea depind mult de sistemul de cultura:in livezile clasice pomii traiesc 60-70 ani si incep sa produca economic de la 5-7 ani;in cele intensive si superintensive,traiesc 15-25 ani si dau recolte economice incepand din al doilea si al treilea an.

Fructele sunt „false”,deoarece la alcatuirea lor participa nu numai ovarul,ci si receptaculul florii,concrescute;acestea poarta denumirea de poame.Mugurii florali sunt micsti.Ramurile de rod ale pomaceelor au muguri floriferi situati terminal,iar spre baza lor exista rezerve de muguri vegetativi.

Degarnisirea ramurilor se face intr-un ritm lent.Suporta taierile si isi vndeca ranile relativ usor.Majoritatea soiurilor sunt autosterile.Se altoiesc pe numerosi portaltoi(mai ales la mar).

INTRETINEREA SI LUCRAREA SOLULUI

In plantatiile pomicole din tara noastra sunt raspandite urmatoarele sisteme de intretinere si lucrare a solului:ogorul negru(lucrat);ogorul combinat cu erbicide;culturi intercalate;culturi petru ingrasaminte verzi;inierbarea si mulcirea solului.

Ogorul lucrat.Se practica pe terenuri cu panta redusa si in zone cu precipitatii scazute.Se caracterizeaza prin mentinerea solului afanat pe tot parcursul anului,fara crusta si buruieni,prin mobilizare repetata.Acest mod de intretinere se realizeaza pe intervale,prin executarea unei araturi de toamna,iar in primavara si in cursul verii se fac 3-4 discuiri si cultivari alternativ.Pe randul de pomi,solul se mobilizeaza manual sau mecanizat.Aratura se face pe soluri usoare la 18-20 cm,cand portaltoiul utilizat are o inradacinare profunda si la 10-12 cm ,in cazul portaltoilorcu inradacinare superficiala;pe solurile mijlocii la 20-25 cm,la speciile altoite pe portaltoi cu inradacinare profunda si la 10-14 cm,la portaltoii cu inradacinare superficiala;pe solurile grele,in functie de adancimea de inradacinare,se recomanda executarea lucrarii la 12-25 cm.

Ogorul cu ingrasaminte verzi.Este recomandat pentru zone cu precipitatii de peste 700 mm anual.

In intervalul cand pomii au nevoi mari de apa si elemente nutritive solul se intretine ca ogor lucrat,iar in restul timpului este ocupa cu culturi pentru ingrasaminte verzi.Acestea se incorporeaza in sol la inflorire,cand au continutul maxim de substante nutritive.

In functie de momentul infiintarii culturilor pentru ingrasamant verde,pot fi:de toamna,primavara si vara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristicile Morfologice Interne ale Fructelor Utilizate la Caracterizarea si Descrierea Soiurilor.doc

Alte informatii

CARACTERISTICILE MORFOLOGICE INTERNE ALE FRUCTELOR UTILIZATE LA CARACTERIZAREA SI DESCRIEREA SOIURILOR