Conceptul de Management

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Conceptul de Management.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Managementul reprezinta un process constient de conducere si coordonare a actiunilor si activitatilor individuale si de grup, precum si de mobi;izare si alocare a resurselor organizatiei in vederea indeplinirii obiectivelor acesteia in concordanta cu misiunea, finalitatile si resposabilitatile sale economice si socoal.

Managenentul,sub aspectul elementelor sale de continut,a fost prezent in activitatea oamenilor inca din cele mai vechi timpuri.

Ca stiinta,managementul s-a conturat mult mai tarziu,odata cu aparitia marilor teorii care au guvernat procesul productiv sau chiar anterior acestei etape.

Conceptul de management a fost folosit initial in tarile anglo-saxone,acest fapt datorandu-se nivelului mai avansat de dezvoltare industriala si sociala.

Cuvantul de management isi are originea in limba latina si deriva de la manus,care inseamna mana.Termenul de management a fost prelual cu sensul de manuire,manevrare.De la latinescul manus s-a format in italiana termenul mannegio,care inseamna prelucrare manuala.Din italiana cuvantul a trecut in franceza sub forma de manege,de unde a fost importat in limba romana,definind locul unde sunt crescute,hranite si mai ales unde sunt dresate animalele.De la termenul manege,englezii au format termenele manager si management,care in limba romana se pot traduce prin termenuii conducator ,respectiv conducere.

In Anglia primele incercari de definire a termenului management in acceptiune moderna le-a facut Adam Smith in lucrarea „Bogatia Natiunilor” ,aparuta in anul 1776.Acesta arata ca managementul consta in organizarea rationala si coordonarea competenta a grupurilor umane in cadrul activitatii de producere a bunurilor materiale.In conceptia acestuia managemenul nu se refera numai la capacitatea de organizare a grupurilor,ci si la activitatea de testare a insusirilor fiecarui membru in parte,in scopul incadrarii rationale a fiecaruia in fluxul productiv.

In tara noastra termenul de management a patruns in stiinta conducerii abia dupa anul 1965,odata cu dezghetul promovat in politica.

In conceptia noastra managementul este procesul complex desfasurat de intregul compartiment decizional din intreprindere in scopul utilizarii rationale a resurselor materiale,umane,finanaciare,informationale,in vederea realizarii obiectivelor propuse,a cresterii productivitatii muncii si pe aceasta baza a profilului.

Putem spune ca managementul intreprinderii comporta doua laturi fundamentale:latura explicativa,prin care se descriu principiile,regulile,tehnicile,si metodele de management si latura creativa,respectiv de concepere de noi metode,tehnici si principii specifice managementului.

Ca orice concept,managementul a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii,la inceput sub forme embrionare ,dezvoltandu-se ulterior in pas cu evolutia generala a socienatii omenesti.

Istoria managementului accepta de regula patru etape in avolutia acestei stiinte:

Etapa managementului empiric,identificata temporal in perioada de la inceputuri pana spre sfarsitul secolului al XLX lea.In aceasta etapa managementul avea valente precumpanitoare de arta,nu aparea ca stiinta ci ca un sumum de metode si deprinderi de conducere a grupurilor de oameni in cadrul activitatilor productive sau de alta natura.

Etapa de debut a managementului stiintific,care cuprinde perioada de la incputul secolului XX si pana in preajma celui de-al doilea razboi mondial.

In aceasta perioada au aparut lucrarile mai multor autori in domeniul managementului ,autori care au pus bazele acesteia ca stiinta.

Conform teoriei lui Taylor principala componenta a managementului este factorul uman,muncitorul caruia trebuie sa i se asigure conditiil optime pentru desfasurarea activitatii.In acest sens autorul recomanda patru principii de baza ale managementului.

a)organizarea fiecarui loc de munca si tratarea acestuia ca o entitate separata cu particularitati specifice

b)selectionarea cu grija a lucratorilor in asa fel,incat insusirile muncitorilor sa corespunda cerintelor fiecarui loc de munca

c)pregatirea corespunzatoare a muncitorilor si stimularea lor conform cu rezultatele obtinute de la fiecare in parte

d)planificarea atenta a activitatii muncitorilor la locul de munca si sprijinirea acestora in rezolvarea problemelor ce se ivesc in activitatea lor

Ulterior,la cele patru principii de baza promovateanterior,Taylor mai adauga doua de o deosebita insemnatate in evolutia teoriei manageriale si anume:separarea muncii de conceptie de cea de executie si eliberarea muncitorilor de muncile de pregatire a productiei,toate acestea incredintandu-se unor colective de specialisti pregatiti in acest sens.

Taylor a formulat doua cerinte de baza ale managementului ca stiinta:

Managementul intreprinderii trebuie conceput,organizat si derulat pe baza unor principii stiintifice si a unor metode,tehnici si procedee special elaborate.

Ca si activitatea de productie propriu-zisa si activitatea de conducere, respectiv activitatea manageriala,trebuie sa se desfasoare pe baza unor norme si standarde adecvate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Management.doc